Compania de telefonie mobila Vodafone ameninta ca isi va muta sediul operational central din Londra, daca Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana, asa cum s-a votat la referendumul de saptamana trecuta.
O declaratie a executivilor firmei anunta ca "libertatea de circulatie a persoanelor, capitalului si bunurilor" reprezinta o conditie esentiala in decizia companiei de a-si mentine cartierul general in regat, dupa cum anunta BBC.
Cu ochii spre continent
Vodafone este a saptea mare companie listata pe Bursa din Londra, oferind 13.000 de locuri de munca in Marea Britanie in cadrul diviziei tehnice din Newbury si a sediului central al firmei din capitala regatului britanic.
Insa, 55% din profitul inregistrat anul trecut a venit de pe piata continentala europeana, operatiunile din Regatul Unit generand doar 11 procente.
Vodafone a anuntat si inceperea raportarii rezultatelor financiare in euro si nu in lire sterline, ca urmare a interesului crescut pe care il manifesta fata de accesul pe piata digitala unica din UE.
Din punctul de vedere al executivilor companiei, cadrul legal unic din UE, libertatea de circulatie a persoanelor si bunurilor reprezinta elemente esentiale in gestionarea oricarei afaceri pan-europene, iar decizia britanicilor de a parasi Uniunea pune in pericol interesele firmei.
"In acest moment, inca este neclar cate din aceste calitati vor ramane in picioare dupa definitivarea procesului de iesire al Marii Britanii din Uniunea... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 14:11
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, a declarat, miercuri, ca Uniunea Europeana are o Piata Unica a bunurilor, dar nu are o Piata Unica a serviciilor, care ar adauga 1,8% la PIB-ul comunitar.
Ambasadorul britanic in Romania, Paul Brummell, a declarat, miercuri seara, cu ocazia prezentarii propunerilor britanice privind reforma Pietei Unice si crearea unei Piete Digitale Unice, ca Piata Unica este "grozava" dar ca ea "nu exista".
Intrebat la ce s-a referit, diplomatul britanic a declarat pentru agentia Mediafax: "Marea Britanie este un sustinator puternic al Pietei Unice si a ceea ce s-a realizat dar avem o Piata Unica a bunurilor, nu avem cu adevarat o Piata Unica in ceea ce priveste serviciile. De exemplu, Guvernul britanic a estimat ca, daca am crea o Piata Unica autentica a serviciilor, inlaturand reglementarile care nu sunt necesare in zona serviciilor, am putea adauga 1,8% la PIB-ul UE".
Paull Brummell a subliniat ca ar fi necesare piete unice si in domenii cheie, precum energia sau domeniul digital.
Intrebat despre reactiile europenilor la propunerile britanice privind crearea unei Piete Digitale Unice, ambasadorul a precizat ca exista "semne pozitive".
"Acesta a fost unul dintre obiectivele principale ale vizitelor ministrului de Externe, Philip Hammond, in capitalele europene in ultimele saptamani, inclusiv la Bucuresti saptamana trecuta, si vor mai fi vizite in alte capitale europene in urnatoarele luni. Cred ca rezultatul acestor... mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 10:58
Sefii de stat si de guvern din UE se intalnesc joi si vineri, la Bruxelles, in cadrul primului summit dedicat agendei digitale, care insa se va concentra asupra unor chestiuni legate de piata unica, incercand sa indeparteze dezbaterea de acuzatiile de spionaj electronic care planeaza asupra Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA si de tema protectiei datelor, scrie portalul de stiri europene EurActiv.
Draftul de concluzii ale summitului, consultat de EurActiv, confirma faptul ca statele membre prefera sa se axeze asupra "pietei unice digitale" decat sa se angajeze intr-o disputa deschisa asupra reglementarilor privind protectia datelor.
Astfel, acestea se concentreaza asupra pachetului privind piata unica a telecomunicatiilor propus de Comisia Europeana si care este inca evaluat de Parlamentul European.
"Consiliul European saluta prezentarea Comisiei privind pachetul 'Un continent conectat' si il incurajeaza pe legislator sa efectueze o examinare intensiva in vederea unei adoptari rapide", mentioneaza concluziile.
Armonizare europeana vs. surse de venituri nationale
Totusi, in demersul de a realiza piata unica a telecomunicatiilor apar si chestiuni in disputa. Astfel, nevoia de a armoniza alocarea spectrului de frecvente este sustinuta, dar cu mentiunea ca trebuie respectat faptul ca "spectrul de frecvente reprezinta o sursa de venituri nationale".
Desi CE intentioneaza sa le dea statelor membre dreptul de a continua sa obtina venituri din... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 10:40
Florin Lupescu, principal advisor European Commission Directorate General Communications Networks, Content&Technology, a declarat, joi, ca in UE exista o preocupare deosebita pentru realizarea "pietei unice digitale", precizand ca internetul creeaza cinci locuri de munca la fiecare doua pierdute.
Prezent, joi, la Bucuresti, la International Digital Forum, Florin Lupescu a spus ca problema principala a momentului este reprezentata, la nivelul Uniunii Europene, de efortul care se depune pentru "a realiza piata unica digitala".
Potrivit lui Florin Lupescu, in prezent, la nivelul Uniunii Europene, internetul creaza cinci locuri de munca la fiecare doua locuri de munca pierdute.
"Sunt oportunitati care trebuie sa reprezinte un obiectiv principal si pentru Romania. E nevoie de o adevarata piata unica digitala, unde continutul online, aplicatiile si serviciile circula in mod liber. Dar asta depinde de conectivitatea in spectru larg. Nevoia de a avea o infrastructura functionala de tip broadband este exceptionala. Avantajele pe care aceasta le creeaza pentru cetateni, pentru libera lor circulatie, pentru viata lor de zi cu zi, pentru companii, pentru tranzactii, pentru libera circulatie fara bariere. Acest lucru solicita investitii semnificative intr-o noua retea, iar multe dintre acestea trebuie sa provina din sectorul privat. Comisia Europeana face toate eforturile pentru ca aceste lucruri sa se intample foarte usor", a spus Florin Lupescu.
El a mai spus ca este... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 13:24