Criticata inca inainte de lansare, moneda virtuala a Facebook are un nou nume: in loc de Libra aceasta va fi lansata drept Diem Dollar.
Criptomoneda pe care Facebook, impreuna cu celelalte companii care compun Libra Association, vrea sa o lanseze anul viitor se va numi Diem Dollar, in loc de Libra, cum a fost botezata initial.
Schimbarea de nume afecteaza si asociatia de companii care sustin moneda. Libra Association devine, astfel, Diem Association.
Schimbarea de nume vrea sa sugereze o oarecare independenta de Facebook si sa arate ca, in spatele monedei sta o asociatie de mai multe firme, nu doar Facebook.
Fosta Libra a trecut prin schimbari majore inca inainte de a fi lansata. Initial trebuia sa fie un stablecoin care sa se bazeze pe mai multe monede nationale, care sa-i confere mai multa stabilitate.
In urma numeroaselor critici, fosta Libra Association a decis ca moneda virtuala sa aiba la baza doar dolarul american, de aici si numele Diem Dollar.
"Dem Association va furniza o platforma simpla pentru fintech-uri, care sa poata oferi companiilor si utilizatorilor servicii de plati instante, ieftine si sigure" se arata in comunicatul oficial emis cu ocazia redenumirii monedei.
Diem ar putea fi lansata chiar la inceputul anului viitor de asociatia compusa din 27 de membri. ...citeste mai departe despre "Facebook schimba numele criptomonedei pe care urmeaza sa o lanseze" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 08:30
In lumea din ce in ce mai interconectata in care traim, unde schimbul de informatii online a devenit ceva la ordinea zilei, este viata personala moarta?
Un raport Kaspersky a descoperit recent ca peste jumatate dintre utilizatorii de Internet (56%) considera ca deplina confidentialitate in lumea digitala moderna este imposibila si nu este greu de inteles de ce exista aceasta viziune.
Avand in vedere ca noua din zece (89%) persoane intra online de mai multe ori pe zi, Internetul a devenit strans legat de tot ceea ce facem - de la cumparaturi si vizionare de filme, pana la urmatorul pas in cariera, socializare si activitatea bancara.
Actiunile noastre online denota chiar tipul de continut pe care il vedem, reclamele care li se adreseaza facandu-i pe unii oameni sa simta ca zonele lor sigure sunt invadate. Prin urmare, este Internetul o zona sigura sau una de razboi?
Cercetarile Kaspersky arata ca aproape o treime (32,3%) dintre oameni nu stiu cum isi pot proteja pe deplin confidentialitatea datelor in mediul online, in timp ce unele persoane cred ca nu au suficienta putere pentru a se opune incalcarii vietii lor private.
In mod ingrijorator, mai mult de o persoana din zece (13%) si-a pierdut interesul pentru modul in care isi poate imbunatati confidentialitatea datelor.
Chiar daca poate parea o zona de razboi, lumea online poate fi mai sigura cu ajutorul unui plan bine gandit.
Daca e sa analizam in amanunt cat de mult isi valorizeaza si protejeaza... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 13:27
Sase din cele mai mari banci centrale ale lumii au cazut de acord sa faca schimb de cunostinte si expertiza cu privire la posibilitatea emiterii propriilor monede digitale, a anuntat marti Banca Centrala Europeana, transmite Reuters.
Grupul compus din Banca Angliei, Banca Centrala Europeana, Banca Japoniei, Banca Canadei, Banca Centrala a Suediei si Banca Nationala a Elvetiei va fi condus de fostul oficial al BCE, Benoit Coeure, si va coopera de asemenea cu Banca Reglementelor Internationale (BIS).
Grupul va analiza o serie de aspecte ce tin de monedele digitale emise de bancile centrale precum optiunile economice, functionale si de design tehnic, inclusiv interoperabilitatea transfrontaliera si schimbul de cunostinte cu privire la tehnologiile emergente.
Pana acum, marile banci centrale s-au abtinut sa reglementeze monedele digitale, deoarece nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la modul in care ar trebui facut acest lucru si dupa ce au concluzionat ca acestea sunt prea mici pentru a pune in pericol sistemul financiar.
Insa, proiectul retelei sociale Facebook de a introduce o noua criptomoneda, denumita Libra, a dat nastere la ingrijorari in randul politicienilor si a determinat mai multi guvernatori ai unor importante banci centrale din Europa sa avertizeze Facebook ca trebuie sa se astepte la o multime de intrebari din partea autoritatilor de reglementare cu privire la Libra. mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 15:43
Monedele digitale private, cum ar fi Libra de la Facebook, nu ar trebui permise in Uniunea Europeana pana cand riscurile pe care le prezinta nu sunt clar remediate, au anuntat joi ministrii de Finante din UE, transmite Reuters.
Anuntul confirma linia dura a blocului comunitar fata de Libra, in conditiile in care autoritatile globale de reglementare au criticat moneda din cauza posibilului impact asupra sistemului financiar.
"Niciun aranjament global privind o moneda stabila nu ar trebui sa inceapa sa opereze in Uniunea Europeana pana cand dificultatile legale, de supervizare si cele legate de reglementare nu sunt identificate adecvat si rezolvate", se arata in declaratia comuna a ministrilor de Finante din UE.
In luna iunie a acestui an, reteaua sociala Facebook a anuntat ca intentioneaza sa introduca o noua criptomoneda, denumita Libra, in cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul platilor digitale. Facebook preciza ca Libra va fi sustinuta de active reale, cum sunt depozitele bancare si obligatiunile guvernamentale, in ideea de a fi mai stabila decat alte criptomonede precum bitcoin. Anuntul celor de la Facebook a fost intampinat cu scepticism de autoritatile de reglementare si politicieni, Franta si Germania avertizand ca intentioneaza sa blocheze Libra in Europa.
Luna trecuta, procesatorii de plati Mastercard si Visa s-au retras din proiectul Libra, din cauza incertitudinilor legate de reglementarea monedei digitale. Alte companii care s-au retras... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 16:34
Banca Centrala Europeana ar trebui sa ia in considerare emiterea unei monede digitale publice, se arata intr-un document al Uniunii Europene, dupa ce planurile Facebook de a introduce Libra s-au lovit de raspunsul ostil al autoritatilor globale de reglementare.
De asemenea, in documentul consultat de Reuters se cere blocului comunitar sa dezvolte o abordare comuna fata de criptomonede, inclusiv posibilitatea interzicerii proiectelor apreciate ca avand un risc ridicat.
In actuala sa forma, documentul - care ar putea fi adoptat luna viitoare de ministrii de Finante din UE - ar spori campania autoritatilor de reglementare impotriva criptomonedelor, care pana acum au fost doar partial reglementate in cateva state membre UE.
"BCE si alte banci centrale din UE ar putea explora oportunitatile, precum si provocarile referitoare la emiterea unei monede digitale, inclusiv luand in considerare masuri concrete in acest scop", se arata in documentul care ar putea fi discutat la reuniunea ministrilor de Finante de vineri si adoptat la intalnirea acestora din decembrie.
In cea mai ambitioasa versiune a proiectului, consumatorii vor putea folosi bani electronici, care vor fi depozitati direct la Banca Centrala Europeana, fara a fi necesar un cont bancar, servicii de intermediere financiara sau clearing, sustine o sursa de la BCE.
Documentul UE reitereaza temerile G7 privind riscurile provocate de monedele private: spalarea de bani, protectia consumatorilor, functionarea... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 22:15
paritia criptomonedei Libra de la Facebook nu trebuie aprobata pana la momentul la care compania demonstreaza ca este sigura si nu prezinta riscuri, se arata intr-un raport al G7 (grupul principalelor economii mondiale), transmit BBC si Reuters.
In luna iunie a acestui an, reteaua sociala Facebook a anuntat ca intentioneaza sa introduca o noua criptomoneda, denumita Libra, in cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul platilor digitale. Facebook sustine ca Libra va fi sustinuta de active reale, cum sunt depozitele bancare si obligatiunile guvernamentale, in ideea de a fi mai stabila decat alte criptomonede precum bitcoin. Anuntul celor de la Facebook a fost intampinat cu scepticism de autoritatile de reglementare si politicieni, Franta si Germania avertizand ca intentioneaza sa blocheze Libra in Europa.
Intr-o noua lovitura la adresa retelei de socializare, raportul G7 avertizeaza ca criptomonedele reprezinta un risc la adresa sistemului financiar global si chiar daca cei care sustin Libra cauta sa rezolve temerile, proiectul ar putea sa nu fie aprobat de autoritatile de reglementare.
Avertismentul vine la doar cateva zile dupa ce procesatorii de plati Mastercard si Visa s-au retras din proiectul Libra, din cauza incertitudinilor legate de reglementarea monedei digitale. Alte companii care s-au retras sunt Stripe, eBay si Paypal.
Raportul G7 a fost realizat de oficiali de rang inalt de la bancile centrale, de la FMI si FSB (Financial Stability Board),... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 11:41
Oficiali ai 26 de banci centrale importante, intre care Rezerva Federala a SUA (Fed) si Banca Angliei, se vor intalni, luni, la Basel, cu reprezentanti ai Facebook, in legatura cu proiectul criptomonedei Libra.
Bancherii vor adresa intrebari esentiale din partea guvernelor, pe fondul ingrijorarii din Uniunea Europeana si alte regiuni legate de impactul asupra stabilitatii financiare, a relatat duminica Financial Times, citand surse apropiate situatiei, transmite Reuters.
La intalnire au fost invitati si fondatorii Libra, pentru a raspunde la intrebari despre caracteristicile monedei virtuale.
Facebook nu a raspuns imediat solicitarii de informatii din partea Reuters, adresata in afara programului obisnuit de lucru.
State precum Franta si Germania au criticat deja in mod public proiectul Libra al Facebook, afirmand ca implica riscuri pentru suveranitatea tarilor din Uniunea Europeana.
Citeste mai multe despre proiectul monedei virtuale Libra si reactiile pe care le-a starnit:
Facebook lanseaza propria criptomoneda. Proiectul este sustinut de nume mari
Acord in G7 privind taxarea gigantilor Internetului. Libra trebuie reglementata cat mai strict
Presedintele Bancii centrale a SUA spune ca moneda virtuala a Facebook starneste ingrijorari serioase
Mark Zuckerberg anunta oficial ca lanseaza criptomoneda Libra ...citeste mai departe despre "Bancheri din lumea intreaga se intalnesc luni cu reprezentantii Facebook pentru a discuta despre moneda virtuala... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 00:00
Franta a anuntat ca va bloca dezvoltarea monedei digitale Libra de la Facebook in Europa deoarece ameninta "suveranitatea monetara" a guvernelor, transmite BBC.
Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a declarat ca Libra prezinta riscuri financiare si s-ar putea inregistra abuzuri din cauza ei. Totusi, el nu a clarificat cum Franta va putea pastra Libra in afara celor 28 de state ale UE.
In luna iunie a acestui an, Facebook a anuntat ca intentioneaza sa introduca o noua criptomoneda, denumita Libra, in cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul platilor digitale. Facebook sustine ca Libra va fi sustinuta de active reale, precum depozite bancare si obligatiuni guvernamentale, in ideea de a fi mai stabila decat alte criptomonede, ca de exemplu bitcoin.
Proiectul a fost intampinat cu ostilitate si scepticism.
Vorbind despre Libra la o reuniune a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), Le Maire a declarat: "Aceasta eventuala privatizare a monedei contine riscuri legate de abuzul pozitiei dominante, riscuri fata de suveranitate si riscuri pentru consumatori si companii".
Ministrul francez de Finante a explicat ca este in legatura atat cu actualul cat si cu viitorul presedinte al BCE in vederea infiintarii unei "monede digitale publice" sub egida institutiilor financiare internationale.
"Libra reprezinta de asemenea un risc sistemic din momentul in care ai doua miliarde de utilizatori. Orice deficienta de functionare a... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 16:57
Imaginati-va fata lui Mark Zuckerberg in locul lui George Washinton pe bancnota de 1 dolar. 4 iulie este Ziua Independentei pentru America, insa pe 1 iulie, Facebook va face o dezvaluire uimitoare despre noua sa moneda virtuala, "Facebook Credits", care ar putea sa ocupe pozitia dominanta in randul tranzactiilor comerciale online, informeaza Huffington Post.Banii Facebook au sanse sa devina unelte financiare importante pe piata online, avand in vedere faptul ca reteaua de socializare are peste 500 de milioane de utilizatori unici.
In opinia analistilor internationali, moneda Facebook se poate transforma intr-una internationala, ceea ce il poate face pe Zuckerberg un actor important pe piata financiara mondiala, chiar si in plina criza economica.
Creditele Facebook vor reprezenta modalitatea de a cuantifica costul serviciilor si bunurilor retelei sociale si vor reprezenta moneda oficiala a tranzactiilor ce vor avea loc prin Facebook.
Pana vineri, poti cumpara jocuri sau bunuri virtuale de pe Facebook cu orice card de credit sau PayPal. Incepand de vineri, trebuie sa cumperi Creditele Facebook, care vin cu termeni si conditii.
Nu este vorba numai despre jocuri distractive ci si despre filme, muzica si alte bunuri reale care in curand vor putea fi achizitionate de pe Facebook.
Fanii jocurilor de pe Facebook vor fi nevoiti sa utilizeze exclusiv banii retelei sociale, iar dezvoltatorii de jocuri trebuie sa garanteze ca nu vor folosi preturi mici pentru consumatorii din afara... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 15:11