In conditiile in care opt state UE au redus cotele de impozit pe profit incepand din 2017, Romania va putea miza tot mai putin pe avantajul fiscalitatii scazute in atragerea investitiilor si are nevoie si de alte atuuri, arata o analiza Deloitte Romania.
Chiar si in noul context, cota de impozit pe profit din Romania continua sa se afle printre cele mai mici din UE, clasandu-se pe pozitia a sasea.
Totusi, vecinii Romaniei, Ungaria si Bulgaria, au cote semnificativ mai mici, respectiv 9% si 10%, arata studiul.
"Deciziile de scadere a cotelor de impozit pe profit in 2017-2018 luate aproape simultan de opt state membre reprezinta o schimbare substantiala de abordare. Pana anul trecut, marea majoritate a tarilor UE au tratat cu precautie reducerea fiscalitatii. Este de asteptat ca tendinta sa continue in anii urmatori avand in vedere declaratiile oficiale ale unor state, cum ar fi Franta, Polonia sau Belgia.
In acest context, devine evident faptul ca Romania va putea miza tot mai putin pe fiscalitatea redusa ca avantaj major de atragere a investitorilor si ca va trebui sa se concentreze pe alte politici favorabile pentru mediul de business, cum ar fi predictibilitatea si stabilitatea legislativa, reducerea birocratiei, dezvoltarea infrastructurii, pregatirea fortei de munca", spune Dan Badin, partener coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte Romania.
Citeste si PSD se lauda ca i-a scos pe romani din saracie, de cand e la putere, afacerile merg bine si... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 13:45
Deputatii USR Cristian Ghinea si Adrian Prisnel au initiat un proiect de lege prin care cota din impozitul pe venit care poate fi redirectionata de catre persoanele fizice catre o organizatie nonguvernamentala este majorata de la 2% la 3,5%.
"Majorarea ar urma sa compenseze integral pierderea pe care o produce sectorului non-profit scaderea impozitului pe venit de la 16 la 10%", transmite USR intr-un comunicat de presa.
Prisnel si Ghinea au depus si un al doilea proiect de lege, care prevede ca persoanele care obtin venituri din investitii sa aiba posibilitatea sa redirectioneze pana la 2% din impozitele datorate statului pentru sustinerea entitatilor nonprofit, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
"Aceste venituri provin din dividende, dobanzi, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, transferul aurului financiar, lichidarea unei persoane juridice", precizeaza USR.
Inititorii afirma ca demersul lor este un raspuns la proiectul initiat de Liviu Plesoianu si Serban Nicolae, ambii parlamentari PSD, proiect care vizeaza schimbarea legii privind asociatiile si fundatiile de utilitate publica.
"PSD vrea sa suprime orice urma de contestare a abuzurilor si minciunilor sale. Astazi tinta PSD este societatea civila care critica atacul PSD impotriva justitiei si proasta guvernare. Vedem cum printr-o lege initiata de killerul de serviciu al lui Liviu... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 19:10
Coalitia de guvernare pare ca pregateste o noua schimbare a schimbarii. Dupa ce s-a laudat in campanie ca va elimina cu totul impozitul pe dividende, acum seful PSD spune ca se mai gandeste.
Liderii PSD si ALDE s-au intalnit luni pentru a stabili decizii importante pentru buzunarul romanilor, despre care au refuzat insa sa dea detalii foarte clare.
Unul dintre subiectele discutate a fost si impozitul pe dividende. Primul care a iesit la declaratii, Calin Popescu Tariceanu, a evitat cu totul intrebarea jurnalistilor.
In schimb, Liviu Dragnea a venit cu o explicatie ciudata. El sustine ca, intre timp, "multi oameni de afaceri" i-ar fi spus ca masura nu ar avea impactul scontat, ci chiar opusul.
"In mod curios multi oameni de afaceri romani spun ca 'voi spuneti ca se exporta profit pe Romania, dar daca mergeti cu impozit zero atunci o sa se exporte si mai mult", a sustinut Dragnea, precizand ca saptamana viitoare vor fi noi discutii pe aceasta tema.
Amintim ca eliminarea impozitului pe dividende, astfel incat de la 5%, cat e in prezent, sa devina 0, a fost una dintre masurile cu care PSD s-a laudat intens in campania electorala. Masura ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018, potrivit programului de guvernare.
Potrivit estimarilor specialistilor, bugetul de stat ar fi pierdut 1,4 miliarde de lei in urma scutirii de impozit a dividendelor.
Iata aici ce a promis PSD in campania pentru parlamentare
Si iata ce au decis azi liderii... mai mult
Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 17:37
Consilierul prezidential pe probleme economice, Cosmin Marinescu, afirma ca actualele propuneri fiscale ale PSD au venit "in cascada", fara dezbateri si fara studii de impact, in conditiile in care economia romaneasca are nevoie de stabilitate.
El face aceste aprecieri in contextul in care, in 2013, pe blogul sau, a publicat un articol in care vorbea despre varianta desfiintarii impozitului pe profit si inlocuirea lui cu unul pe cifra de afaceri.
"O solutie sistemica ar putea fi desfiintarea impozitului pe profit. S-ar putea trece, de pilda, la o forma de impozitare mult mai simpla de aplicat si, in mod necesar, favorabila si mediului de afaceri. De exemplu, un impozit elementar de 1-2% asupra cifrei de afaceri sau chiar in regim regresiv! E simplu, la fiecare 100 de lei incasati, 1 leu intra in buzunarul statului. Usor de conceput, de calculat si de administrat, odata ce s-ar simplifica poate peste un sfert din Codul fiscal actual", scria Marinescu, in 2013, pe vremea cand era consilier al ministrului Finatelor Publice, Florin Georgescu.
Marinescu, acum consilier al presedintelui Iohannis, afirma ca in articolul din 2013 erau "idei in reflectie si exercitiu contrafactual vis-a-vis de complexitatea naucitoare a fiscalitatii existente".
"De la idei in reflectie la generarea de politici este cale lunga. Propunerile fiscale actuale, pentru ca inca nu le putem denumi politici, au venit in cascada, in absenta unei anumite conceptii sistemice, fara dezbateri cu... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 18:43
Lupta pe care PSD pare sa o fi pornit cu multinationalele in ultima perioada are si o componenta mai putin cunoscuta. Exista o directiva europeana, pe care si noi trebuie sa o transpunem in lege pana la finalul anului viitor, care impune modificari legate de cum e impozitat profitul.
Amintim ca, joi, presedintele executiv al PSD, senatorul Niculae Badalau, a anuntat ca Guvernul pregateste o noua formula de plata a impozitului, astfel incat toate firmele sa plateasca aceasta taxa in Romania, inclusiv multinationalele. Ulterior, vineri, Badalau a declarat pentru News.ro ca, impreuna cu o echipa de specialisti, lucreaza la un proiect legislativ care sa prevada ca toate firmele care isi desfasoara activitatea in Romania sa plateasca impozitul in tara noastra.
Declaratiile sale si alte atacuri ale liderilor PSD la adresa multinationalelor, care nu si-ar plati corect taxele in Romania, vin in contextul in care anul trecut, pe 12 iulie, a fost adoptata Directiva (UE) 2016/1164, de stabilire a normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne menita.
E vorba de o directiva care sa transparentizeze modul in care se impoziteaza profitul in piata comuna. Termenul de transpunere a acestor prevederi in legislatia nationala este 31 decembrie 2018.
Despre intentiile PSD in contextul acestei directive europene, Ziare.com a vorbit cu Emilian Duca, consultant fiscal, caruia nu ii este clar ce a vrut sa... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2017, ora 14:24
TVA ar urma sa scada, de la 1 ianuarie 2018, de la 20% la 18%, iar impozitul pe dividende de la 5% la 0%, se arata in capitolul "Masuri Fiscale" din programul de guvernare "Indrazneste sa crezi in Romania", prezentat miercuri de presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea.
Impozitul pe venit ar urma sa devina 10% de la 1 ianuarie 2018, pentru venituri mai mari de 24.000 lei anual, iar pentru cele mai mici de 24.000 de lei anual sa devina 0% de la 16%. De asemenea, se intentioneaza eliminarea contributiilor pentru somaj, concedii, creante salariale si risc de accidente.
Impozitul pe C.A. pentru microintreprinderi urmeaza sa fie, de la 1 martie 2017, de 1% pentru microintreprinderile cu 1-9 angajati, iar plafonul C.A. sa creasca de la 100.000 de euro la 500.000 de euro.
Impozitul pe profit pentru centrele de cercetare-dezvolare va scadea de la 16 % la zero, cu o scutire pe 10 ani, de la 1 martie 2017. Tot de la acea data TVA la locuinte ar urma sa fie eliminat, la fel si ...citeste mai departe despre "Ce mai promite PSD in campanie? Taie tot ce misca, de la TVA la impozitul pe profit" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 22:18
Reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) si scutirea impozitului pe profitul reinvestit raman si pe agenda noului Guvern, deoarece nu sunt obiective "doar ale PNL", important fiind insa sa poata fi realizate din punct de vedere fiscal-bugetar, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta
"Sunt pe primele doua locuri pe agenda din aprilie a discutiilor cu Fondul Monetar International si Comisiei Europene. Nu era vorba aici ca erau doar ale PNL, sunt lucruri bune, important este sa putem din punct de vedere fiscal-bugetar sa le realizam", a spus Ponta.
In strategia fiscal-bugetara 2014-2016, aprobata anul trecut de Guvern si Parlament, se afirma, la capitolul privind "Tendinte ale principalelor taxe si impozite pe orizontul 2014-2017", ca se intentioneaza reducerea semnificativa a CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu luna iulie 2014.
In urma cu trei saptamani, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca asteapta de la Eugen Nicolaescu, propus atunci pentru functia de ministru de Finante, ca obiectivele pe termen scurt ale PNL, intre care a enumerat scutirea de impozit pe profitul reinvestit si reducerea CAS, sa devina rapid realitate, ca "obiective pe termen scurt ale PNL".
Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International sa introduca din luna iulie scutirea de impozit pe profitul reinvestit, metodologia de aplicare urmand sa fie redactata pana in aprilie, la urmatoarea misiune la Bucuresti a Fondului, a anuntat, la inceputul lunii... mai mult
Joi, 27 Februarie 2014, ora 17:17
PSD lucreaza cu o varianta de taxare a veniturilor in trei trepte, veniturile anuale mai mici de 12.000 de lei urmand sa nu fie impozitate, iar veniturile lunare de peste 12.000 lei urmand sa fie impozitate cu 35%. Surse din PSD au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca PSD ar putea propune, in eventualitatea ajungerii la guvernare, o cota unica de impozit pe profit, variantele luate in calcul fiind intre 12 si 16%. Aceleasi surse spus ca mai multi lideri ai PSD ar opta pentru un impozit pe profit de 12%, tinand cont si de faptul ca Bulgaria are un impozit de 10%.
In ceea ce priveste impozitarea veniturilor, PSD lucreaza in prezent cu o varianta in trei trepte, veniturile lunare sub 1.000 de lei urmand sa nu fie impozitate.
Veniturile anuale de peste 12.000 lei, dar pana la pragul de 48.000 - 50.000 de lei ar urma sa fie impozitate cu 15%. Veniturile anuale de peste 50.000 de lei, dar pana la 144.000 lei vor fi impozitate cu 25%, iar veniturile anuale peste acest prag (echivalente cu peste 12.000 de lei lunar) vor fi impozitate cu 35%.
Revenirea la cota progresiva nu va aduce o echilibrare a bugetului, in conditiile in care incasarile din impozitul pe venit trec putin de 3% din PIB, fiind cele mai mari in regimul de cota unica, dar costul cu forta de munca ar creste puternic, considera directorul de audit din BNR, Eugen Radulescu.
"Vorbim despre o marja in care cota unica aduce mai multe venituri, in conditiile in care impozitul pe venit nu a adus decat putin peste 3% din... mai mult
Joi, 30 Septembrie 2010, ora 14:01
Ministrul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, Constantin Nita, a declarat miercuri la un post de radio ca impozitul pe profitul reinvestit va fi scos de la 1 octombrie, insa pentru inceput aceasta masura va exista doar pe hartie, precizeaza NewsIn."Impozitul pe profitul reinvestit va fi scos de la 1 octombrie. Totusi, pentru inceput aceasta masura va exista doar pe hartie", a declarat la un post de radio ministrul pentru IMM, Constantin Nita.Ministrul a adaugat ca intrarea acestuia in vigoare nu presupune ca toate societatile care au profit vor putea sa faca investitii imediat."Nu au cum, pentru ca ne referim la un impozit care va trebui platit undeva la sfarsitul anului, deci peste trei luni. O masura de acest gen nu poate sa intre in economie decat peste trei luni, minim", spune Constantin Nita.Discutiile privind neimpozitarea profitului reinvestit sunt foarte vechi, reprezentantii patronatelor cerand in repetate randuri guvernelor care s-au perindat sa schimbe in acest sens Codul Fiscal.In 2006, Partidul Conservator a initiat un proiect de lege de modificare a codului respectiv, demers care a primit aviz favorabil un an mai tarziu din partea Comisiilor de industrie din ambele Camere ale Parlamentului.Neimpozitarea profitului reinvestit ar putea fi introdusa, de la inceputul anului viitor, fiind luata in calcul data de 1 ianuarie 2010, a declarat in iulie ministrul intreprinderilor mici si mijlocii, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita."Pentru... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 13:03