Renegocierea NAFTA are ecouri pana in Asia: Canada priveste tot mai mult inspre China

Marti, 22 August 2017, ora 06:34
4215 citiri
Renegocierea NAFTA are ecouri pana in Asia: Canada priveste tot mai mult inspre China
Foto: Shipping Solutions

Statele Unite, Canada si Mexicul au anuntat deschiderea discutiilor pentru renegocierea termenilor tratatului NAFTA, dar efectele risca sa se simta in alte colturi ale lumii.

Conform analistilor consultati de CNBC, natiunile din Asia unt direct interesate de modul in care administratia Trunp va reusi sa treaca peste acest obstacol in intretinerea relatiilor comerciale cu vecinii, implicatiile fiind mult mai mari decat s-ar putea crede la prima vedere.

Renegocierea NAFTA dupa principiile politici protectioniste anuntata de administratia Trump lasa sa se intrevada si cum vor decurge discutiile pe tema acordului comercial dintre SUA si Coreea de Sud, alt act pe care Donald Trump vrea sa il supuna revizuirii, dar poate da si semnalul unei colaborari mai stranse intre Canada si alte tari.

"Toata lumea care doreste incheierea unui acord bilateral cu SUA urmareste aceste neocieri pentru a-si da seama cum arata un acord bilateral in viziunea Washingtonului", spune Deborah Elms, director al Asian Trade Centre.

Intr-o conferinta de presa dedicata renegocierii acordului NAFTA, Robert Lighthizer, un reprezentant al administratiei Trump a tinut sa precizeze ca acordul tripartit a dezamagit o mare parte din americani si trebuie sa sufere imbunatatiri radicale.

Pentru Stewart Beck, director al Asia Pacific Foundation of Canada, anuntul facut de americani va implica o impulsionare a relatiilor economice a canadei cu tarile asiatice.

"Avem relatii de durata cu tarile din Asia, dar adevarul este ca intotdeauna ne-am concentrat eforturile pe intretinerea unor relatii comerciale bune cu SUA. Faptul ca incepem sa abordam piata asiatica intr-un mod mai constructiv nu poate fi decat de bun augur", a explicat acesta.

Beck sustine ca guvernul canadian este interesat si de revigorarea acordului TPP, denuntat la inceputul acestui an de administratia americana, dar pe care celelalte 11 state semnatare, incluzand si Canada, intentioneaza sa il puna in practica.

Tonul tot mai dur folosit de Washington in intretinerea relatiilor comerciale cu alte state deschide calea Canadei pentru incheierea unor acorduri comerciale care in urma cu 5-6 ani pareau improbabile, asa cum ar fi un acord cu China.

"Canadienii incep sa realizeze ca va trebui sa ne diversificam relatiile economice cu China, aceasta legatura cu a doua mare economie lumii fiind extrem de importanta pentru noi", a mai spus Beck.

Chiar daca, la prima vedere, economia Canadei este de 10 ori mai mica decat cea a Statelor Unite, canadienii nu sunt lipsiti de atuuri, dupa cum sesizeaza Andrei Sulzenko, un reprezentant al Universitatii din Calgary.

"Noi suntem piata principala de export pentru cel putin 30 de state americane. De fapt, contam extraordinar de mult pentru SUA", sus'ine acesta.

#acord NAFTA, #renegociere NAFTA, #acorduri bilaterale SUA, #acord comercial Canada China , #Canada