Dobanda anuala efectiva (DAE) este metoda prin care stim cat costa un credit exprimat in procente - mai jos va vom explica mai exact cum. Este un mod de calculare impus in Uniunea Europeana, dar si in Statele Unite, scopul fiind sa le usureze viata consumatorilor. Cu ajutorul DAE, acestia pot sa compare mult mai simplu costul creditelor.
De ce exista DAE
Daca va intrebati de ce a fost nevoie sa apara acest DAE impus de catre autoritati printr-un act normativ la nivel national, raspunsul este destul de simplu. Majoritatea oamenilor alegeau un credit doar pe baza dobanzii pe care bancile o afisau in comunicarea lor. Daca vroiati sa imprumuti 100 de lei si dobanda anuala era 10%, atunci majoritatea persoanelor considerau ca la final vor plati 110 lei.
De fapt, bancile percep si comisioane, ceea ce face dificila compararea creditelor. Ca sa continuam exemplul de mai sus - banca 1 acorda un credit cu o rata a dobanzii de 10% si un comision initial de 3% din valoarea creditului. Banca 2 practica o dobanda de 11%, deci mai mare, dar cu un comision lunar de 0,2%. Deodata, lucrurile se complica si pentru majoritatea oamenilor este greu de spus care este creditul mai avantajos.
Aici intervine usurinta de folosire a dobanzii anuale efective - toate costurile unui credit sunt aduse cu ajutorul DAE la un numitor comun. Practic, DAE transforma si comisioanele care se aplica la un imprumut intr-o cifra care exprima dobanda anuala. Astfel, putem sa comparam doua credite,... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 14:29
Problema dobanzilor variabile este ca, desi acum sunt mici si extrem de atragatoare, acestea vor creste la un moment dat pe durata creditului pe care-l iei. Iar atunci, vrei nu vrei, va trebui sa platesti. De aceea, cel mai bun sfat este sa iei un credit cu dobanda fixa.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care este dezavantajul cresterii dobanzii la creditul pe care-l ai.
Revenind la intrebarea din titlu, dobanzile la lei sunt la minime istorice, situatia fiind similara si in cazul principalelor valute (USD si EURO), ca urmare a masurilor luate de bancile centrale, pentru a stimula investitiile si consumul si pentru a preveni intrarea economiilor in criza.
Ce inseamna o crestere a dobanzilor? Pe scurt, o crestere cu un punct procentual al ratelor dobanzii s-ar traduce printr-o crestere cu circa 10% a ratelor lunare.
In prezent, in Romania, dobanda medie din piata, la un credit ipotecar in lei, este de 5,15%, fata de peste 10% in 2008. De exemplu, la un credit ipotecar echivalent cu 50.000 de euro, pe 25 de ani, rata ar creste cu 143 de lei, de la 1.409 lei la 1.552 de lei, daca dobanda se majoreaza cu un singur punct procentual.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa, practicata ca la banca
Depozitele in lei sau cele in valuta: care sunt mai avantajoase
Regula 75-15-10. Organizeaza-ti banii in cel mai eficient mod ...citeste mai... mai mult
Marti, 29 Septembrie 2020, ora 09:30
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, anunta ca in ordonanta de guvern privind amanarea platii ratelor bancare pentru cel mult 9 luni, de care pot beneficia romanii care au de suferit in plan financiar din cauza restrictiilor impuse din cauza pandemiei, au fost facute mai multe clarificari.
Cea mai importanta dintre acestea: dobanda din perioada de suspendare a ratelor va fi zero. Initial, ministrul anuntase ca dobanda se va capitaliza, adica se va adauga creditului, dar se va reesalona.
"Am vrut sa elimin orice urma de indoiala. In ceea ce priveste ratele la creditele pentru persoanele fizice la credite ipotecare. Acolo statul garanteaza 100% dobanda pe o perioada de cinci ani de zile. Dar pentru ca au aparut foarte multe dezbateri in spatiul public, am vrut sa fie foarte clar modul in care se face lucru si astfel am spus dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contractul de credit. Ce am introdus noi, la aceasta creanta dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare. Ca sa eliminam orice discutie in spatiul public, am introdus aceasta clarificare, dobanda este 0 la aceasta creanta", a declarat ministrul Finantelor.
El a mai spus ca suspendarea ratelor poate fi solicitata pana la... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 20:09
BNR a pastrat vineri rata dobanzii de politica monetara la 2,50%, nivel la care se afla din mai 2018, si a scazut rata rezervei minime obligatorii aplicabila pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 6% de la 8%.
Totodata, BNR a decis sa mentina la 1,50% pe an ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50% pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare.
BNR a decis si mentinerea la 1,50% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50% pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare.
Banca Nationala a Romaniei a explicat ca decizia "are ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare".
Totodata, BNR atrage atentia ca rata anuala a inflatiei a crescut in luna decembrie 2019 la 4,0 la suta, de la 3,8 la suta in noiembrie, nivel situat deasupra intervalului tintei stationare si usor peste cel prognozat.
"Cresterea acesteia fata de finalul trimestrului III, cand a scazut la 3,5 la suta, este atribuibila in principal majorarii dinamicii preturilor combustibililor, inclusiv pe fondul unui efect de baza, dar si scumpirii considerabile a fructelor, precum si accelerarii inflatiei de baza", se arata in comunicatul BNR.
Banca Nationala a Romaniei mai precizeaza ca noile date statistice reconfirma scaderea ritmului anual al cresterii economice... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 16:25
Dobanzile la credite pentru populatie ar putea fi limitate la cel mult 50% peste dobanda cheie a BNR, in prezent de 1,75%, prin modificarea ordonantei privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, a anuntat, joi, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat, Daniel Zamfir.
Astfel, la dobanda-cheie actuala, dobanda ce ar putea fi perceputa la credite nu ar putea sa depaseasca 2,62%, pe formula dobanda de politica monetara (1,75% in prezent) plus maximum 50% din aceasta.
"Este un proiect de lege care prevede urmatorul lucru simplu: intervenim pe ordonanta 13/2011, care ea insasi este o ordonanta ce plafoneaza atat dobanda remuneratorie, cat si pe cea penalizatoare. O plafoneaza. Stabileste niste plafoane pentru imprumuturile intre persoane juridice, stabileste, de asemenea si plafoneaza, imprumuturile intre persoane fizice si nu stabileste si nu plafoneaza dobanda remuneratorie si pe cea penalizatoare intre persoana juridica si persoana fizica. Aceasta ramane neplafonata.
Acest lucru a dus la nebunia dobanzilor rostogolite la IFN-uri de s-a ajuns si la dobanzi de 20.000%. Faptul ca nu a fost reglementata dobanda penalizatoare. Si, atunci, IFN-urile au pus dobanzi cat au dorit", a spus Daniel Zamfir, la o conferinta organizata de Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC).
Potrivit acestuia, dupa aprobarea modificarii, bancile nu... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 21:48
In Romania nu s-a incetatenit inca obiceiul de a lua credite pentru studii de la banca, desi in alte parti al Europei este tot mai folosit, iar in Statele Unite este chiar incurajat sistemul, pentru ca nimeni sa nu se poata plange ca nu invata din lipsa de bani.
Americanii invata de cateva decenii folosind bani imprumutati, pe care-i restituie din salariu in rate, dupa angajare. Daca nu-i pot restitui pentru ca si-au intemeiat familii, si-au procurat locuinte, si-au procurat masini, ei prezinta justificari, iar banca le poate reesalona datoria.
Interminabilele rate pentru studii
Reesalonarea insa inseamna noi dobanzi si deci noi datorii, care pot duce usor la noi reesalonari. Pana cand? Nu exista o limita, dar s-a ajuns la o situatie cand destui pensionari inca mai au de platit rate la creditele din tinerete. Fireste, nu din salariu. Din pensie.
Iar numarul acestora este intr-o crestere ingrijoratoare. Dupa cum relateaza La Tribune, obligatiile persoanelor trecute de 65 de ani care mai figureaza cu rate pentru creditul de studii primit in trecut au crescut in ultimii ani de cateva ori. Mai concret, in 2005 acestea datorau bancilor, per total, 2,8 miliarde de dolari, iar in 2013 datoria lor a ajuns sa se cifreze la 18,2 miliarde de dolari.
Sunt mai multe feluri de obligatii de acest fel. Unii platesc creditele angajate pentru copiii sau nepotii lor, dar marea majoritate se lupta cu propriile credite, obtinute cu decenii in urma pentru ei insisi.
Ele... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 16:25
In Romania, exista de doua ori mai multe credite decat economii, raport care se mentine de aproximativ patru ani, in timp ce in Germania si Austria raportul intre imprumuturi si produse de economisire este de 1 la 3, reiese dintr-un studiu GfK care analizeaza piata bancara si pe cea a asigurarilor din 16 tari din Europa Centrala si de Est.
La polul opus se afla Serbia, Ucraina si Turcia, tari in care creditele depasesc economiile de 4,7 ori, 3,3 respectiv 3 ori.
"In 2007 - 2008 (in Romania - n.r.) erau de aproape trei ori mai multe credite decat economii, insa recesiunea a schimbat datele problemei. Pe de o parte, conditiile de creditare au devenit mai drastice. Pe de alta parte, perioada de la inceputul anului 2009, cand dobanzile pentru depozite au fost foarte ridicate, a adus mai multe persoane catre banci in detrimentul altor metode de economisire", reiese din studiul GfK.
Din punct de vedere al numarului de clienti, atat creditele cat si produsele de economisire se afla pe o panta descendenta pe care au intrat inca din 2009.
"Totusi, suma economisita in banci continua sa creasca usor, chiar daca numarul celor care contribuie la aceasta suma se diminueaza. Un factor important care duce la aceasta scadere il reprezinta ratele dobanzilor, din ce in ce mai mici. In acelasi timp, multe persoane economisesc pe termen scurt sume relativ mici, cu un scop precis - de exemplu, cumpararea unui produs electrocasnic - sume pe care ulterior le folosesc in numerar. In... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 14:18
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar putea continua sa reduca dobanda cheie pana la 4,25% spre sfarsitul anului, avand in vedere evolutia favorabila a inflatiei, au declarat mai multi analistii pentru Business24.
"Avem o reducere relativ rapida a inflatiei in perioada verii. Vedem inflatia la 3% in septembrie, ceea ce creeaza spatiu de manevra Bancii Centrale pentru reducerea dobanzii de politica monetara", a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si Economist Sef Raiffeisen Bank.
In sedinta din 1 iulie 2013, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,0% pe an de la 5,25%.
Rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) a coborat astfel la nivelul de 8,0% pe an, de la 8,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 2,0% pe an, fata de 2,25%, incepand cu 2 iulie 2013.
Potrivit estimarilor analistilor, care sunt optimisti in sensul continuarii ciclului de relaxare monetara inceput pe 1 iulie, va fi atins un nou minim istoric de 4,25%, insemnand inca 3 reduceri de politica monetara.
"Daca balanta riscurilor se va mentine asa cum arata acum, favorabila stabilitatii macroeconomice dar nefavorabila cresterii economice, insa fara presiune pe finantarea relativ ieftina a deficitului, cred ca putem vorbi de o valoare in jurul de 4-4,25%" sustine Adrian Mitroi, secretar general al CFA Romania.
Care sunt efectele reducerii dobanzii cheie... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 17:12
Guvernul va aloca 103 milioane lei, pana in 2012, unei scheme de ajutor de stat temporar care va subventiona diferenta dintre dobanda creditelor luate de fermieri pentru productie, in 2010, si dobanda de referinta anuntata lunar de CE, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, potrivit Mediafax. Decizia, luata miercuri de Executiv prin ordonanta simpla, vizeaza contractele de credit care vor fi incheiate in perioada cuprinsa intre data publicarii actului normativ in Monitorul Oficial si 31 decembrie 2010, pentru imprumuturile incheiate pe orice perioada, iar subventia se va acorda pentru dobanzile platite institutiilor finantatoare pana la data de 31 decembrie 2012, inclusiv.
"Este vorba de un ajutor de stat temporar pentru asigurarea acesului la finantare in agricultura. Schema consta in subventionarea ratei dobanzii pentru creditele luate de fermieri pentru productie, pana la sfarsitul anului 2010.
Practic, se subventioneaza o parte din dobanda la creditele contractate care reprezinta diferenta intre dobanda pietei, mentionata in contractul de creditare, si o dobanda de referinta comunicata lunar de CE", a declarat ministrul Agriculturii la finalul sedintei de Guvern.
Mihail Dumitru a dat un exemplu despre modul in care se va calcula aceasta subventie.
"In prezent, rata medie practicata pe piata romaneasca este de 18% la creditele contractate in lei, iar in aceasta luna dobanda de referinta a CE este de 8%, practic acoperim zece puncte... mai mult
Joi, 26 August 2010, ora 00:30