Saniniu Laizer, un barbat de 52 de ani din Tanzania, a primit 3,4 milioane de dolari din partea ministerului pentru minerit pentru doua tanzanite, care cantaresc impreuna 15 kilograme, arata adevarul.ro. Potrivit sursei citate, pietrele pretioase gasite de tanzanian sunt unele dintre cele mai rare din lume si sunt cele mai mari pietre de acest fel gasite pana acum in Tanzania.
Potrivit sursei citate, cele doua pietre cantaresc 9,2 kilograme, respectiv 5.8 kilograme, si au fost vandute in cadrul unei licitatii din regiunea nordica Manyara.
Laizer are patru sotii si 30 de copii si va sarbatori taind o vaca. El planuieste sa investeasca in comunitatea sa din districtul Simanjiro district in Manyara, mai arata adevarul.ro.
"Vreau sa construiesc un mall si o scoala in apropierea casei mele. Sunt multi oameni saraci acolo care nu-si permit sa-si dea copiii la scoala. Nu sunt un om educat, dar imi place ca lucrurile sa se desfasoare profesionist. Astfel ca imi doresc ca copiii mei sa conduca afaceri intr-un mod profesionist", a spus Saniniu Laizer, care a spus ca va duce aceeasi viata ca pana acum si va continua sa aiba grija de cele 2.000 de vaci.
In Tanzania, mai arata adevarul.ro, micii minieri primesc licente guvernamentale pentru minerit. Pentru a opri mineritul ilegal, presedintele a construit un zid de 24 de kilometri in jurul minelor Merelani din Manyara, considerate a fi singura sursa de tanzanit din lume. ...citeste mai departe despre "Un miner din Tanzania... mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 09:04
Intrata relativ recent in lumea bijuteriilor europene, dupa ce a fost adusa in jurul anului 1700 din Sri Lanka de catre marinarii olandezi, aceasta piatra pretioasa naturala impresioneaza prin transparenta si stralucire, iar bijuteriile confectionate din acest mineral sunt deosebite.
Turmalina (foto), gema timpurilor moderne, poate fi admirata si in Romania la expozitia de pietre naturale pretioase Mineralia, de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, din Cluj-Napoca, care a fost dedicata acestui mineral ce uimeste prin multitudinea de culori pe care le prezinta.
Pietre pretioase precum safirul, rubinul, smaraldul si diamantul, pietre de podoaba precum granatul, malachitul, turcoazul (peruzea), jadul, sau chihlimbarul - sunt cunoscute din timpuri stravechi, se arata intr-un comunicat de presa al muzeului clujean.
In timpurile moderne li s-au adaugat sute de specii minerale din grupa pietrelor fine,
mai putin cunoscute dar la fel de interesante: ametist, aventurin, labradorit, acvamarin, rodocrozit, serafinit, fluorina, tanzanit, citrin, moldavit, obsidian etc.
Toate aceste pietre pot fi vazute la expozitia Mineralia, intre 27 si 29 aprilie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, intr-o mare varietate de bijuterii: coliere cu cristale neslefuite in forma lor naturala; margele rotunde, ovale, aplatizate; margele slefuite alungit, briolet sau picatura; pandante, cercei sau inele cu pietre montate. ...citeste mai departe despre "Ai mai vazut vreodata piatra... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2018, ora 16:41
Mai multe banci mari, printre care HSBC, Societe Generale, Barclays, JP Morgan si Deutsche Bank, sunt investigate in Statele Unite ale Americii pentru manipularea preturilor metalelor pretioase, relateaza Bloomberg si Financial Times.
Alte banci vizate de ancheta autoritatilor americane sunt Credit Suisse, UBS, Goldman Sachs, Bank of Nova Scotia si Standard Bank.
HSBC Holdings a anuntat ca autoritatile americane au cerut bancii mai multe documente legate de tranzactiile cu metale pretioase, cum ar fi aurul si argintul. Reprezentantii celei mai mari banci din Europa au precizat ca institutia coopereaza cu Departamentul american de Justitie in aceasta investigatie.
Banca britanica se afla sub o intelegere cu Procuratura americana, incheiata in urma cu cinci ani pentru inchiderea unui caz de spalare de bani, care impune HSBC sa colaboreze in alte anchete.
In prezent, HSBC este implicata si intr-un scandal de evaziune fiscala, dupa ce un raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ) la inceputul lunii februarie a aratat ca HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice, a obtinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari.
Saptamana trecuta, Procuratura din Elvetia a deschis o ancheta impotriva HSBC Holdings in ceea ce priveste acuzatiile de spalare de bani si a efectuat perchezitii la birourile diviziei de banking din Geneva ale bancii britanice. De asemenea, presedintele... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 13:06
Aproape o treime din produsele din metale pretioase de pe piata romaneasca sunt neconforme, prezinta informatii inselatoare pe eticheta, a declarat joi presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor /ANPC/ , Marius Alexandru Dunca, in cadrul conferintei "Contrafacerea si concurenta neloiala, atentate majore la siguranta economiei nationale", organizata de cotidianul.ro.
"Noi avem in subordinea ANPC si Directia de metale pretioase. 30% din piata metalelor pretioase sunt produse neconforme, avand probleme de etichetare. Va dau cateva exemple: sunt produse prezentate ca fiind din metale pretioase de 8 carate care sunt de 9 carate, metal umplut cu plumb, adica cu materiale care cresc artificial greutatea, pietre pretioase de calitate inferioara si prezentate cu certificat ca ar fi de calitate superioara", a explicat presedintele ANPC, citat de Agerpres.
El a spus ca activitatea de contrafacere este in crestere in Romania, dar ANPC are atributii limitate in combaterea acestui fenomen.
"La nivelul ANPC nu avem o putere foarte mare, noi verificam doar eticheta. Este adevarat ca este o practica comerciala inselatoare cand un operator economic iti prezinta un produs cu informatii false. Sanctiunea pe care putem noi sa o dam este de la 5.000 la 50.000 de lei si retragerea definitiva de la comercializare, dar mai mult nu putem sa facem", a subliniat Dunca.
Presedintele ANPC incurajeaza comerciantii sa semnaleze Autoritatii eventualele produse... mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 14:11
Bijuteriile cu pietre colorate, fie ele pretioase sau semipretioase, sunt in mare voga anul acesta, mai ales dupa ce Ducesa de Cambridge s-a afisat de cateva ori cu cateva exemplare absolut superbe in public. Insa stii cum ar trebui cumparate si ingrijite aceste pietre?
Daca ar fi sa realizam un "top trei" al celor mai pretioase pietre, acestea ar fi smaraldele, rubinele si safirele, insa si un Tanzanit este foarte aproape de valoarea lor, explica Bambi Mathur, bijutier al brandului Inara, pentru Luxpresso.
Un alt indice de valoare este culoarea, dar si zona de provenienta: desi Thailanda este recunoscuta pentru pietrele sale pretioase, cele mai valoroase exemplare vin din Brazilia si Africa, explica specialistul.
Ce este important de stiut, in primul rand, este faptul ca nu exista nicio diferenta intre pietrele pretioase si cele semipretioase, intrucat nu stii niciodata cand se epuizeaza sursa acestor pietre, puncteaza specialistul.
Cum sa cumperi bijuterii cu pietre pretioase
Foto: jared.com
Cea mai importanta calitate a unei pietre pretioase este culoarea, spune acesta. Cu cat creste intensitatea culorii, cu atat creste si valoarea pietrei respective.
Desigur, pe primele locuri in topul celor mai pretioase pietre se situeaza smaraldele, rubinele si safirele, insa o bijuterie cu o piatra precum Tanzanitul poate fi extrem de valoroasa din cauza raritatii sale. Aceasta piatra vine din Tanzania si este valoroasa prin raritatea sa: nu mai exista nicio... mai mult
Sambata, 10 Mai 2014, ora 00:00
Despre materialele valoroase si pietrele pretioase stim ca se folosesc cu precadere in industria bijuteriilor. Cu toate acestea, ele prezinta multe alte proprietati care le recomanda in numeroase utilizari.
Listverse a realizat un clasament al materialelor si pietrelor pretioase folosite in moduri mai putin cunoscute.
Argint - folosit in industria textila
Poate nu te-ai fi gandit ca sosetele tale contin urme de argint. Afla, insa, ca argintul este folosit deseori in industria textila intrucat are proprietati antibacteriene, inhiband dezvoltarea bacteriilor si fungilor in tesatura. Asadar, riscul aparitiei unor afectiuni la nivelul picioarelor va scadea considerabil. Argintul mai este popular si in medicina datorita caracteristicilor antiseptice si dezinfectante.
Citeste mai multe despre Industria materialelor pretioase. Cele mai surprinzatoare utilizari pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 16:17
Guvernul scuteste persoanele fizice si juridice care desfasoara operatiuni cu metale si pietre pretioase de obligatia de a avea aviz de la organizatiile patronale in domeniu.
Decizia a fost luata in vederea pentru a simplifica procesul de functionare a acestor companii, care nu-si puteau desfasura activitatea fara autorizatiea din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Hotararea a fost adoptata in sedinta de marti a Executivului.
Presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a confirmat, pentru Agerpres, ca Guvernul a adoptat proiectul de hotarare in forma propusa de Autoritate.
Hotararea de guvern transpune in legislatia nationala o directiva europeana. mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 12:10
Accesoriile neconventionale sunt din nou la moda, combinand tendintele elegante si sofisticate cu ideile inovatoare.
Accesoriile neconventionale sunt rezultatul trendului de a imbina bijuteriile si pietrele pretioase cu materiale textile si accesorii de tip manusi sau cravate, scrie Bornrich.com.
Astfel, recent, Alberto Del Biondi a realizat o cravata cu cristale Swarovski si fir de aur, comercializata la pretul de 223.000 de dolari, in timp ce Gucci a lansat cureaua pentru barbati, decorata cu diamante, si scoasa la vanzare la pretul de 256.000 de dolari.
Alegand din aceste accesorii de moda neconventionale puteti face o declaratie de stil in acest sezon sau alege un cadou de Craciun extravagant, pentru prietenii pasionati de bijuterii si moda.
Papion din ceramica
Papionul, aparut in secolul XVII in timpul razboiului prusac, a fost asociat cu profesii precum arhitecti, economisti si avocati, abia in secolul XX, devenind un accesoriu de moda obisnuit, care poate fi purtat atat la tinute office cat si casual.
Brandul italian Cor Sine Labe Doli a lansat recent o linie de papioane deosebite, din ceramica, realizata manual de ceramistii traditionali din oraselul italian Marostica. Inovativele papioane au un aspect metalic si sunt disponibile pe alb, rosu, bleumarin si auriu.
Cravate cu diamante
Noile cravate cu diamant negru, lansate de Jonathan Meizler vin sa concureze cu cravatele cu diamante ale designerului indian Satya Paul, care au primit... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 09:09
Vanzarile de bijuterii din aur si pietre pretioase si semipretioase au scazut cu 50% in ultimul an si jumatate, la aproximativ 9,7 de tone pe an, din care o treime reprezinta piata neagra, reiese din datele federatiei de profil, informeaza Mediafax."Inainte de a intra in criza, acum un an, un an si jumatate, se vindeau si se cumparau 15 tone de bijuterii de aur si pietre pretioase si semipretioase, la care se adaugau circa 45 de tone de bijuterii din argint.
Acum piata a scazut cu 50%", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, presedintele executiv al Federatiei Metalelor si Pietrelor Pretioase si Semipretioase Diamond-Gold (FMPPS-DG), Mihail Pacioianu.
El a aratat ca acestea reprezinta tranzactiile realizate prin intermediul celor peste 7.000 de firme autorizate sa desfasoare activitati cu metale si pietre pretioase si semipretioase, si nu includ vanzarile "cu sacosa" de bijuterii aduse din Turcia sau alte tari.
"Pe langa vanzarile firmelor autorizate estimarile noastre arata ca inca 30% din total reprezinta tranzactii pe piata neagra, ceea ce creeaza concurenta neloiala.
In perioada 1989-2000 a existat un vid legislativ in domeniul comertului cu astfel de produse, astfel ca piata neagra ajungea la 80% din vanzari, dar in 2000 a fost adoptat un act normativ, iar de atunci piata neagra s-a redus la 30%", a explicat Pacioianu.
Federatia cuprinde 14 patronate, care totalizeaza 90% din cele peste 7.000 de societati autorizate in care lucreaza circa 100.000 de angajati. mai mult
Joi, 28 Octombrie 2010, ora 15:12