Senatul a adoptat Split TVA. Serban Nicolae: E foarte greu sa spunem acum daca masura e una buna sau una rea

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 12:23
967 citiri

Plenul Senatului a adoptat marti, cu 54 de voturi "pentru" si 45 de voturi "impotriva" legea de aprobare a ordonantei privind Split TVA, care in noua forma prevede ca masura de plata defalcata a TVA va fi obligatorie exclusiv pentru companiile aflate in insolventa sau care inregistreaza intrazieri la plata acestei taxe. De asemenea, companiile care vor opta benevol pentru aceasta masura vor primi o scutire de 5% din impozitul pe profit.

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.

In cadrul dezbaterilor generale din plenul Senatului, opozitia a criticat in bloc masura de plata defacata a TVA.

Senatorul PMP Traian Basescu a explicat ca actul normativ nu va rezolva problema evaziunii fiscale deoarece evaziune nu fac firmele despre care se stie ca au datorii la TVA, ci o fac firmele despre care nu se stie nimic.

Senatoarea USR Nicoleta Dinu a facut apel la toti senatorii, indiferent de partidul din care fac parte, sa voteze impotriva Split TVA.

"Ordonanta 23/2017 propune un experiment menit sa anuleze progresele si sa descalifice Romania ca destinatie pentru investitii viitoare. Marturisim ca am adoptat o pozitie pragmatica in cadrul comisiei de raport, incercand prin amendamentele dezbatute sa amelioram fondul unei legi cu efecte dezastruoase asupra economiei romanesti si sa diminuam astfel pe cat posibil un rau iminent. Forma consolidata a proiectului de lege cu amendamentele admise ramane totusi neconvingatoare. Efectele pozitive in privinta colectarii TVA vor fi modeste in raport cu pierderile anticipate privind dezvoltarea viitoare a afacerilor", a declarat Nicoleta Dinu.

O pozitie dura a avut si senatorul PNL Florin Citu, care a avertizat ca firmele care au probleme vor fi practic bagate direct in faliment.

Senatorii UDMR au criticat si ei masura Split TVA si au anuntat ca voteaza impotriva.

PSD nu stie ce efecte va avea, dar spera ca totusi evaziunea va scadea

Social-democratii au aparat insa masura spunand ca ea va reduce evaziunea, chiar daca nu se stie inca daca masura ste una buna sau una rea.

"E foarte greu sa spunem la aceasta ora daca masura este una buna sau una rea, daca va avea efecte negative sau pozitive pentru ca ea nu s-a mai aplicat. Si o varianta si cealalta sunt la nivel de speculatie. Speram sa intarim disciplina bugetara si resursele bugetare atrase la bugetul statului la momentul cand ele se datoreaza", a declarat liderul senatorilor PSD, Serban ...citeste mai departe despre "Senatul a adoptat Split TVA. Serban Nicolae: E foarte greu sa spunem acum daca masura e una buna sau una rea" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Split TVA votat Senat, #declaratie Serban Nicolae Split TVA bun , #Stiri Taxe si impozite