Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe piata din SUA

Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe piata din SUA


Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cupon de 7%, a declarat marti secretarul de stat din Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi.

Romania profita de conditiile de bune de pe piata prin stabilirea cuponului in jurul a 7%, a spus Dragoi.

Aranjorii principali ai emisiunii sunt Citi, Deutsche Bank si HSBC.

Romania are rating "Baa3" din partea Moody's si "BBB-" de la Fitch, ambele in categoria recomandata pentru investitii. Doar Standard & Poor's atribuie Romaniei calificativ "BB+", din categoria nerecomandata investitorilor.

Tensiunile de pe pietele financiare internationale s-au redus in ultima perioada, iar costurile de imprumut au coborat pentru mai multe state europene, sustinut de masurile fara precedent luate de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru asigurarea de lichiditati in sistemul financiar. BCE a imprumutat in decembrie aproape 500 miliarde de dolari bancilor comerciale pe perioada de trei ani si a anuntat o licitatie similara, cu lichiditati nelimitate si pentru februarie.

Dragoi anuntase de la jumatatea lui ianuarie, ca Romania se va finanta de pe piata americana

Dragoi a declarat, la mijlocul lunii ianuarie, ca Romania se va finanta la extern de pe piata americana, intrucat bancile europene, principalii cumparatori de obligatiuni in euro, se confrunta cu presiuni legate de noile cerinte de capital.

In noiembrie anul trecut, autoritatile romane au organizat un roadshow in SUA, primul astfel de turneu de prezentare din ultimii 16 ani, care nu s-a finalizat insa cu lansarea unei emisiuni, desi intentia partii romane era sa faca o prima licitatie chiar in 2011.

Ministerul Finantelor avea pregatita o emisiune de obligatiuni romanesti denomiate in dolari pe piata SUA cu o valoare minima de 500 de milioane de dolari si un nivel maxim de 2 miliarde de dolari.

Dragoi spunea atunci ca nu s-a grabit sa lanseze o emisiune de obligatiuni in SUA pentru ca povestea de succes a Romaniei era inca prea putin cunoscuta, si era un moment usor mai tensoinat pe pietele internationale.

In 2012, vor fi atrase imprumuturi de circa 2,5 miliarde de euro de pe pietele externe

Ulterior, oficialul MFP a aratat ca vor fi organizate anual roadshow-uri de prezentare atat in Europa, cat si in SUA, chiar daca nu se va lansa automat si o emisiune de obligatiuni, pentru a mentine permanent contactul cu investitorii si a face cunoscuta situatia din Romania.

Potrivit strategiei MFP, in 2012 vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. In prima emisiune a programului, Finantele au atras la inceputul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1365 ori