Preturile apartamentelor scoase la vanzare in marile orase din tara au crescut usor, in luna martie, in ciuda scaderilor inregistrate pe segmentul apartamentelor vechi.
Totusi, in perioada analizata au avut loc variatii atat in plus, cat si in minus, potrivit unui comunicat de presa remis luni Ziare.com de catre Imobiliare.ro.
"Suma medie solicitata pentru un metru patrat de apartament (nou sau vechi) a ajuns, astfel, la 1.237 de euro pe metru patrat util, cu 0,3% mai mult decat la finele lui februarie (cand era 1.233 de euro pe metru patrat util).
In trei dintre cele sase mari orase monitorizate constant de Imobiliare.ro, asteptarile vanzatorilor s-au majorat fata de luna precedenta, iar in celelalte trei s-au diminuat. De mentionat este ca, la nivelul acestor centre regionale, scaderi de pret au fost consemnate cu precadere pe segmentul apartamentelor vechi", arata sursa citata.
Preturile la apartamente au crescut in Bucuresti, Brasov, Constanta, cel din urma inregistrand cea mai mare crestere.
Au scazut preturile in Cluj Napoca si Iasi, iar in Timisoara s-au mentinut constante.
Bucuresti
In Capitala, preturile apartamentelor au crescut, per ansamblu, cu 0,4%, de la 1.322 de euro pe metru patrat util, pana la 1.327 de euro pe metru patrat util.
"Pe ambele segmente de piata analizate, variatiile preturilor au fost destul de temperate, chiar daca nu au urmat aceeasi directie. Astfel, locuintele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,3% (de la 1.219... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 12:10
Pretul apartamentelor din blocurile vechi si din cele noi nu urmeaza acelasi tipar in toate orasele mari din Romania.
O analiza realizata recent de portalul Imobiliare.ro folosind datele aferente lunii august arata ca exista o discrepanta in acest sens.
Orasele unde apartamentele din blocurile vechi sunt mai scumpe decat cele din blocurile noi
Timisoara
Vechi: 1.015 euro pe metru patrat
Nou: 1.005 euro pe metru patrat
Cluj Napoca
Vechi: 1.253 de euro/mp
Nou: 1.176 de euro/mp
Iasi
Vechi: 888 de euro/mp
Nou: 853 de euro/mp
Orasele unde apartamentele din blocurile vechi sunt mai ieftine decat cele din blocurile noi
Bucuresti
Vechi: 1.059 de euro/mp
Nou: 1.163 de euro/mp
Constanta
Vechi: 950 de euro/mp
Nou: 969 de euro/mp
Brasov
Vechi: 906 de euro/mp
Nou: 935 de euro/mp
Care e explicatia pentru aceste diferente?
I-am intrebat pe specialistii Imobiliare.ro care sunt motivele pentru care in unele orase locuintele vechi sunt mai scumpe decat cele ...citeste mai departe despre "Care sunt mai ieftine: Apartamentele vechi sau cele noi? Depinde de oras - Explicatii si implicatii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 07:17
Diferenta dintre pretul unui apartament nou-construit si unul vechi in aceeasi zona din Bucuresti s-a redus la jumatate (11%) in primele noua luni fata de sfarsitul anului trecut, in schimb in alte orase mari din tara, precum Brasov, Cluj-Napoca, Constanta si Timisoara, ecartul a crescut.
"Cu exceptia Bucurestiului, unitatile locative din ansamblurile rezidentiale s-au scumpit mai mult decat cele din blocurile ridicate inainte de Revolutie - fapt care a dus, in majoritatea cazurilor, la o accentuare a ecartului dintre cele doua categorii de locuinte", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliare.ro, potrivit Mediafax.
In prezent, la nivelul Capitalei, diferenta dintre pretul mediu cerut pentru un apartament nou-construit si unul vechi este de aproximativ 11% - o scadere sensibila avand in vedere ca la finele anului trecut diferenta era de 20%. Bucurestiul este singurul mare oras al tarii in care locuintele amplasate in blocuri noi au continuat sa se ieftineasca in 2014, acestea consemnand un recul de 5,3% la noua luni, de la 1.184 la 1.121 de euro pe metru patrat. Unitatile locative din blocurile vechi, pe de alta parte, au inregistrat un avans de 2,6%, de la 982 la 1.008 euro pe metru patrat.
In Brasov, o locuinta nou-construita este, in medie, cu 69 de euro pe metru patrat mai scumpa decat una in bloc vechi, adica 8%. La sfarsitul lui 2013 insa, "distanta" dintre cele doua categorii de apartamente era de 54 de euro pe metru patrat. Accentuarea acestei... mai mult
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 15:15
Pretul mediu cerut de proprietarii de apartamente in principalele cinci orase din tara, inclusiv Bucuresti, a crescut usor de la inceputul anului, intr-un singur oras din cele analizate fiind consemnata o scadere, in timp ce in celelalte avansul este de 1-3%.
Desi a consemnat si scaderi, piata rezidentiala s-a inscris, per ansamblu, pe un trend crescator al preturilor in primul semestru din 2014, releva o analiza realizata de Imobiliare.ro. In perioada mentionata, suma medie solicitata la nivel national pentru apartamentele disponibile spre vanzare (noi si vechi) s-a majorat cu 0,7%, de la 898 de euro pe metru patrat util, la inceputul lui ianuarie, pana la 904 euro pe metru patrat, la finele lunii iunie.
"De mentionat este totusi ca, in prima luna de vara, pretul mediu a consemnat un declin de 1,8% (fata de valoarea de 921 de euro pe metru patrat atinsa in luna mai). In prima jumatate din 2014, trendul general ascendent al preturilor a fost resimtit mai acut in marile orase comparativ cu restul tarii; cu toate acestea, unul dintre centrele regionale analizate face exceptie de la regula scumpirilor", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar.
In Bucuresti, apartamentele scoase la vanzare sunt in prezent cu 1% mai scumpe decat in urma cu sase luni, acestea fiind scoase la vanzare, in medie, cu 1.073 de euro pe metru patrat, fata de 1.062 de euro pe metru patrat, la inceputul lui 2014.
In conditiile in care preturile locuintelor nou-construite s-au... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 15:23
Pretul mediu al apartamentelor in cinci dintre cele mai importante orase din tara, inclusiv Bucuresti, a crescut in luna martie pentru a treia luna consecutiv, insa per total, nivelul se mentine sub cel din perioada similara a anului trecut.
Astfel, diferenta de pret fata de perioada similara a anului trecut se situeaza sub 5% in toate marile orase ale tarii, potrivit unui comunicat al portalului imobiliare.ro.
In luna martie cresterea preturilor a fost in medie de 2,1% (fata de un plus de 0,6% in ianuarie si 1,8% in februarie), de la 919 euro pe metru patrat util, pana la un nivel de 938 de euro pe metru patrat.
Fata de luna martie a anului trecut, preturile actuale sunt cu 2,1% mai mici (in scadere de la 958 de euro pe metru patrat).
"Dupa un trimestru intreg de scumpiri, diferenta de pret fata de perioada similara din 2013 s-a ingustat considerabil, situandu-se sub o marja de 5% in toate marile orase ale tarii - pentru apartamentele noi si vechi deopotriva. Chiar mai mult decat atat, exista categorii de apartamente unde pretentiile proprietarilor sunt mai mari acum decat anul trecut", se arata in comunicat.
In Bucuresti luna martie a adus cresteri ale pretului mediu (apartamente noi si vechi) cu 1,9%, de la un nivel de 1.058 de euro pe metru patrat la 1.078 de euro pe metru patrat. Fata de perioada corespunzatoare din 2013, pretul se situeaza cu 2,7% mai jos. Unitatile locative din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7% in ultima luna (de la 991 la 998 de... mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 14:56
In luna septembrie, un metru patrat util de spatiu locuibil a ajuns la 1.048 euro, cu 1,6% mai mult decat in august, dar cu 5,1% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, conform NewsIn."Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in marile orase a inregistrat variatii moderate in septembrie. La nivelul tranzactiilor, insa, exista diferente mari de la un caz la altul, chiar si in cazul unor proprietati cu caracteristici asemanatoare. In acelasi imobil, doua apartamente cu acelasi numar de camere ajung sa fie vandute la preturi total diferite", a declarat directorul general imobiliare.ro, Adrian Erimescu.
Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns, in luna septembrie, la valoarea de 1.365 euro/mp util, in scadere cu 0,2% fata de luna august, valoare foarte apropiata de pretul mediu inregistrat pe acest segment in urma cu un an. Pretul a evoluat diferit insa pe categorii de apartamente. In septembrie, apartamentele noi cu trei camere s-au ieftinit 1,6%, garsonierele noi s-au scumpit cu 0,5% in ultimele treizeci de zile, iar pretul apartamentelor cu doua camere a crescut cu 0,3%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, o diferenta notabila, de aproape 11%, se constata in cazul garsonierelor.
In septembrie, apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit cu 0,1%. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.111/euro mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 11:25
Preturile locuintelor ajung sa fie cu pana la 20% mai ridicate, in functie de numarul etajelor imobilului in care sunt amplasate, potrivit unei analize a imobiliare.ro realizata luand in calcul apartamentele cu doua camere din blocuri vechi cu patru, opt si zece niveluri, relateaza Mediafax.
Portalul imobiliar a analizat diferentele de preturi dintre apartamentele cu doua camere aflate in blocuri vechi cu patru, opt si zece etaje in principalele orase din tara, inclusiv Bucuresti.
Rezultatele au aratat ca diferentele pe metru patrat ajung pana la 20% din pret, cele mai scumpe fiind locuintele din blocurile cu opt etaje.
In Bucuresti, pretul mediu afisat pentru un apartament cu doua camere, amplasat intr-un bloc cu opt etaje, construit dupa anul 1977, este de 1.390 euro/mp, cu 7% mai mare fata de pretul unui apartament similar dintr-un bloc cu patru etaje (1.298 euro/mp) si cu 20% mai mare decat pretul mediu al unei locuinte aflate intr-un imobil cu zece etaje (1.159 euro/mp).
Apartamentele cu doua camere din blocurile cu opt etaje raman cele mai scumpe si in cazul imobilelor construite inainte de 1977. In acest caz, pretul mediu afisat pentru un apartament cu doua camere este de 1.225 euro/mp, cu 6% mai mult fata de pretul unui apartament similar dintr-un bloc cu patru etaje (1.155 euro/mp) si cu 11,5% mai mult fata de un apartament dintr-un imobil cu zece niveluri (1.099 euro/mp).
"Zonele cu cele mai multe anunturi de vanzare in imobile cu... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 13:18
Programul Prima Casa 4 nu i-a influentat pe proprietarii apartamentelor vechi din tara, care nu au operat scaderi de pret semnificativ, ca urmare a lansarii celei de-a patra edtii a programului guvernamental, conform unei analize realizate de imobiliare.ro care mai releva faptul ca valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru luna aprilie a ajuns la valoarea de 1.049 euro/mp util,Proprietarii au ramas in mare masura indiferenti si lipsiti de reactie imediata fata de implementarea Programului Prima Casa 4, pe segmentul apartamentelor vechi oscilatiile de pret fiind cuprinse intre -0,3% in Brasov si +0,7% in Cluj. In aprilie, variatii mai mari ale pretului au avut loc pe segmentul apartamentelor noi, dezvoltatorii reactionand insa intr-un mod contrastant de la un oras la altul », sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
Bucuresti
Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna aprilie, o valoare medie de 1.184 euro/mp util (+1,3%) pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, inregistrand, pentru a patra luna consecutiv, o usoara crestere sub influenta evolutiei apartamentelor noi.
Apartamentele vechi nu au cunoscut o evolutie semnificativa.
Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna aprilie la valoarea de 1.390 euro/mp util, in crestere cu 4,5% fata de luna martie. Cea mai interesanta evolutie au avut-o apartamentele noi mari, care s-au scumpit cu aproape 5%. Garsonierele noi au inregistrat... mai mult
Marti, 03 Mai 2011, ora 10:19
Piata imobiliara incepe sa se dezmorteasca, potrivit unui studiu imobiliare.ro care arata faptul ca interesul cumparatorilor pe segmentul rezidential s-a mentinut la un nivel ridicat in luna martie, iar pretul de vanzare pentru apartamente a inregistrat o usoara crestere, de 0,9% fata de luna februarie, desi, comparativ cu anul trecut, valoarea apartamentelor este in continuare cu 13,9% mai mica, pana la un cost mediu de 1.211 euro/metru patrat.Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o crestere de 0,3% in luna martie, atingand valoarea de 940 euro/mp util. Pe categorii de apartamente, insa, singurele care s-au scumpit au fost apartamentele cu trei camere cu 0,8%, in timp ce proprietarii apartamentelor cu doua camere au redus preturile cu 0,3%.
Garsonierele s-au ieftinit cu 3,9%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu doua camere, 10,7%, iar cea mai mica, de 7,2%, apare in cazul apartamentelor cu trei camere."
Preturile au evoluat timid dar diferit in cele sapte orase pe care le analizam osciland intre -2,5%, cel mai mare procent de scadere fiind inregistrat la Ploiesti si +1,3%, varf atins de segmentul apartamentelor noi din Brasov. In perioada urmatoare, va exista un relativ echilibru pe piata rezidentiala intretinut in buna masura de asteptarea unor semnale pozitive concrete pe plan economic, dar si de largirea adresabilitatii... mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 11:29