Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scadenţa finală a unui credit. Cum stabileşti durata de viaţă a împrumutului pentru rate lunare echilibrate

Scadenţa finală a unui credit. Cum stabileşti durata de viaţă a împrumutului pentru rate lunare echilibrate

Pornind de la ceea ce declara Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în urma cu ceva ani, prin faptul că un credit de consum acordat pe o perioada mai mare de cinci – șapte ani „nu își are rostul” și "este un nonsens", astăzi, vom puncta câteva idei care s-ar putea să îţi fie de folos în această direcţie.

Ziare.com iți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce este maturitatea unui credit și la ce ar trebui să fii atent pentru a eficientiza ratele lunare.

Maturitatea unui credit sau scadența finală reprezintă data la care trebuie să rambursezi în mod oficial suma aferentă unui contract de credit. Acesta este un factor decisiv în calcularea sumei totale pe care vă trebui să o returnezi băncii, ținând cont de costul total al împrumutului care urmează să fie contractat.

Încă din faza embrionară a creditării, este importantă obținerea unui echilibru între durata acestuia și valoarea lunară a ratelor. Un debitor are obligația de a se încadra într-o limită a ratei lunare care influențează direct durata de desfășurare a împrumutului.

Altfel, oricât de ispititoare ar fi obținerea unei maturități pe termen minim, aceasta poate veni cu dificultatea achitării creditului în eventualitatea diminuării veniturilor.

Alegerea unei maturități a creditului mai mare, prin accesarea acestuia pe o perioada de timp cât mai lungă cu putință, te poate ajuta în privința scăderilor valorii costurilor totale, sunt de părere specialiştii. Astfel, vei avea parte de avantaje precum rata lunară mai mică și posibilitatea de a face rambursări anticipate.

Mai mult, dacă vei decide să rambursezi anticipat anumite sume aferente unui credit garantat cu ipotecă, vei putea beneficia de posibilitatea de a nu plăti vreun comision.

În cazul creditelor ipotecare, extinderea maturității se face prin adăugarea unei marje fixe la dobânda de referință (Robor, Euribor sau Libor).

Sunt situaţii în care, totuşi, ajutorul unui expert în credite poate fi soluţia pentru un calcul realist al întregului demers.

CEC Bank te incurajează să fii responsabil cu banii tai. ...citeste mai departe despre "Scadenţa finală a unui credit. Cum stabileşti durata de viaţă a împrumutului pentru rate lunare echilibrate" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 924 ori