Ministerul Finantelor propune majorarea cu 4 miliarde de euro a Programului - cadru de emisiuni de titluri de stat Medium Term Notes (MTN), de la 27 la 31 miliarde de euro, pentru acoperirea nevoilor de de finantare pe pietele externe pentru perioada 2019-2020, potrivit unui proiect de hotarare publicat de institutie.
"Pentru acoperirea nevoilor de finantare de pe pietele externe pentru perioada 2019-2020 si luand in considerare suma ramasa disponibila de 0,022 miliarde euro se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 4 miliarde euro. Facem mentiunea ca in perioada 2019-2020 vor ajunge la maturitate euroobligatiuni in valoare de 3,5 miliarde euro (1,5 miliarde EUR in noiembrie 2019 si 2 miliarde euro in septembrie 2020) . Deoarece plafonul Programului MTN se elibereaza la momentul rambursarii unor obligatiuni, in calculul majorarii plafonului programului s-a avut in vedere faptul ca aceste scadente sunt la finalul fiecarui an, iar emisiunile noi de euroobligatiuni se realizeaza in functie de conditiile de piata, cel mai probabil in prima parte a anului si in al treilea trimestru", precizeaza MFP.
Autoritatile explica decizia de a majora plafonul pentru imprumuturi pe pietele externe si prin necesitatea continuarii consolidarii rezervei financiare in valuta a trezoreriei cu scopul de a proteja finantele publice de eventualele socuri externe care ar putea determina cresterea dobanzilor titlurilor de stat pe piata interna.
Potrivit notei de... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 17:10
Romania este tara care se imprumuta cel mai scump dintre toate statele UE, iar pragul de 5% randament pentru obligatiunile emise de stat a fost trecut in luna iulie.
Cu 5,05%, ne plasam de cam patru ori mai sus fata de o medie europeana de 1,31%, sau de cinci ori peste media Zonei Euro (1,04%).
In urma cu 12 luni, timp in care datele consemnate de Eurostat arata ca nu s-au produs modificari importante la nivelul mediilor UE si Zonei Euro, eram la nivelul de 3,86%, ceea ce indica si faptul ca am avut cea mai mare deteriorare a acestui indicator dintre toate tarile membre, cu exceptia Cehiei, aflata pe un cu totul alt palier (de la 0,83% a urcat la 2,11%).
Viteza de crestere a costurilor: o comparatie cu statele UE
Practic, la finalul anului trecut ne-am interesectat cu Grecia, noi mergand in sus cu dobanzile platite la imprumuturi iar ei in jos, dupa care le-am luat locul de cel mai riscant plasament pentru pietele de capital, in pofida cresterii economice record la nivel european de 6,9%, ceea ce constituie o bizarerie de proportii.
Ca aceste cifre ce reflecta perceptia pietelor internationale sunt capatate meritat sau nu importa mai putin.
Ceea ce conteaza este costul pe care il vom avea de suportat cu totii, evident mai mare odata cu trecerea timpului. Desi nivelul datoriei publice (culmea) s-a redus la doar 35% din PIB, este esntiala dobanda la care vom putea sa o "rostogolim".
Citeste mai multe despre Romania, tara care se imprumuta cel mai scump... mai mult
Miercuri, 22 August 2018, ora 22:40
Ministerul Finantelor a anuntat, vineri, ca in 2018 are in plan sa imprumute pana la 50 de miliarde de lei de pe piata interna si 5 miliarde de euro de pe pietele externe.
"Ministerul Finantelor Publice are in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele externe prin emiterea de euroobligatiuni intr-un volum de 4,5 - 5 miliarde de euro (echivalent), in functie de evolutiile, conditiile si oportunitatile oferite de aceste piete, si efectuarea de trageri din imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale in valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro.
Ministerul Finantelor Publice are in vedere, de asemenea, emiterea unui volum de titluri de stat pe piata interna in anul 2018 in suma de 48 - 50 de miliarde de lei, cu o structura a maturitatilor 30%/50% (termen scurt versus termen mediu si lung", se precizeaza in Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.
Cumulat, in euro, vorbim despre peste 15 miliarde, in conditiile in care si anul acesta Guvernul a imprumutat in jur de 13 miliarde de euro, in total, de pe pietele interna si externa.
Imprumuturile de pe piata interna vor fi realizate prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont pe termen scurt, de pana la un an, inclusiv, obligatiuni de stat de tip benchmark pe termene medii si lungi precum si titluri de stat pentru populatie, care sa reprezinte circa 8% din valoarea titlurilor de stat emise pe piata interna, respectiv aproximativ 4 miliarde... mai mult
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 19:50
Romania vrea sa revina pe pietele internationale in prima jumatate a anului pentru a vinde obligatiuni denominate in euro si cu scadenta la 10 ani, dupa ce a atras marti 2 miliarde de dolari, a declarat ministrul Bugetului, Liviu Voinea.
Statul vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro cu scadenta pe 10 ani odata ce "apare o fereastra de oportunitate", ca parte a strategiei de prelungire a matruritatii datoriilor, a declarat Voinea, aflat la Viena la o conferinta Euromoney, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.
Romania a vandut marti obligatiuni in dolari cu maturitati pe 10 si 30 de ani, alaturandu-se astfel altor state din regiune, precum Letonia si Polonia, pentru a profita de costurile mai reduse de finantare inaintea unei sedinte de la sfarsitul lunii ianuarie a Rezervei Federale a SUA (Fed).
Fed va continua, probabil, sa reduca achizitiile lunare de obligatiuni prin care sprijina economia SUA, dupa ce in decembrie a anuntat o scadere de la 85 de miliarde de dolari pe luna la 75 de miliarde de dolari. Decizia Fed de a diminua lichiditatile introduse in sistemul financiar ar putea reduce cererea pentru emisiunile de obligatiuni ale tarilor emergente.
"Am incheiat cu emisiunile denominate in dolari pentru acest an, dar vom reveni pe piata in prima jumatate a anului cu o emisiune pe 10 ani, denominata in euro. Conditiile din piata nu sunt la fel de favorabile cum au fost anul trecut, din perspectiva contextului international, dar treaba noastra... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 07:30
Romania a imprumutat 1,5 miliarde dolari pe piata internationala de capital, pe o perioada de 10 ani si jumatate, prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni la o rata neta a dobanzii de 4,5% pe an.
Este cea mai mica dobanda obtinuta de Romania pe piata externa, din ultimii 23 de ani. Cererea Romaniei a fost de 5 ori suprasubscrisa, si anume cu 7,5 miliarde dolari.
"Imbunatatirea perceptiei Romaniei in randul pietei financiare internationale face ca acest imprumut sa fie cel mai ieftin contractat de pe piata externa de capital de dupa 1990, ceea ce reprezinta o apreciere pozitiva si corecta fata de eforturile depuse de Romania in scopul consolidarii fiscale, asigurarii unei cresteri economice sustenabile si cresterii atractivitatii Romaniei in randul investitorilor", se arata intr-un comunicat transmis vineri de Guvern.
In ianuarie 2012, Romania a contractat un imprumut pe 10 ani de 1,5 miliarde dolari de pe piata internationala de capital, la o rata neta a dobanzii de 6,875% pe an. Aceeasi emisiune a fost redeschisa in luna februarie 2012 pentru o suma de 750 milioane dolari la o rata neta a dobanzii de 6,45% pe an. A fost suprasubscriere de 4 ori (6 miliarde dolari in ianuarie si 3,2 miliarde dolari in februarie).
"Fata de emisiunea din 2012, pe aceeasi suma si aceeasi maturitate (durata), diferenta de dobanda de la 6,875% la 4,5%, putem spune ca la aceeasi suma timp de 10 ani Romania plateste o dobanda cu 356 milioane dolari mai mica", se mai spune in... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 14:00
Romania a atras marti 750 milioane de euro de pe pietele externe prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, titlurile avand un randament de 5,15%.
Ministerul Finantelor a redeschis marti o emisiune de obligatiuni pe pietele externe, cu intentia de a atrage cel putin 500 de milioane de euro.
Finantele vor sa atraga 500 milioane de euro
"A fost un real succes, am incheiat astazi o emisiune de eurobonduri in urma careia la Finante vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin aceasta emisiune se va majora rezerva valutara. Obligatiunile sunt pe sase ani, cu o dobanda cuprinsa intre 5,1% si 5,15%", a declarat ministrul Finantelor, Florin Georgescu, la reuniunea anuala a ambasadorilor.
Ministrul Finantelor a afirmat ca dobanda ceruta de investitori pentru obligatiunile emise de Romania este in scadere, in conditiile in care in perioada similara a anului trecut, statul a reusit sa plaseze obligatiuni de 1,5 miliarde de euro pe cinci ani cu o dobanda de 5,25%.
Cererea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de Romania in aceasta dimineata a fost ridicata, Ministerul Finantelor reusind sa adune oferte de circa 2,5 miliarde de euro.
Finantele au anuntat initial un randament indicativ de 5,25%, potrivit unor surse apropiate situatiei, redus apoi la 5,1%.
Tranzactia este intermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit.
Guvernul a aprobat sambata emisiunea de... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 17:36
Statul roman are cea mai mare datorie pe termen scurt din Uniunea Europeana (UE), releva un raport intocmit de Standard&Poor's, care precizeaza si faptul ca guvernul Romaniei va mai imprumuta in 2011 6,4 miliarde de euro prin titluri pe termen mediu si lung.Finantarea obtinuta prin acordul cu FMI/UE si institutiile financiare internationale va fi astfel inlocuita cu resurse din piata, imprumuturile de pe pietele financiare pe termen mediu si lung urmand sa urce de la 3,9 miliarde euro in 2010 la 6,4 miliarde euro, se spune intr-un raport S&P.
In 2009, Guvernul a imprumutat de pe pietele financiare, prin emisiuni pe termen mediu si lung, 6,8 miliarde de euro, in timp ce in anul anterior valoarea fondurilor atrase a fost de numai 1,8 miliarde de euro.
Guvernele statelor din Uniunea Europeana (UE) vor imprumuta anul acesta 1.100 miliarde de euro prin emisiuni pe termen mediu si lung de pe pietele financiare, in scadere de la 1.292 miliarde de euro in anul anterior.
In Europa de Est, necesarul de finantare va cobori de la 169 miliarde de euro la 140 de miliarde de euro, in timp ce pentru intreaga Europa se va reduce cu peste 200 de miliarde de euro, de la 1.413 miliarde de euro la 1.200 de miliarde de euro.
Raportul S&P include doar datoria emisa de guvernele centrale in nume propriu, excluzand alti emitenti publici si obligatiunile garantate de stat.
De asemenea, S&P nu ia in calcul fondurile atrase prin imprumuturi bilaterale si multilaterale,... mai mult
Joi, 14 Aprilie 2011, ora 15:59