Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mai vrea Romania finantare din SUA? Turcia s-a imprumutat mai scump in dolari

Mai vrea Romania finantare din SUA? Turcia s-a imprumutat mai scump in dolari


Costurile de imprumut ale Turciei au crescut, miercuri, la o emisiune de obligatiuni de 1,5 miliarde de dolari, ceea ce "nu este un semn bun" pentru tari ca Ucraina, Croatia, Ungaria si Romania, potrivit unei analize a grupului italian UniCredit.

"Prima ridicata subiniaza ca emisiunile din Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa nu sunt usoare, iar investitorii cer in mod clar prime mai mari", a afirmat intr-o nota de cercetare economistul UniCredit Erik Nielsen, citat de Bloomberg.

Unele tari vor fi nevoite sa-si "revizuiasca asteptarile in privinta randamentelor", a spus el.

Turcia a vandut obligatiuni in valoare de 1,5 miliarde de dolari pe zece ani la un randament de 6,35%, comparativ cu 5,26% la licitatia din octombrie, ultima pentru acest tip de maturitate.

Romania se va finanta de pe piata americana

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi a declarat marti ca Romania se va finanta la extern de pe piata americana, intrucat bancile europene, principalii cumparatori de obligatiuni in euro, se confrunta cu presiuni legate de noile cerinte de capital.

In noiembrie anul trecut, autoritatile romane au organizat un roadshow in SUA, primul astfel de turneu de prezentare din ultimii 16 ani, care nu s-a finalizat insa cu lansarea unei emisiuni, desi intentia partii romane era sa faca o prima licitatie chiar in 2011.

Ministerul Finantelor avea pregatita o emisiune de obligatiuni romanesti denomiate in dolari pe piata SUA cu o valoare minima de 500 de milioane de dolari si un nivel maxim de 2 miliarde de dolari.

Dragoi spunea atunci ca nu s-a grabit sa lanseze o emisiune de obligatiuni in SUA pentru ca povestea de succes a Romaniei era inca prea putin cunoscuta, si era un moment usor mai tensionat pe pietele internationale.

Ulterior, oficialul MFP a aratat ca vor fi organizate anual roadshow-uri de prezentare atat in Europa, cat si in SUA, chiar daca nu se va lansa automat si o emisiune de obligatiuni, pentru a mentine permanent contactul cu investitorii si a face cunoscuta situatia din Romania.

Potrivit strategiei MFP, in 2012 vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro

Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. In prima emisiune a programului, Finantele au atras la inceputul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1375 ori