Falimentul de stat, cel mai mare risc pentru economie in 2011

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 13:42
1123 citiri
Falimentul de stat, cel mai mare risc pentru economie in 2011

Riscul ca gestionarea imprudenta a finantelor publice sa declanseze intrarea unor tari in incapacitate de plata este una dintre cele mai mari amenintari economice in acest an, potrivit unui raport al World Economic Forum (WEF), preluat de Reuters.

Nivelurile mari ale datoriilor de stat acumulate in urma masurilor de combatere a crizei financiare au redus pana la niveluri extrem de reduse capacitatea tarilor de a face fata unor noi socuri, se arata in raportul 2011 Global Risks lansat miercuri de institutie.

"Politicile fiscale actuale sunt nesustenabile in majoritatea economiilor industrializate. In absenta unor corectii structurale profunde, se va resimti un risc ridicat de faliment de stat", a declarat Daniel Hofmann, economistul sef al Zurich Financial Services, care a contribuit la intocmirea raportului.

Analiza a identificat 37 de riscuri globale, iar raportul preceda reuniunea anuala organizata de WEF la Davos, in Elvetia, unde vor fi prezenti lideri politici, oficiali din partea bancilor centrale si cele mai importante figuri din lumea afacerilor.

"Intreaga lume este poate mai vulnerabila la socuri decat in orice moment din ultima jumatate de secol. Reactia la criza financiara a golit trezoreriile nationale si a taiat veniturile populatiei, si pe deasupra riscurile fundamentale, prezente si in trecut, s-au conservat", a declarat directorul executiv de business al WEF, Robert Greenhill, intr-o conferinta de presa sustinuta la Londra.

Datoriile mari de stat au fost mentionate de WEF drept o amenintare importanta si in raportul de risc de anul trecut, iar criza din Grecia a dominat intalnirea din 2010 de la Davos, eclipsand alte subiecte.

Intre timp, criza din zona euro a inghitit si Irlanda, care a fost impinsa de asemenea pe calea unui acord cu FMI, si ameninta acum Portugalia si probabil Spania, a patra mare economie europeana. Investitorii se tem ca tarile "de la periferia zonei euro" nu isi vor putea onora angajamentele financiare.

Un alt subiect important aflat pe agenda summit-ului de la Davos ar putea fi divergentele mai adanci ca niciodata dintre expansiunea economica fara precedent din statele emergente si oboseala resimtita de economiile dezvoltate.

Astfel de dezechilibre cresc riscul aparitiei protectionismului industrial si razboaielor valutare.

Toate acestea pe fondul unei lumi economice tot mai interconectate, care faciliteaza revarsarea rapida a crizelor locale pe pietele regionale sau mondiale. Situatia impune mai mult ca niciodata coordonarea si cooperarea globala intre guverne, avertizeaza WEF.

Resursele tot mai restranse de elemente fundamentale, precum hrana, apa si energia, reprezinta de asemenea amenintari importante in acest an, accentuate de lipsa investitiilor in infrastructura din cauza deficitelor bugetare mari.

Cresterea puternica a preturilor alimentelor si energiei au aprins deja semnale de alarma privind inflatia, iar situatia va continua sa se inrautateasca din cauza cresterii incidentei fenomenelor meteorologice extreme, nevoii tot mai mari de resurse si speculei financiare raspandite.

Problemele grave care afecteaza unele tari si cresterea numarului de state cu economia in colaps alimenteaza activitatea economica ilicita in intreaga lume, sprijinind criza organizata si subminand statul de drept.

Valoarea totala a tranzactiilor comerciale ilicite la nivel mondial este estimata la 7-10% din economia globala, adica circa 1.300 de miliarde de dolari in anul 2009, potrivit WEF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#criza, #economie, #faliment de stat, #finante , #stiri FMI