Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International, a reiterat joi ca principalul risc cu care se confrunta economia mondiala il reprezinta tensiunile comerciale dintre Washington si Beijing, care ar putea grabi incetinirea PIB-ului Chinei, transmit CNBC si Reuters.
"O incetinire a Chinei este buna. Este justificata si cred ca este sub control. Dar daca incetinirea este prea rapida, va constitui o problema reala", a afirmat seful FMI la Forumul economic mondial de la Davos.
China, a doua economie mondiala, a inregistrat o performanta sub asteptari in 2018, cu o crestere anuala de 6,6%, dupa un avans de 6,8% in 2017, arata datele publicate luni de Biroul National de Statistica.
Este cel mai lent ritm de crestere din 1990 si vine pe fondul atenuarii cererii pe plan intern si al efectelor razboiului comercial cu SUA. Analistii, care estimeaza o incetinire a PIB-ului Chinei la 6,3% in 2019, se asteapta ca datele publicate luni sa puna presiune pe autoritatile de la Beijing pentru a adopta noi masuri de stimulare a economiei.
Tot la Davos, Hugo Shong, presedintele IDG Capital, prima firma globala de investitii care a intrat pe piata chineza in anii '90 investind in firmele de tehnologie Baidu, Tencent si Xiaomi, a afirmat ca nu este ingrijorat de evolutia economiei Chinei. "Da, in trecut vorbeam de un avans al PIB-ului de aproximativ 8%. Acum avem 6,6% si cred ca, tinand cont de marimea economiei, este o cifra destul de buna", a declarat Hugo... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 11:41
Un de de crestere economica "de buna calitate" ar putea fi distrus de extinderea protectionismului, se arata in cel mai recent raport al Bancii Reglementelor Internationale (BIS), pe fondul temerilor legate de intensificarea unui razboi comercial global total, transmit AFP si Reuters
Iesirea din criza financiara izbucnita in 2008 s-a datorat "unui deceniu de politici monetare extraordinare", care au culminat in 2017 cu un de de crestere economica "de buna calitate si inflatie scazuta. Dar o escaladare a masurilor protectioniste ar putea duce la o noua criza", avertizeaza institutia financiara cu sediul in Basel, Elvetia.
Raportul BIS vine dupa ce vineri presedintele SUA, Donald Trump, a amenintat ca, dupa taxele vamale impuse pe otelul si aluminiul importate din Uniunea Europeana, ar putea institui o taxa vamala de 20% pe importurile de autoturisme din statele blocului comunitar. El a reactionat astfel deciziei europenilor de a raspunde cu taxe vamale pentru zeci de produse americane ca represalii dupa ce Washingtonul a introdus astfel de taxe pe otelul si aluminiul importate din UE.
Dar Banca Reglementelor Internationale avertizeaza ca in viitor consecintele ar putea fi devastatoare daca masurile protectioniste reciproce vor submina increderea generala in "sistemul comercial deschis multilateral".
"Sunt intr-adevar semne de sporire a incertitudinii, asociate cu primele masuri protectioniste si declaratii care inhiba deja investitiile", se arata in raportul... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 09:44
Cu doar o saptamana inaintea sedintei anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos. expertii organizatiei au dat publicitatii un top al primelor 5 riscuri majore cu care se confrunta economia globala in prezent.
Raportul anual WEF contine opiniile a 750 de experti economici, anunta CNBC, acestia identificand primele 5 pericole care ameninta sa produca puternice turbulente in lume.
Anemie economica
Cresterea veniturilor si accentuarea diferentelor intre diferitele tipuri de economii se claseaza pe primul loc in randul riscurilor pe care expertii consultati de WEF le vad ca punand priobleme serioase pentru urmatorul deceniu.
Indelungata perioada in care dobanzile de referinta de pe cele mai importante piete economice s-au transformat din instrumente de sustinere a cresterii econbomice in adevarate pericole, lucru care l-a facut pe Andrew Haldane, economistul sef al Bancii Angliei, sa declare profesia de economist ca trecand "printr-o criza".
Descresterea economica a Chinei, un punct discutat si in ianuarie 2016, ramane inca o sperietoare pentru economistii din intreaga lume. Anul trecut, yuanul a inregistrat cea mai mare depreciere in fata dolarului american din istorie, fapt care a transformat valuta din China in cea mai slab performanta moneda din zona asiatica.
Si mai ingrijorator este faptul ca drumul spre cresterea economica ravnita nu se intrevede inca. Unul dintre expertii intervievati de reprezentantii WEF, Dany Rodrik, economist la Harvard, a... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 07:42
Perioada care urmeaza este descrisa in culori sumbre de expertii chestionati de Forumul Economic Mondial. Acestia avertizeaza ca lumea se va confrunta cu riscuri serioase, care variaza de la criza refugiatilor la dezastre naturale legate de schimbarile climatice.
Instabilitatea politica se afla la cel mai inalt nivel de la Razboiul Rece, iar numarul oamenilor obligati sa isi paraseasca locuintele este cel mai ridicat din istorie. Efectele schimbarilor climatice sunt din ce in ce mai vizibile, iar terorismul este in plina expansiune.
Acestea sunt concluziile raportului privind riscurile al Forumului Economic Mondial, publicat inainte de intalnirea care va avea loc saptamana viitoare, la Davos, Elvetia, noteaza CNN.
"Riscurile sunt mai reale, mai iminente, mai tangibile. Suntem aproape de un punct critic", a spus Espen Eide, seful pentru geopolitica din cadrul Forumului Economic Mondial.
In cadrul raportului au fost chestionati aproape 750 de experti si factori de decizie,... citeste mai departe despre "O imagine intunecata pentru urmatoarea perioada: Suntem aproape de un punct critic" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Ianuarie 2016, ora 13:19
Forumul Economic Mondial (WEF) a elaborat recent un raport in care a prezentat topul celor mai mari 10 amenintari la adresa economiei mondiale si a ordinii internationale.
Anul acesta WEF l-a invitat pe laureatul Premiului Nobel si fostul vicepresedinte american Al Gore pentru vorbi despre pericolele care ne asteapta, relateaza Business Insider.
Desi raportul le numeste "tendinte", cele 10 amenintari sunt destul de infricosatoare pentru viitorul planetei noastre. Iata lista:
Cresterea inegalitatii veniturilor
Cresterea numarului somerilor
Lipsa unui leadership ...citeste mai departe despre "Forumul Economic Mondial: Cele mai mari 10 amenintari la adresa Pamantului" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 12:00
Evolutia economiei mondiale din urmatoarea perioada ar trebui privita cu un optimism moderat, a fost mesajul principal transmis de mai multi lideri politici si ai mediului de afaceri, prezenti in cadrul editiei din 2013 a Forumului Economic Mondial de la Davos.
Presarat cu discursuri incurajatoare din partea unor lideri precum seful BCE, Mario Draghi, sau prim-ministrul Spaniei, Mariano Rajoy, forumul s-a caracterizat printr-un "optimism deconcertant", conform unui lider al mediului de afaceri, scrie Financial Times.
Europa ramane unul din punctele vulnerabile ale economiei mondiale
Pietele financiare traverseaza o perioada de "relativa stabilitate", a declarat Mario Draghi la Davos, conform CNBC.
Acesta a indicat ca se poate prognoza o revenire a economiei in cea de-a doua parte a anului, iar reformele structurale, pe care guvernele zonei euro le-au implementat anul trecut, au transformat 2012 in "anul relansarii euro".
In plus, Spania, considerata drept una din principalele vulnerabilitati pentru economia zonei euro, nu va avea nevoie sa acceseze un plan de salvare, potrivit lui Luis de Guindos, ministrul de finante al acestei tari, prezent la Davos.
Motivul principal al acestei increderi este programul de Tranzactii Monetare Directe, prin care Draghi a promis ca va cumpara obligatiunile tarilor cu probleme.
Randamentul bondurilor spaniole pe zece ani a scazut sub 5%, in contextul unei cereri crescute a investitorilor, ca urmare a acestui anunt.... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 18:00
Un raport al Forumului Economic Mondial publicat miercuri plaseaza Romania pe locul 51, in crestere cu o pozitie fata de anul trecut, intr-un top al celor mai dezvoltate piete financiare din lume.
Studiul Financial Development Report 2012, elaborat de Forumul Economic Mondial, acopera 62 de tari cu cele mai dezvoltate sisteme financiare si piete de capital si le clasifica in functie de 120 de criterii.
Potrivit editiei din acest an, Romania ocupa locul 51 cu un punctaj de 2,9 puncte, pe o scara de la unu la sapte.
Indexul dezvoltarii pietelor financiare evalueaza cadrul institutional, mediul de afaceri, stabilitatea financiara, serviciile bancare si nebancare si piata de capital, precum si accesul populatiei la servicii financiare.
WEF subliniaza ca, desi Romania a urcat o pozitie comparativ cu anul trecut, au existat o serie de modificari semnificative la unii indicatori. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat la indicatorii cadrul institutional (care a inregistrat o cadere de sase locuri pana pe pozitia 43) respectiv mediul de afaceri (cadere de patru locuri pana pe pozitia 39). In schimb, Romania a beneficiat de pe urma imbunatatirii stabilitatii financiare (locul 45) si serviciilor financiar bancare (locul 52).
Cele mai bine clasate tari din Europa de Est sunt Cehia (locul 35) si Polonia (locul 37), insa ambele state au pierdut o pozitie comparativ cu situatia din 2011. Urmeaza Slovacia (locul 38) si Rusia (locul 39). Ungaria a castigat trei pozitii... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 10:58
O invitatie non-VIP la Forumul Economic Mondial de la Davos, programat in Elvetia la sfarsitul lunii ianuarie, costa cel putin 71.000 de dolari, in timp ce pentru a avea acces la intalnirile private, costul incepe de la 156.000 de dolari.
"Partenerii strategici" ai evenimentului, precum Goldman Sachs si Bank of America, platesc 527.000 de dolari pentru statutul de membru si 19.000 de dolari pentru fiecare invitatie, in limita a cinci.
Printre "partenerii strategici" se regasesc ArcelorMittal, ABB, Fundatia Bill & Melinda Gates, Coca-Cola, Deutsche Bank, GDF Suez, Google, Intel, JPMorgan, Lukoil, Microsoft, Metro, Nike, PepsiCo, Renault-Nissan, Sberbank, Thomson Reuters si Volkswagen.
In 2011, Forumul Economic de la Davos a costat organizatorii 156 de milioane de dolari
Editia din 2010-2011 a reuniunii de la Davos a adus venituri de 157 milioane de dolari, in timp ce cheltuielile au fost de 156 milioane de dolari, doar 0,3% din averea miliardarului american Warren Buffet.
Doar vinul servit la Forumul Economic Mondial de la Davos in 2011 a avut un cost estimat de aproape 16.000 de dolari. Aproape 2.500 de persoane au primit legitimatii albe anul trecut, care le-au permis accesul nerestrictionat la conferinte si petreceri. Printre acestea s-au aflat 69 de miliardari, sau 5,7% din totalul miliardarilor la nivel global.
Costul unei calatorii cu limuzina de la Zurich la Davos costa 689 de dolari, in timp ce o intoarcere cu elicopterul are pretul de 9.000 de... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 17:24
Romania a coborat 10 pozitii, pe 77, intr-un top al competitivitatii realizat de Forumul Economic Mondial pentru 142 de state si a fost depasita de Bulgaria, iar in Uniunea Europeana se situeaza pe penultima pozitie, inaintea Greciei, informeaza Mediafax.
Bulgaria a inregistrat un declin de trei pozitii, de pe 71 pe 74, iar Romania a coborat de pe 67 pe 77. Grecia, cel mai slab plasat stat UE, a pierdut sapte locuri si a ajuns pe 90.
Cei mai problematici factori pentru derularea de afaceri in Romania sunt, potrivit raportului, nivelul taxelor, birocratia, instabilitatea legislativa , accesul la finantare, coruptia, infrastructura insuficienta, reglementarile privind taxele, inflatia, etica slaba privind munca in randul angajatilor, forta de munca inadecvat pregatita, legislatia restricitva pentru piata muncii sau instabilitatea guvernamentala.
Romania a obtinut cel mai slab punctaj in privinta inovatiei, de 2,9 puncte din sapte posibile, unde scorul mai ridicat indica o competitivitate mai buna a economiei. Rezultate slabe au fost inregistrate si pentru infrastructura, 3,4 puncte, respectiv institutii si gradul de sofisiticare al mediului de afaceri, cate 3,5 puncte.
Cele mai bune rezultate au fost consemnate de Romania la sanatate si educatie primara, 5,7 puncte, respectiv climatul macroeconomic, 4,5 puncte.
Pe primele pozitii ale clasamentului se situeaza in ordine Elvetia, Singapore, Suedia, Finlanda, SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Japonia si Marea... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 17:13