Economia africana infloreste. Cum profita investitorii romani

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 14:40
3702 citiri
Economia africana infloreste. Cum profita investitorii romani

Clasa de mijloc din Africa va fi formata din peste un miliard de oameni peste cincizeci de ani, si tot mai multe companii demareaza afaceri pentru a a ajunge la aceasta noua categorie de consumatori.

Romania a avut relatii privilegiate cu o serie de tari de pe acest continent in perioada comunista, dar acest avantaj competitiv a fost pierdut, iar oamenii de afaceri trebuie sa recupereze terenul pierdut in fata investitorilor care au inteles potentialul tarilor in curs de dezvoltare.

Tarile emergente vor domina comertul mondial in jumatate de secol

Tarile emergente devin un jucator tot mai important in comertul international, iar pana in 2060 il vor domina, precizeaza un raport al Bancii Africane pentru Dezvoltare, citat de The Wall Street Journal.

Daca in prezent peste jumatate din exporturile Africii merg catre SUA si Uniunea Europeana, acest procent se va micsora pana la 27% in 2060, iar cea mai mare parte a tranzactiilor va fi intre actualele regiuni emergente.

Asia va deveni principalul partener de afaceri al Africii, doar exporturile catre China urmand sa creasca de la 5% la 25% in urmatorii 50 de ani.

Romania a reinceput sa valorifice oportunitatile

Tara noastra a avut relatii economice bine dezvoltate cu tarile din Africa, in special cu cele nord-africane inainte de 1990.

Dupa caderea regimului comunist, prioritatea acordata acestora a scazut semnificativ, politica externa romaneasca concentrandu-se pe integrarea europeana si relatiile cu SUA.

Relatiile bilaterale s-au diminuat considerabil in special cu tarile din Africa sud-sahariana si doar in ultimii ani a inceput sa reapara un interes mai ridicat pentru aceasta regiune, inclusiv din partea companiilor romanesti.

Schimburile comerciale dintre Romania si statele africane s-au consolidat astfel semnificativ in ultima perioada. In 2011 ele au crescut cu 30% fata de anul precedent, pana la nivelul de 2,22 miliarde de dolari, arata MAE.

In special exporturile au fost avut o crestere semnificativa, mai ales masini si piese de masini pentru sectorul industrial, produse chimice sau din sticla.

Care sunt cei mai importanti parteneri comerciali pentru Romania

Ca volum comercial, cei mai importanti parteneri ai Romaniei au fost Egiptul, Marocul si Algeria.

Exporturile tarii noastre in Egipt aproape s-au dublat intre 2004 si 2011, de la 251,9 milioane de dolari, pana la 424,7 milioane. Importurile au ramas aproximativ la acelasi nivel, dupa o crestere importanta intre 2005 si 2007.

O dinamica mult mai mare a aparut in schimburile comerciale cu Maroc. Exporturile au crescut de peste 11 ori intre 2000 si 2011, de la 27,1 milioane de dolari, pana la 305,61 milioane. Doar intre 2010 si 2011 cresterea a fost de peste 72%.

Importurile au crescut in acest interval de sase ori, de la 13,33 milioane de dolari, pana la 78,81 de milioane.

In aceste tari Romania a exportat tractoare, componente si piese de schimb auto, echipamente industriale, utilaje si piese de schimb pentru industria cimentului si sectorul petrolier, locomotive, componente pentru vagoane de calatori, material rulant, lemn si produse din lemn dar si produse chimice sau din sticla.

Pentru Roman SA, cunoscutul producator roman de autocamioane, autobuze si tractoare, pietele unor tari precum Nigeria, Sudan sau Egipt reprezinta oportunitatea de redresare, dupa stoparea contractelor cu SUA, scria Buna ziua Brasov in 2012.

Cea mai mare parte a importurilor din tarile africane au fost produse agro-alimentare si materii prime.

Cum s-au mai implicat romanii in economia Africii

Ovidiu Tender este cel mai mai bun exemplu de investitor roman in Africa. Tender Grup desfasoara afaceri in explorarea si exploatarea resurselor, dar si serviciile pentru industria extractiva sau sectorul constructiilor.

In 2012, Ovidiu Tender a incheiat un acord de concesiune cu Agentia de Gestionare si Cooperare intre Senegal si Guineea - Bissau (AGC), pentru lucrari de explorare geologica pe un bloc petrolier in suprafata de 5.347 kilometri patrati.

Mai mult, o serie de firme romanesti s-au implicat in proiecte de infrastructura.

In Nigeria, filiala locala a Dextron Ploiesti s-a ocupat de realizarea unor linii de energie electrica, iar Petroconsult Ploiesti s-a ocupat de reabilitarea terminalelor petroliere de la Warri si Escavros.

Pe langa firmele romanesti, in Africa se regasesc si o serie de specialisti romani, care lucreaza pentru firme straine, precum Chevron.

Africa prezinta insa in continuare un potential imens pentru Romania, dat fiind ca schimburile comerciale cu acest continent reprezinta deocamdata sub 2% din relatiile romanesti de export-import.

In noiembrie 2012, mai multi oameni de afaceri romani au vizitat tari precum Senegal, Kenya, Congo, Niger, Ghana si Maroc pentru intalniri la nivel de sefi de stat, prim-ministri, ministri, reprezentanti ai mediului de afaceri local din domenii precum prospectiuni geologice, minerit, energie, agricultura, IT, infrastructura sau turism.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#investitii Romania Africa, #relatii economice Romania Africa, #comert Romania Africa, #investitii romanesti Africa, #relatii comerciale Romania Africa , #Investitii