Inflatia, buna pentru Romania, nu si pentru Isarescu - Ilie Serbanescu

Luni, 16 Mai 2011, ora 23:50
3477 citiri
Inflatia, buna pentru Romania, nu si pentru Isarescu - Ilie Serbanescu

"Romania va fi invadata de foarte multi bani din strainatate daca guvernatorul Isarescu se va lupta cu inflatia cu ajutorul aprecierii leului. Daca creste inflatia, nu-i nicio problema. De asta are nevoie Romania ca sa nu explodeze. Asta se va rafrange negativ asupra d-lui Mugur Isarescu. De aceea, Isarescu prefera ca pericolul sa cada pe Romania, nu pe el", a declarat analistul Ilie Serbanescu pentru Bloombiz.ro,

In opinia economistului Mircea Cosea, Romania nu se poate astepta la o invazie de capital in urmatoarea perioada.

De asemenea, potrivit comunicatului Eurostat, tara noastra are cea mai mare inflatie din Europa, peste 8%.

"Banca Nationala nu poate sa mai faca mari modificari cu dobanda, deja a ajuns la 6,25%. Daca  ar creste dobanda ne-am putea astepta la o importanta atractie a capitalurilor speculative, care vin si pleaca, fac o naveta si nu sunt deloc benefice pentru Romania. Eu personal nu cred ca ne putem astepta la o invazie de capital in urmatoarea perioada", a declarat pentru Bloombiz.ro, Mircea Cosea.

In opinia acestuia, banca este foarte atenta cu ceea ce se intampla, insa intrarea de capital strain speculativ s-ar putea sa oblige banca sa faca anumite modificari.

De aceeasi parere este si Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, care spune ca a mai existat un atac acum 1 an si jumatate, cand BNR a avut un mecanism de flotare controlata, care nu a permis o devalorizare a cursului decat in anumite limite, +/- 15%.

In opinia acestuia, BNR nu are motive sa mareasca dobanda.

 "Ea a ramas constanta, s-au redus rezervele minime obligatorii la valuta. Foarte probabil asta a facilitat o repatriere de profituri care nu a fost substantiala. Acest lucru nu a avut influenta asupra leului. Intrari de capital nu vad. S-ar face mai degraba pentru investitii directe care sunt dorite de BNR", a declarat fostul ministru al Privatizarii in guvernarea CDR, Valentin Ionescu, pentru Bloombiz.ro.

Potrivit acestuia, exista o teorie veche de-a lui Mugur Isarescu potrivit careia tot timpul trebuie sa sterilizam intrarile speculative de moneda.

O intrare de capital strain ne poate face rau daca este prea mare, pentru ca apoi poate avea loc o retragere pe care nu ai cum s-o contracarezi.

Valentin Ionescu spune ca aceste atacuri se puteau face la inchiderea bilanturilor, cand a scazut rezerva minima obligatorie.

"Bagai bani din februarie, ceea ce unii au si facut si au castigat bani din asta, din "insider", un fel de informatie confidentiala. Intre timp, bilanturile s-au depus, profiturile s-au repatriat, iar iesirile din tara au fost foarte mici. Relaxand un pic rezervele minime, credeam ca or sa iasa mai multi bani si nu s-a intamplat", a mai spus acesta.

Potrivit fostului ministru al Privatizarii, fondurile speculative se duc in general in titluri financiare, primare sau derivate cu randamente ridicate.

"S-a investit mult in ultima vreme in instrumente financiare derivate avand ca active de baza petrolul. Din cauza asta pretul la petrol a crescut destul de mult in lunile anterioare si asta a avut o influenta la toate produsele care se realizeaza pe baza de petrol.

Pietele bursiere pe titluri primare, ma refer la actiuni si obligatiuni, nu au inregistrat cresteri substantiale. Daca ne gandim la fondurile speculative, nu cred ca exista un asemenea risc", a mai subliniat Ionescu.

Pe de alta parte, analistul Ilie Serbanescu crede ca Romania va fi invadata de foarte multi bani din strainatate daca guvernatorul Isarescu se va lupta cu inflatia cu ajutorul aprecierii leului.

"Aceste persoane nu vor sa faca profit din afaceri ci din speculatii. Romania, in starea in care se afla, nu are nevoie de asa ceva si nu poate sa ii foloseasca cu nimic. Noi avem nevoie de investitii in agricultura, in industrie, in infrastructura, in sanatate. Ei vor sa jecmaneasca pe unde trec si reusesc pentru ca li se da nas. In Romania nu exista economie. Exista o <<baltoaca>> in care isi depun unii niste produse ale muncii lor si altii le absorb", a declarat Serbanescu pentru Bloombiz.ro.

"Asta nu e economie. In primul rand, in Romania nu exista masuri. Le adopta FMI, care pune "mana in gat" Romaniei sa-si exporte gazele sale pentru a le aduce pe cele din Rusia, de doua ori mai scumpe. Asta se numeste colonialism", a mai subliniat Serbanescu.

In opinia analistului, singura masura este ca Isarescu sa nu accepte aprecierea leului.

"BNR nu trebuie sa caute nici o solutie. Solutia este sa actioneze prin interventii pe piata monetara ca sa combata aceasta chestiune.

Daca creste inflatia, nu-i nicio problema. De asta are nevoie Romania ca sa nu explodeze. Asta se va rasfrange negativ asupra d-lui Mugur Isarescu. De aceea, Isarescu prefera ca pericolul sa cada pe Romania, nu pe el", conchide Serbanescu.

Pe de alta parte, Cosea spune ca periculozitatea capitalurilor speculative e mai mare decat beneficiile.

In ceea ce priveste aprecierea leului, Cosea este de parere ca aceasta va lovi exporturile, de aceea BNR trebuie sa stabilizeze cursul valutar intre 4,2-4,28 lei/euro.

Potrivit lui Cosea, BNR nu poate lua alte masuri pe piata, fiindca dobanda de referinta a ajuns la un nivel greu de modificat, iar rezerva minima a fost scazuta si ea pentru bancile comerciale.

Valentin Ionescu crede, de asemenea, ca moneda are o banda de fluctuatie din care nu va iesi pana la sfarsitul anului.

Împrumuturile pe termen lung se scumpesc. Cât a ajuns dobânda în România, după un an de ieftiniri, comparativ cu alte țări europene
Împrumuturile pe termen lung se scumpesc. Cât a ajuns dobânda în România, după un an de ieftiniri, comparativ cu alte țări europene
Dobânda pe termen lung pentru România a crescut în mai 2024 la 6,29%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. După șase luni de reduceri consecutive, România se apropie de...
#apreciere leu, #bnr, #capital strain, #curs valutar, #dobanda politica monetara, #dobanda referinta, #export gaze romania, #fmi, #fonduri speculative, #gaze romania, #ilie serbanescu, #inflatie, #intari capital strain, #invazie capital strain, #mircea cosea, #mugur isarescu, #speculatii, #valentin ionescu , #stiri Ilie Serbanescu

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  8. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO