Economia americana a incetinit in primele trei luni din acest an mai mult decat s-a previzionat initial, deoarece cheltuielile de consum au inregistrat cel mai lent ritm de crestere din ultimii aproape cinci ani, arata cea de-a treia estimare publicata joi de Departamentul american al Comertului.
Potrivit datelor ajustate in functie de variatiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut in ritm anual cu 2% in primul trimestru din 2018, fata de un avans de 2,2% previzionat anterior si o expansiune de 2,9% in perioada octombrie - decembrie 2017, transmit DPA si Reuters.
In primele trei luni din acest an, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru doua treimi din activitatea economica a SUA, au inregistrat un avans de 0,9%, fata de un avans de 1% previzionat anterior. Este mai lent ritm de crestere din trimestrul doi din 2013. In ultimele trei luni din 2017 cheltuielile de consum au urcat cu 4%.
In schimb, cheltuielile pentru echipamente au urcat cu 5,8% in primul trimestru din 2018, fata de un avans de 5,5% previzionat anterior.
Luna aceasta, Rezerva Federala a SUA (Fed) a facut un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorand la un interval cuprins intre 1,75% si 2,00% dobanda de politica monetara, cel mai ridicat nivel din 2008.
Presedintele Fed, Jerome Powell, a apreciat ca majorarea numarului de locuri de munca sprijina cresterea veniturilor si increderea in economie, in timp ce expansiunea externa si reducerile de taxe vor stimula suplimentar... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 10:54
Presedintele american Donald Trump este unul dintre cele mai controversate personaje ale acestor ani, mai ales din cauza declaratiilor facute si a masurilor indreptate impotriva unora dintre imigranti. Sub conducerea sa, insa, economia americana este in plina expansiune.
Discursul lui Trump din 31 ianuarie privind Starea Natiunii a scos in evidenta progresele realizate de economia americana in ultimul an.
Astfel, somajul a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 17 ani, somajul in randul persoanelor afro-americane (6,8% in decembrie) si hispanice ( 4,9% in decembrie - traditional sustinatoare ale democratilor - este la minimul istoric, iar bursa a inregistrat o crestere de 8 mii de miliarde de dolari.
De asemenea, au fost reduceri importante de taxe, iar in prezent 24.000 de dolari din suma totala castigata intr-un an de o familie sunt neimpozabili. "O familie obisnuita de patru persoane care produce 75.000 de dolari pe an va inregistra o reducere de 2.000 de dolari a facturilor, practic injumatatindu-si costurile cu facturile", spunea Trump.
Taxele pentru companiile au fost reduse de la 35% la 21%, ceea ce a impulsionat angajarile, iar acest lucru se simte si in buzunarul americanilor - veniturile anuale ale unei familii urmeaza sa creasca cu 4.000 de dolari. Spre exemplu, Apple planuieste investitii de 350 de miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, dar si angajarea a circa 20.000 de persoane.
Intr-un articol pentru New York Observer, Peter Ferrara... mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 15:38
Jamie Dimon, directorul executiv al JP Morgan Chase, lanseaza un atac dur la adresa administratiei de la Casa Alba pe care o acuza ca pune frana cresterii economice prin nepunerea in practica a unor masuri adecvate.
Dereglementarea si reforma fiscala sunt punctele sensibile pe care Dimon le-ar vrea rezolvate pentru a scoate economia americana din impasul in care se afla in acest moment, mentioneaza CNBC.
"Ceva este gresit! Tot ce a am spus e ca, daca am face lucrurile sa mearga, economia ar creste cu 3%", a explicat directorul Morgan Chase, intr-un interviu acordat televiziunii americane.
Presedintele Trump s-a angajat inca din timpul campaniei electorale sa efectueze o serie de reforme, printre care se numara si cele mentionate de Dimon si, chiar daca acesta nu l-a criticat direct pe presedinte, a comentat destul de mult asupra regulilor prin care acesta vrea sa realizeze o crestere economica solida.
Din punctul de vedere al lui Dimon, noile reguli impuse bancilor americane nu au facut decat sa obtureze creditarea afacerilor, in special a strat up-urilor.
"Este un proces lung de redresare economica, dar nu am facut decat jumatate din ceea ce puteam face in mod normal. Intrebati orice om de afaceri ce au reusit sa aduca noile norme. Nu au reusit decat sa puna pe butuci unele mici afaceri", a explicat acesta.
Jamie Dimon a fost chiar el unul dintre cei care au ajutat la conceperea planului de reforme promovat de Trump, fiind printre consilierii care au... mai mult
Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 10:06
Piata exulta in acest moment pe fondul efectelor pozitive resimtite in urma politicilor economice promovate de administratia Trump, dar adevarul ar putea lovi nemilos in curand, crede economistul Nouriel Roubini.
"Dr. Doom", asa cum mai este cunoscut prezicatorul crizei economice din 2008, spune ca sunt destule motive care il fac sa creada ca un potential dezastru economic se profileaza la orizont, relateaza CNBC.
"Piata supraestimeaza efectele pozitive ale politicii Trump din SUA. Investitii in infrastructura, taieri de taxe, stimuli fiscali, dereglementare... eu cred ca Trump va realiza mult mai putin decat promite in aceste domenii", spune Roubini.
"Investitorii subestimeaza faptul ca politicile protectioniste din Statele Unite vor declansa razboaie comerciale, ca restrictiile impuse migrantilor vor scadea bazinul de recrutare pentru piata muncii sau ca micromanagementul din sectorul corporatist va fi negativ", mai spune economistul american.
Roubini este de parere ca mixul de politici prezentat de actuala administratie fiscala prezinta riscuri inerente pe termen mediu si lung pentru economia americana.
Astfel, in opinia sa, stimulii fiscali anuntati de Donald Trump vor impune o politica monetara mai stricta din partea Rezervei Federale, aceasta atragand inevitabil cresterea dobanzii de referinta si aprecierea dolarului.
Pentru inca un an si jumatate insa, Roubini crede ca sentimentul de incredere este cel care va domina piata, in fata efectelor... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 18:05
Politicienii americani pusi pe cearta nu reusesc sa ajute o economie foarte bolnava, a declarat marti pentru CNBC Edmund Phelps, laureat al premiului Nobel pentru economie, in 2006.
Phelps, profesor de politica economica la Columbia University din New York, considera ca dezbaterile referitoare la impasul bugetar distrag atentia, in mod fascinant, de la problemele mai serioase, de scadere a competitivitatii si a inovatiei.
"Imaginea mai larga este ca economia americana este destul de bolnava de ceva timp, din anii '70, iar simptomele sunt rata scazuta de angajare si de participare, cresterea lenta si probabil satisfactia scazuta in munca. Nimeni nu se gandeste ce ar putea face si ce ar trebui sa faca guvernul pentru a rezolva aceasta problema", a spus Phelps.
El a adaugat ca guvernul sprijina companii consacrate, prin exceptii si reglementari care au sporit barierele de intrare pe piata.
"Noii veniti nu pot intra in sectoarele in care exista deja companii gigant", a aratat Phelps, adaugand ca si in cazul start up-urilor menite sa creeze noi industrii, acestea sunt atat de impovarate de reglementari incat au nevoie de mai multi avocati decat de ingineri.
Guvernul provoaca mult rau si nu reuseste sa ajute o economie foarte bolnava, a continuat economistul.
Comentariile lui Phelps vin la o zi dupa ce Robert Shiller, unul dintre laureatii premiului Nobel pentru economie din acest an, a avertizat ca preturile mondiale ale locuintelor ar putea ajunge din nou la... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 09:36
Fostul secretar american al Trezoreriei Larry Summers si-a retras candidatura la succesiunea lui Ben Bernanke la presedintia Rezervei Federale (Fed), a anuntat duminica presedintele Barack Obama.
"Astazi (duminica), mai devreme, am vorbit cu Larry Summers si i-am acceptat decizia de a-si retrage candidatura la presedintia Rezervei Federale", a anuntat Obama, citat intr-un comunicat. Decizia lui Summers de a-si retrage candidatura a fost anuntata un pic mai inainte de catre publicatia The Wall Street Journal (WSJ).
"Larry era un membru-cheie al echipei mele in momentul in care ne confruntam cu cea mai grava criza economica de la Marea Depresiune (economica) si, intr-o proportie deloc neglijabila, multumita competentei, intelepciunii si calitatilor sale de lider am repus economia pe calea cresterii si am realizat progresele pe care le constatam in prezent", a adaugat presedintele american.
WSJ a anuntat ca Summers si Obama au discutat despre aceasta decizie la telefon.
Ziarul a citat o scrisoare a lui Summers adresata presedintelui in care isi explica decizia de a-si retrage candidatura prin riscul, in cazul in care este numit, al unui proces de confirmare "caustic" in Congres. In ultima perioada, o serie de alesi democrati in Senat au anuntat ca nu vor aproba o nominalizare a lui Summers la Fed.
Summers, care a lucrat pentru presedintele democrat Bill Clinton la Departamentul Trezoreriei in perioada 1999-2001, a fost principalul consilier economic al lui... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 09:14
In planul sau pentru dezvoltarea economica a SUA, presedintele Barack Obama vrea sa puna accentul pe investitii in infrastructura, productie industriala si energie verde, dar agenda democrata a presedintelui este departe de a convinge o Camera a Reprezentantilor dominata de republicani.
Obama urmeaza sa prezinte marti discursul sau privind starea natiunii, iar modul in care isi propune sa stimuleze economia americana va fi principalul punct urmarit nu doar in Statele Unite, ci la nivel global.
Presedintele si-a prezentat deja planul de crestere economica in fata democratilor, iar accentul va cadea pe indeplinirea promisiunilor facute catre clasa de mijloc, scrie Reuters.
Republicanii si democratii se afla inca intr-o disputa cu privire la reformele fiscale. Obama incearca sa obtina o amanare a reducerii cheltuielilor bugetare care ar trebui sa aiba loc incepand cu 1 martie, iar in acelasi timp insista asupra eliminarii unor scutiri de taxe, inclusiv cele pentru companiile petroliere, firmele cu capital privat sau proprietarii de avioane.
Republicanii se opun cresterii taxelor si se concentreaza pe taierile bugetare.
Discursul lui Obama, instrument de presiune asupra republicanilor
Analistii considera ca discursul presedintelui in fata Congresului american va reprezenta si o strategie de a pune public presiune pe republicani pentru ca acestia sa accepte reformele sale fiscale.
Obama a avertizat deja ca taierile bugetare la acest moment ar putea... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:48
Presedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a indicat miercuri ca programul de stimulare a economiei prin preluarea de obligatiuni de pe piata in valoare de 85 miliarde de dolari pe luna de catre banca centrala va continua, pentru a revigora cresterea economica si a reduce somajul.
Consiliul de politica monetara al bancii centrale americane a aratat intr-un comunicat transmis miercuri seara ca cresterea economica a fost incetinita de factori tranzitorii, insa riscurile persista desi tensiunile de pe pietele financiare mondiale s-au atenuat.
Rezerva Federala anticipeaza revigorarea cresterii economice si scaderea somajului odata ce masurile de politica monetara isi vor face efectul.
"Acest comunicat sugereaza ca vor continua sa cumpere obligatiuni de 85 miliarde de dolari pe luna si va mai trece mult timp pana vor fi satisfacuti in ceea ce priveste piata muncii", comenteaza Ward McCarthy, economist sef la Jefferies & Co. si fost economist la Fed.
Programul de stimulare a economiei derulat de Bernanke si colegii sai are o valoare record, extinzand portofoliul de active al bancii centrale prin tiparirea de bani injectati in economie prin achizitii de obligatiuni de pe piata, in principal titluri de trezorerie si pachete de credite ipotecare. Oficialii Fed au stabilit ca beneficiile revigorarii economiei sunt mai importante decat riscul instabilitatii financiare si cresterii inflatiei.
Fed a reiterat miercuri ca va mentine dobanda de politica monetara... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 10:47
Evenimentele tumultoase din SUA si Europa din ultimele zile au scos in evidenta o realitate trista – paralizia politica a devenit un obstacol in calea rezolvarii problemelor economice ale Occidentului.Economistii arata spre Washington unde au avut loc dispute jenante pentru un aranjament de a ridica plafonul datoriei publice guvernamentale, in timp ce politicienii americani sunt mult mai ingrijorati de castigurile politice cu caracter personal decat de consolidarea economiei SUA.
Amenintarea unui potential default si frica de haos economic la nivel mondial au fost suficiente pentru a forta un compromis.
In acelasi timp, in Europa, esecul liderilor din zona euro a devenit din ce in ce mai vizibil dupa ce costurile imprumuturilor in cazul Italiei si al Spaniei au crecsut la un nivel apropiat celor din Grecia, Irlanda si Portugalia.
Analistii internationali atrag atentia ca cele mai recente incercari de a salva zona euro s-au dovedit a fi un alt efort pe termen scurt, incapabil de a calma pietele si de a rezolva criza datoriilor suverane din Europa.
In cazul in care Spania si Italia vor avea nevoie de programe similare de salvare cu cel al Greciei, supravietuirea zonei euro este pusa sub semnul intrebarii.
Toata aceasta lipsa de actiune si incertitudine au efect direct pe piata de capital.
Miezul problemei politice de pe ambele maluri ale Atlanticului este acelasi – politica electorala intr-o democratie moderna.
In SUA, atat republicanii cat si democratii au luat... mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 15:00