Confruntarea Estului cu Vestul continua. SUA, in "corzi"

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 16:04
1835 citiri
Confruntarea Estului cu Vestul continua. SUA, in "corzi"

China,  cu absenta protectiei pentru proprietatea intelectuala, a reusit sa dezvolte sectorul tehnologic aproape la fel de mult precum Statele Unite ale Americii, si a reusit sa faca acest lucru cu taxe mai mici. Rusia condusa de Putin a avut de suferit la acest capitol, pentru ca a creat un climat neospitalier pentru investitorii straini.

Daca ar fi acordat mai multa atentie mediului de afaceri si ar fi fost mai „prietenoasa” cu oamenii de afaceri straini, poate ca in acest moment cresterea economica a Rusiei ar urma un trend ascendent.

Cu cat tara este mai saraca, cu atat diferenta din sectorul tehnologic este mai semnificativa, noteaza Forbes. Din acest motiv, cel mai probabil este ca statul chinez sa aiba o perioada mult mai lunga de crestere economica.

Intrebarea pe care si-o pune analistul Forbes este daca avansul economic al Chinei va fi moderat inainte de a atinge un anumit nivel de prosperitate.

Atunci cand Germania si Japonia au reintrat in economia mondiala, dupa ce au fost grav afectate de razboi, fiecare dintre „miracolele” inregistrate de sistemul lor economic a a durat 15 ani. Cresterea economica a Germaniei, de 7% si a Japoniei, de 10%, au fost explicate prin aportul adus de importul de tehnologie din SUA.

Dar Germania si Japonia au inceput sa profite de pe urma avansului tehnologic si sa se impuna ca tari bogate, cel putin, in comparatie cu state precum China. Prin urmare, cresterea accelerata a acestor doua tari a durat mai putin timp.

Cresterea economica a Chinei a continuat timp de 30 de ani. Multumita aceste cresteri,  China a propulsat in randul tarilor cu venituri medii. Dar continuarea cresterii economice a statului chinez ii testeaza limitele.  Mai ales ca tara asiatica a crescut mai putin pe importul de tehnologie si mai mult pe economiile facute de-a lungul timpului.

China a fost, probabil, tara care a beneficiat cel mai mult de pe urma SUA, dar nu este singura. Demografii estimeaza ca mai mult de un miliard de oameni sunt in viata, astazi, in Lumea a Treia, multumita „Revolutiei Verzi”.

Vremurile s-au schimbat, puncteaza publicatia americana, care aminteste ca, in urma cu un deceniu, Statele Unite ale Americii au „explicat” lumii intregi avantajele pe care le presupune democratia si sistemul sau privat.

Acum, China si Rusia promoveaza aproape agresiv beneficiile unui sistem de guvernamant cu un singur partid si cu mai putin intreprinderi private. In opinia lor, aceste doua aspecte corecteaza „greselile” de pe piata libera.

Putin caracteriza, de curand, SUA ca un „parazit care traieste de pe urma pietei mondiale”.

In plus, oficialii chinezi nu rateaza ocaziile in care critica piata imobiliara din SUA si avertizeaza ca americanii trebuie sa isi puna „ordine” in economie, inainte de a trage finantele mondiale intr-o spirala a ruinei.

Cu toate acestea, institutiile sociale, economice si politice ale Chinei au acelasi rang cu tari precum Algeria, Bangladesh si Guineea. Cum se face ca statul chinez a crescut mai repede decat Algeria si celelalte?

Raspunsul este mai simplu decat pare: spre deosebire de „colegii sai” China a deschis economia sa catre lumea exterioara, desi cu multe restrictii importante, asa cum releva rapoartele si numeroasele plangeri la OMC.

Deschiderea Chinei a oferit tehnologie la un pret foarte scazut sau aproape de zero.

Fara aceasta strategie ingenioasa, de a oferi tehnologie aproape gata, pentru imprumut, formarea capitalului extraordinar al Chinei nu s-ar fi implinit atat de repede. Ratele de economii din China sunt la cele mai ridicate nivele din lume.

Studiile efectuate de economisti arata ca intre 30 si 40% din cresterea economica a Chinei se datoreaza tehnologiilor imprumutate. Fara acest imprumut, avansul real al economiei chineze ar fi fost de 5,6%, cu mult sub „varful” inregistrat de Japonia, in perioada 1950-1960.

Atunci cand o tara saraca se deschide lumii din afara, poate profita de tehnologiile dezvoltate in tarile mai avansate. Statele Unite ale Americii au fost principala sursa de dezvoltare pentru restul lumii, mai mult de un secol, concluzioneaza publicatia amintita, care subliniaza ca SUA furnizeaza tehnologie pentru lumea din afara, dar primeste foarte putin, inapoi.

#china, #economie china, #economie sua, #sua , #China