In Algeria rasar mugurii capitalismului, iar oportunitatile sunt imense pentru oamenii de afaceri care inteleg ce inseamna tranzitia unui stat de la un regim autoritarist, la economie de piata. "Este ca in Romania anilor '90", admite Florin Bejan, unul dintre cei care exploreaza in prezent piata algeriana.
Omul de afaceri roman a infiintat o societate mixta romano-alegriana - CB Consalg, prin intermediul careia incearca sa acceseze proiecte din cadrul unui ambitios program de dezvoltare al statului algerian, cu buget de sute de miliarde de euro. A obtinut deja, cu ajutorul partenerului sau algerian, fost ministru al Agriculturii, un proiect de infrastructura in valoare de 1,2 miliarde de euro, pentru care cauta acum constructori din Romania.
Doi constructori din Romania lupta pentru un contract de 1,2 miliarde euro intr-o tara araba
"Acum doi ani am inceput sa cochetez cu Algeria. Eu sunt indragostit de Algeria, e o tara pe care o vad ca Romania anilor 1990. Stiu tot ce se va intampla. Mentalitatea algeriana este cvasifranceza, cu accese de musulmanism, dar mai aproape de abordarea turca, cu multa libertate. Totusi, este foarte bine controlata: armata este foarte puternica, serviciile secrete sunt puternice, coruptia... foarte puternica", a spus Florin Bejan, administratorul CB Consalg, in cadrul unei intalniri la Camera de Comert si Industrie Romania-Algeria.
Fonduri imense din petrol
Spre deosebire de Romania anilor '90, Algeria zace pe un munte de bani,... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 08:15
Statul algerian investeste 220 de miliarde de euro intr-un ambitios program de dezvoltare si doreste implicarea companiilor romanesti. Printre altele, programul prevede construirea de la zero a patru orase, mii de km de cale ferata si autostrazi, aeroporturi si sute de spitale.
"Algeria a suferit in urma anilor grei de terorism, perioada in care tara a cunoscut un regres din punct de vedere social si economic. Acum insa, dupa stabilizare, statul doreste redresarea. Ne propunem sa ducem intreprinzatori in Algeria, iar dupa finalizarea lucrarilor, va fi nevoie de aknowledgement. Romanii sunt foarte iubiti in Algeria, datorita celor 14.000 de persoane care au emigrat in anii '70-'80 si care s-au afirmat mai ales in invatamant", a explicat Nadjet Karabernou Paduret, presedinte CCIR-A.
Beneficii fiscale
Companiile straine care intra pe piata algeriana dispun de o serie de beneficii fiscale, printre care exonerarea de la plata impozitului pe profit pe o perioada intre 2 si 5 ani si exonerarea de la taxa funciara. Taxa pe valoare adaugata se ridica la 17% in Algeria, dar se reduce pentru anumite sectoare la 7%. Taxele vamale se ridica la 3%, impozitul pe dividende la 15%, iar impozitul pe chirii la 7%.
Pe piata algeriana au inceput deja sa isi faca loc multinationalele, precum Phillip Morris, KPMG, BMP Parribas sau Lafarge, insa nu exista suficienti constructori puternici.
Pentru a putea sustine proiectele-gigant pe care le propune statul algerian, cativa oameni... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 07:36