Romania clasata pe locul 76 in topul mondial al competitivitatii in turism

Vineri, 02 Martie 2007, ora 14:50
1343 citiri

Romania este clasata pe locul 76 in topul mondial al competitivitatii in turism, dupa Azerbaidjan, clasata pe locul 75 si El Salvador, care ocupa pozitia 77, principalele probleme ale tarii fiind lipsa infrastructurii si a unui mediu de afaceri dezvoltat, potrivit unui studiu al World Economic Forum.

Potrivit studiului, Romania nu are o infrastructura de transport aerian dezvoltata, primind cel mai scazut punctaj la acest capitol, de 2,5 puncte, si are probleme importante in ceea ce priveste infrastructura rutiera, capitol la care a primit trei puncte, dar si cu infrastructura in turism - 2,8 puncte.

Romania are insa si atuuri, respectiv resursele naturale, pentru care a primit cinci puncte. Punctajul Romaniei plaseaza tara pe locul 76, cu un scor total de 3,91 puncte, in urma tarilor din regiune: Ungaria - 4,61 puncte care ocupa pozitia 40, Turcia - 4,31 (pozitia 52), Bulgaria - 4,31 puncte (54) si Serbia - 4,18 puncte (61).

Ierarhia este realizata pe baza indicelui de competitivitate, care include trei criterii de evaluare la nivelul anului 2006: cadrul legislativ, mediul de afaceri si infrastructura turistica, precum si resursele naturale si culturale. Calificativele acordate variaza intre minim 1 si maxim 7 puncte.

Pe primele locuri in topul competitivitatii in turism se afla in ordine Elvetia - 5,6 puncte, Austria - 5,54 puncte si Germania - 5,48, in timp ce pe ultimele locuri sunt clasate Angola - 289 puncte (locul 122), Burundi - 2,88 puncte (locul 123) si Ciad - 2,68 puncte (locul 124).

Potrivit indicatorilor World Economic Forum, industria turistica din Romania a depasit 1,7 miliarde dolari (1,9 la suta din PIB) in 2006, cresterea preconizata pe sector pentru perioada 2007 - 2010 fiind de 7,4 la suta.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a cerut, joi, operatorilor din turism, in deschiderea lucrarilor Comitetului de Evaluare a Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului, sa renunte la strategiile abstracte, care nu sunt aplicate niciodata, si sa prezinte proiecte concrete pentru imbunatatirea conditiilor si a serviciilor din domeniu.

Seful Executivului a afirmat ca tarifele ridicate din turism si constructiile executate, in special in Delta, fara minime reguli de bun-simt, ii determina pe turistii romani sa isi petreaca vacantele in tari ca Turcia sau Grecia. Premierul Tariceanu a subliniat ca acest fenomen va continua in lipsa unor masuri clare de imbunatatire a serviciilor.
"M-am saturat de strategii si planuri, vreau proiecte concrete cu termene si masuri. Asa trebuie sa lucrati! Cu mine nu veti fi prieteni daca lucrati cu strategii. Vreau sa vad ca se realizeaza ceva concret", le-a spus premierul Tariceanu operatorilor din turism prezenti in sala.

El a afirmat ca atractiile turistice principale ale Romaniei, Delta Dunarii si bisericile din Moldova si Bucovina, nu pot fi valorificate din cauza constructiilor executate fara respectarea normelor, iar tarifele practicate pe litoral sunt prea "piperate" in raport cu serviciile puse la dispozitie.
"Mergeti in Delta sa vedeti ce catastrofa este. In stilul acesta, Delta o sa fie un turn al lui Babel. Destinatiile turistice vor arata ca niste monstri ", a mai spus seful Executivului.
El a subliniat ca "in Romania avem de-a face in domeniul turismului cu mituri si realitati".

La randul sau, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu, a aratat ca Master Planul va fi un succes doar daca recomandarile documentului vor fi puse in aplicare de toti actorii implicati in turism.

Master Planul va stabili potentialul de dezvoltare a turismului din Romania pentru urmatorii 20 de ani, fiind realizat de Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) in parteneriat cu Organizatia Mondiala a Turismului (OMT).
Master Planul este prevazut sa se finalizeze pana la inceputul lunii iulie a.c. si va cuprinde un plan de implementare detaliat.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...