Sectorul bancar ar face fata cu brio unui soc de retragere a finantarii - raport BNR

Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 09:10
1766 citiri

Sectorul bancar romanesc are o capacitate buna de a face fata unui soc moderat spre ridicat de retragere a finantarii, in eventualitatea unei agravari a conflictului din Ucraina, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare publicat, marti seara, pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei.

Documentul citat arata ca sectorul bancar din Romania dispune de resurse adecvate pentru a rezista unor posibile socuri, aspect sustinut de imbunatatirea ratei fondurilor proprii totale (la 17% in iunie 2014 fata de 15% in decembrie 2012) si de ameliorarea indicatorului prudential de lichiditate (1,6 in iulie 2014 fata de 1,4 in decembrie 2012), potrivit Agerpres.

"Conform rezultatelor exercitiului de testare la stres a lichiditatii din perspectiva macroprudentiala, sectorul bancar are o capacitate buna de a face fata unui soc moderat spre ridicat de retragere a finantarii, principala provocare fiind capacitatea bancilor de atragere de resurse suplimentare prin vanzarea de active, in contextul imbunatatirii situatiei lichiditatii sectorului bancar romanesc. In plus, sectorul bancar din Romania dispune de resurse adecvate pentru a rezista unor posibile socuri, aspect sustinut de imbunatatirea ratei fondurilor proprii totale (la 17% in iunie 2014 fata de 15% in decembrie 2012), cat si de ameliorarea indicatorului prudential de lichiditate (1,6 in iulie 2014 fata de 1,4 in decembrie 2012)', se precizeaza in Raportul BNR.

Ucraina nu va afecta sectorul bancar romanesc

Potrivit acestuia, posibile evolutii negative ale conflictului din Ucraina nu vor avea, cel mai probabil, un impact semnificativ asupra Romaniei pe termen scurt, prin canalul expunerilor directe, in conditiile in care sectorul bancar din Romania nu are in structura sa institutii cu actionariat rusesc sau ucrainean, iar detinerile de active rusesti sau ucrainene de catre sectorul bancar romanesc sunt modice, potrivit Bancii Centrale.

"Sectorul real are legaturi directe reduse cu Ucraina, iar firmele romanesti cu actionariat ucrainean nu au dimensiune sistemica. Legaturile sectorului real cu Rusia sunt mai importante decat cele cu Ucraina, dar eventuale evolutii nefavorabile ale firmelor romanesti cu capital rusesc cel mai probabil nu vor genera implicatii sistemice", precizeaza documentul citat.

Pe de alta parte, insa, o eventuala agravare a conflictului din Ucraina poate avea consecinte importante asupra Romaniei prin canalul indirect. Acestea s-ar putea reflecta la nivelul fluxurilor comerciale externe, prin eventuala afectare a cererii de exporturi romanesti a economiilor din zona euro, precum si in plan financiar, prin canalul creditorului comun, deoarece majoritatea creantelor financiare externe asupra Ucrainei si Rusiei sunt detinute de Austria, Italia si Franta, iar aceste tari sunt bine reprezentate in Romania, atat in sectorul bancar, cat si in sectorul real.

Potrivit Raportului elaborat de banca centrala, sectorul bancar romanesc are in structura sa sapte institutii de credit cu actionariat austriac, trei institutii cu actionariat francez si doua institutii cu actionariat italian, impreuna avand o cota de piata de 55% in total credite acordate sectorului neguvernamental (in august 2014).

"Romania nu are legaturi comerciale importante cu Ucraina si Rusia (aproximativ 4% din valoarea importurilor si exporturilor, in iunie 2014), iar intensitatea energetica a economiei romanesti s-a redus, aspect reflectat si in ponderea in scadere a importurilor de gaze naturale (Romania a importat 15,3% din necesarul de gaze pentru consumul intern in anul 2013, fata de 24,3% in anul 2012)', arata documentul.

Criza din Ucraina s-a declansat in urma alipirii Crimeii la teritoriul rus, prin decizia Dumei de Stat din 18 martie 2014, pe fondul unor tensiuni intre Rusia si Ucraina aparute inca din luna noiembrie 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sector bancar romanesc, #sector bancar retragere finantare , #Stiri Banci