Protestatarii anticoruptie din Piata Victoriei i-au impresionat pe jurnalistii de la agentia Reuters, care ii compara cu cei de acum aproape 30 de ani, de la Revolutie, si ii numesc "urmatoarea generatie de protestatari".
"Isi afiseaza cu mandrie steagul, dupa aproape doua saptamani de proteste in toata tara", incepe reportajul video al celor de la Reuters, realizat in fata Guvernului, duminica seara.
"Miile de manifestanti anticoruptie din Piata Victoriei, din Bucuresti, cer cu totii demisia Guvernului lor", continua materialul.
Reporterul agentiei britanice ii descrie apoi pe protestatari.
"Aceasta este urmatoarea generatie de protestatari ai Romaniei. Parintii lor au ajutat la incheierea regimului comunist al lui Ceausescu, iar acum, fara nici macar un lider, spera sa puna capat coruptiei din tara", spune acesta.
Reuters difuzeaza imagini cu momentul in care protestatarii au folosit lanternele si telefoanele mobile pentru a crea imaginea unui tricolor urias si noteaza ca numarul urias de manifestanti se coordoneaza cu ajutorul retelelor sociale, precum Facebook.
Este dat si exemplul unui grup de protestatari care s-au intalnit inca de cand a fost adoptata ordonanta 13, care ulterior a fost abrogata, iar ministrul Justitiei, Florin Iordache, a demisionat. Numarul de protestatari a scazut in timpul saptamanii, insa in weeekend au revenit pe strazi zeci de mii de manifestanti.
"Multi romani se confrunta cu coruptia in viata de zi cu zi. Noua generatie... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 17:56
Romanii raman vigilenti in asteptarea mutarii Parlamentului, care saptamana viitoare incepe procedurile pentru a stabili ce se intampla cu Ordonanta 13 si cu cea care ar trebui sa o abroge.
Totodata, desi Florin Iordache a plecat de la Ministerul Justitiei, Ana Birchall, cea care asigura interimatul, a anuntat ca nu renunta la modificarea Codurilor Penale, pentru ca legislatia trebuie armonizata cu deciziile CCR. Ea a precizat insa ca acest lucru se va face doar dupa ce, "cu calm si transparenta", se va face o analiza a Codurilor, ceea ce i-a facut pe multi sa se intrebe daca modificarile din OUG 13 au fost facute fara o astfel de analiza prealabila.
Astfel, manifestatiile continua si sambata, pentru a 12-a zi consecutiv, atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara si din strainatate. In Capitala, inainte de protestul de seara, mai multe persoane au pornit intr-un maraton al democratiei.
Si la Cotroceni continua manifestatia pro-Guvern, pentru a saptea zi consecutiv.
Amintim ca duminica este programat un alt protest urias, fiind asteptati un milion de oameni. Duminica trecuta in Bucuresti si in numeroase orase din Romania au iesit in strada 600.000 de oameni.
Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT cele mai importante momente de la protestele din #ziua12:
18:18 - La Cotroceni aproximativ 200 de oameni cer demisia presedintelui Klaus Iohannis. Ei au pancarte cu mesaje precum "Iohannis, demisia", "Jos DNA, Politia politica", "Noi am votat, tu ne-ai... mai mult
Sambata, 11 Februarie 2017, ora 18:18
Romanii au iesit din nou in strada, marti seara, pentru a opta zi consecutiv. In acest moment, exista inca pericolul ca modificarile Codurilor Penale sa intre in vigoare daca Parlamentul va respinge ordonanta de abrogare.
S-a protestat fata de Guvern atat in Piata Victoriei din Bucuresti, cat si in marile orase. Frigul si ploaia au facut ca numarul manifestantilor sa mai scada fata de zilele trecute, insa oamenii nu au cedat.
In fata Guvernului s-a scandat, s-a strigat, dar s-a si cantat. Oamenii au jucat Hora Unirii, iar un tanar a interpretat la chitara melodia "Andri Popa".
In paralel, la Palatul Cotroceni, a avut loc un nou protest fata de presedintele Klaus Iohannis. Aici si-a facut aparitia si realizatorul Antena3, Mircea Badea, care a sustinut Guvernul PSD chiar si cand a fost plecat in SUA saptamana trecuta. Manifestatia de la Cotroceni s-a incheiat in jurul orei 21:30, dupa 5 ore, si la ea au participat si oameni adusi cu microbuzele din Dolj, potrivit News.ro.
Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai importante informatii despre protestele de marti si detalii despre zilele urmatoare:
23:08 - Ultimele persoane din fata Guvernului se pregatesc sa plece.
23:01 - Iata cateva imagini din momentul in care protestatarii au jucat si cantat Hora Unirii.
22:59 - Un protestatar din Piata Victoriei canta la chitara Andri Popa.
22:56 - "Zi de zi, aici vom fi", striga la aceasta ora manifestantii, transmite corespondentul... mai mult
Marti, 07 Februarie 2017, ora 23:17
Protestele de miercuri din Bucuresti si din alte orase ale tarii au intrat in atentia presei internationale, care acorda spatii largi celor mai ample manifestatii de strada din Romania de dupa Revolutie.
Foreign Policy scrie ca protestele din tara noastra sunt cele mai mari de la caderea comunismului, in anul 1989.
"Mii de oameni ies pe strazi pentru a protesta fata de incercarile de a dezincrimina abuzul in serviciu", este titlul publicatiei citate.
"Am venit sa protestez fata de aceste metode imorale si mafiote ale Guvernului. Ei voteaza noaptea, ca hotii, o lege care le da dreptul politicienilor si functionarilor publici de a fura pana la 44.000 de euro", spune un protestatar, citat de Democracy Now.
Al Jazeera scrie ca zeci de mii de oameni condamna masurile care dezincrimineaza faptele de coruptie si de asemenea subliniaza ca protestele sunt cele mai mari de la caderea comunismului.
"Nou-formatul guvern al Romaniei se confrunta cu o presiune fara precedent din partea cetatenilor, care au iesit pe strazi in cel mai mare protest de la caderea comunismului, pentru a-si arata furia in legatura cu schimbarile bruste ale legislatiei penale, care ar putea sa puna frana luptei anticoruptie", noteaza si Bloomberg.
Agentia Reuters scrie ca 250.000 de romani au marsaluit in cel mai mare protest anticoruptie - intre 130 de mii si 150 de mii in Bucuresti si intre 100 de mii si 150 de mii in alte 55 de orase ale tarii.
AFP citeaza estimari de cel putin 100.000... mai mult
Joi, 02 Februarie 2017, ora 00:57
Am convingerea ca de intensitatea protestelor anuntate pentru astazi impotriva proiectelor gratierii si modificarii codurilor penal si de procedura penala depinde in buna masura soarta statului de drept din Romania.
Deocamdata PSD pare sa fi facut un pas inapoi in fata valului de adversitate stranit prin incercarea de a promova cele doua acte normative pe furis. Legi pentru hoti urmau sa fie adoptate hoteste.
Impotriva acestei incercari au facut front comun imensa majoritate a magistratilor in frunte cu CSM, cele mai multe ONG-uri si o buna parte a comunitatii internationale, prin vocea mai multor ambasadori, a cancelarului Germaniei si prin raportul MCV.
Dar nu am nicio indoiala ca PSD s-a speriat cel mai mult de valul de proteste. Zecile de mii de oameni iesiti in strada pentru prima data fara a fi vorba despre emotii majore, despre sange si suferinta, fara a fi in discutie, in mod direct, salarii sau pensii, au dat un semnal teribil. Cu atat mai mult cu cat am auzit deja multi dintre votantii PSD de acum nici doua luni exprimand o dezamagita schimbare de optiune.
PSD este pus in fata unei perspective terifiante: sa-si scape penalii cu pretul distrugerii pe termen lung a credibilitatii inclusiv intr-o anumita masura din propriul electorat. Pentru ca nimeni, absolut nimeni nu a pus la indoiala dreptul PSD de a guverna conform programului de guvernare. E chiar "condamnat" sa o faca.
Este contestat dreptul PSD de a lua masuri pe care nu le-a anuntat, nu le-a... mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 06:37
Ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale nu vor fi retrase, potrivit unor surse social democrate.
Luni, dupa consultarile publice pe care le va avea Ministerul Justitiei pe aceasta tema, ministrul Florin Iordache va decide forma in care masurile vor fi adoptate: prin OUG, prin angajarea raspunderii sau prin proiect de lege, au precizat sursele social-democrate.
Acestea au mai spus ca ministrul Florn Iordache are libertate deplina in ceea ce priveste adoptarea celor doua masuri - gratierea si modificarea codurilor penale.
Citeste si Ministrul Justitiei face dezbatere publica pe ordonante: Tine doar 2 ore, 3 minute pentru fiecare participant
De asemenea, potrivit surselor amintite, plafonul pentru abuzul in serviciu va ramane 200.000 de lei, perioada in care se poate depune plangerea vizand o fapta de abuz in serviciu va ramane tot trei luni si, la fel, pedepsele pentru abuz in serviciu raman scazute la intervalul propus in ordonanta pusa in dezbatere publica - intre sase luni si trei ani de inchisoare sau amenda.
"Vrem sa evitam transformarea unora in delatori de profesie. Daca doi fura impreuna, unul dintrei ei, ca sa scape, poate depune plangere dupa cinci luni. Nu, prietene, sa depuna imediat dupa ce a furat", au precizat sursele citate.
In urma cu doua saptamani, proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea colectiva si proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea codurilor penale au fost postate pe... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 18:17
Dupa ce zeci de mii de oameni au protestat duminica in Bucuresti si alte orase din tara, romanii au de gand sa iasa din nou in strada in weekendul ce urmeaza.
Organizatorii protestului care urmeaza sa aiba loc duminica seara spun ca unele televiziuni au manipulat "fara rusine" si ca "CNA-ul nu isi face treaba".
"Este momentul sa ii vizitam. Apoi mergem la Ministerul Justitei, iar final, la Guvern. Nu vrem demisia Guvernului, vrem sa isi respecte promisiunile pentru care a fost ales", se anunta pe pagina de eveniment a protestului "NU Legii Gratierii Si Amnistiei".
Oamenii sunt chemati incepand cu ora 17:00, in Piata Universitatii din Capitala.
Nu doar in Bucuresti vor iesi romanii in strada. Miercuri la amiaza erau anuntate proteste si in Cluj Napoca - de la ora 17:00, in Piata Unirii - si in Brasov - la ora 18:00, in fata Prefecturii Brasov.
Iata cum s-au desfasurat protestele de duminica.
A.G. ...citeste mai departe despre "Protestele continua: O noua manifestatie va avea loc duminica, in Piata Universitatii si nu numai" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 13:58
Un nou protest fata de ordonantele de urgenta privind gratierea si Codul Penal, promovate de Ministerul Justitiei, este anuntat pentru duminica, la ora 17:00, in Piata Universitatii, de unde organizatorii vor sa plece in mars spre Palatul Victoria.
Filosoful Mihai Sora, dar si supravietuitori din clubul Colectiv anunta ca vor participa.
"Sa revenim la elefantii nostri.
In clipa de fata, nimic nu mi se pare mai periculos pentru biata democratie romaneasca decat asaltul asupra Justitiei, prin ordonante de urgenta "cu dedicatie" pentru oligarhi.
Ei pot strecura un elefant sub pres ori dupa usa, in pivnita sau in pod, intotdeauna va ramane ceva pe dinafara: trompa. Si - cata vreme exista oameni care vad trompa elefantului, oameni carora le pasa de tara lor, de viitorul copiilor lor - nu este totul pierdut.
Maine (duminica) dupa-amiaza voi fi in Piata Universitatii", scrie pe Facebook Mihai Sora.
Si supravietuitori ai incendiului din clubul Colectiv au de gand sa iasa in strada.
Catalin Scanteie, victima a incendiului din 30 octombrie 2015, a iesit in strada si miercuri seara, impreuna cu sotia lui, Sanda, si ea victima in Colectiv.
"Am iesit in strada pentru ca ne-am saturat de hotie si coruptie. Mai grav este cand acesti corupti sunt la putere si ne conduc. Toti nelegiuitii vor fi scapati prin aceste legi, inclusiv cei vinovati de tragedia Colectiv. Se va iesi si duminica in strada, vom fi acolo, platind inca o data pretul ca traim in Romania, cerand... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2017, ora 14:56
Peste 2.000 de romani din marile orase din tara protesteaza si joi, nemultumiti de ordonantele privind gratierea si modificarile Codurilor Penal si de Procedura Penala, pe care le considera un atac la adresa Justitiei.
Oamenii spun ca nu vor accepta ca aceste proiecte sa fie adoptate si cer demisia premierului Sorin Grindeanu si a ministrului Justitiei, Florin Iordache.
La Iasi cateva zeci de persoane s-au adunat in Piata Unirii. "Oricat de putini, suntem importanti! Ne vom aduna in fiecare zi pana cand vedem rezultate!", se arata pe pagina evenimentului "NU legii gratierii".
Organizatorii protestului au transis si lista cerintelor lor:
"Nu gratierii! Nu amnistiei! Separarea corecta a puterilor in stat! Demisia ministrului Justitiei! Demisia prim-ministrului! Guvern pentru popor, nu pentru penali! Transparenta in guvernare! Fara minciuna!".
Oamenii de la Iasi au in mana foi pe care sunt scrise diverse mesaje, printre care "DNA, DNA curata politica".
Si la Arad oamenii au iesit in strada in fata Primariei pentru un protest spontan.
Sute de brasovenii s-au mobilizat si au iesit sa protesteze. Ei striga "Jos, penalii", "Zero toleranta penalilor". Printre mesajele de pe pancartele celor din Brasov se numara si "Somnul natiunii naste monstri".
In Timisoara sute de persoane s-au strans in Piata Operei, informeaza PressAlert.ro. Oamenii au venit pancarte, iar uniiau venit in brate cu copiii de doar cateva luni.
Acestia au avut cateva mesaje catre... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 19:31