Majoritatea marilor economii mondiale functioneaza sub nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, in pofida "accelerarii" cresterii in trimestrul doi din 2021, se arata intr-un raport publicat luni, 30 august, de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), transmite DPA.
PIB-ul in statele membre OECD ramane la 0,7% sub nivelul raportat la finalul lui 2019, inainte de izbucnirea pandemiei, in pofida unei cresteri economice de 1,6% in G7 (grupul tarilor puternic industrializate) in trimestrul doi din 2021, dupa un avans de 0,4% in primele trei luni ale anului, informeaza institutia cu sediul la Paris.
"Exista variatii semnificative" in randul G7 (Marea Britanie, Franta, Italia, Canada, Japonia, Germania si SUA), apreciaza OECD. Cel mai rapid avans al economiei se inregistreaza in Marea Britanie, aproape 5% in perioada aprilie-iunie 2021, dupa un declin de aproape 2% in primele trei luni ale anului. Germania si SUA au raportat cresteri de 1,6%, in timp ce Canada a fost singura tara membra a G7 a carei economie s-a contractat in trimestrul doi din 2021. Franta si Japonia au inregistrat cresteri mai lente, de 0,9% si, respectiv, de 0,3%.
In pofida revenirii pe crestere, Marea Britanie este la 4,4% sub nivelul raportat la finalul lui 2019, Italia la 3,8%, in timp ce PIB-ul SUA s-a redresat la nivelul de dinaintea pandemiei.
Desi economia mondiala ar urma sa inregistreze o crestere solida anul acesta, atat Banca Mondiala cat si OECD se asteapta ca... mai mult
Luni, 30 August 2021, ora 15:20
Romania va beneficia de expertiza Bancii Mondiale pentru reforma pensiilor, a venitului minim de incluziune, reforma administratiei si a functiei publice, a informat, marti, 13 iulie, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (M.I.P.E).
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, s-a intalnit, in cursul zilei de marti, cu o delegatie a Bancii Mondiale, condusa de vicepresedintele pentru Europa si Asia Centrala a Bancii Mondiale, Anna Bjerde, potrivit unui comunicat de presa.
In acest context, ministrul a semnat Memorandumul de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Banca Mondiala, privind Parteneriatul pentru Modernizarea Administratiei Publice si Sprijinirea Reformelor Structurale, pentru perioada 2021 - 2027. In baza Memorandumului, Romania va beneficia de expertiza Bancii Mondiale pentru o mai buna capacitate de elaborare si implementare a proiectelor.
"Fondurile europene ce pot fi accesate prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta si al perioadei de programare din intervalul 2021 - 2027 reprezinta o oportunitate fara precedent pentru solutionarea dezvoltarii inegale in Romania si pentru a incuraja convergenta tarii cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Banca Mondiala va continua sa sprijine Guvernul Romaniei in eforturile sale de intarire a capacitatii administrative in vederea implementarii cu succes a agendei de reforma a tarii", a afirmat Anna Bjerde. ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala ofera asistenta... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 19:45
Banca Mondiala si-a imbunatatit, marti, 8 iunie, estimarile privind evolutia economiei Romaniei, atat pentru anul acesta cat si pentru anul viitor, in conditiile in care se asteapta ca economia mondiala sa inregistreze in 2021 cea mai puternica crestere din ultimii 80 de ani.
Conform celei mai recente editii a raportului cu privire la perspectivele economice globale, Banca Mondiala estimeaza ca Romania va inregistra in acest an un avans al PIB de 6%, cu 2,5 puncte procentuale peste estimarea din ianuarie, urmand ca anul viitor sa inregistreze o crestere de 4,5%, cu 0,4 puncte procentuale peste estimarile anterioare. Pentru 2023, Banca Mondiala prognozeaza in cazul Romaniei o crestere economica de 3,9%.
Avansul economiei romanesti in acest an ar urma sa fie superior celui inregistrat pe ansamblu de regiunea Europei si Asiei Centrale (3,9%), insa Banca Mondiala avertizeaza ca, la nivel regional, riscurile raman ridicate, avand in vedere ritmul lent al campaniei de vaccinare, incertitudinea politica si tensiunile geopolitice.
La nivel global, Banca Mondiala si-a imbunatatit prognoza de crestere pentru acest an cu 1,5 puncte procentuale, pana la 5,6%, ceea ce inseamna ca economia mondiala va inregistra cea mai puternica crestere din ultimii 80 de ani. Cu toate acestea, institutia financiara internationala avertizeaza ca multe tari, in special cele sarace, sunt lasate in urma si vor avea nevoie de mai multi ani pentru a reveni la nivelul de dinaintea pandemiei.... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 08:13
La nivel mondial, Fondul Monetar International estimeaza o crestere economica de 6,0% pentru 2021 (cu 0,8 puncte procentuale peste estimarile din prognoza de toamna), urmand ca aceasta sa se tempereze pana la 4,4% in anul 2022.
Economiile dezvoltate sunt asteptate sa inregistreze o crestere medie de 5,1% in acest an, respectiv 3,6% in 2022, in timp ce tarile in curs de dezvoltare vor avea cresteri mai ridicate, de 6,7% in 2021 si 5,0% in 2022.
Pentru Zona Euro se estimeaza un avans de 4,4% in 2021, cele mai pronuntate dinamici fiind asteptate in cazul Spaniei (6,4%) si Frantei (5,8%).
Economia Germaniei se estimeaza ca va creste cu 3,6% in acest an si cu 3,4% in 2022.
Pentru economia romaneasca expertii FMI estimeaza o accelerare a dinamicii economiei la 6,0% in acest an (o imbunatatire de 1,4 puncte procentuale fata de prognoza de toamna), urmata de o temperare pana la 4,8% in 2022 (+1,3 puncte procentuale fata de prognoza de toamna).
Conform celor mai recente date publicate de Banca Mondiala (martie 2021) se estimeaza o crestere economica de 3,6% in regiunea Europa si Asia Centrala in anul 2021, respectiv 3,8% in 2022.
Desi perspectiva cresterii economice s-a imbunatatit fata de ianuarie cu 0,3 puncte procentuale pentru acest an, cadrul economic ramane caracterizat de provocari, in contextul aparitiei noilor tulpini ale coronavirusului, a incertitudinii politice si a tensiunilor geopolitice.
Pentru economia romaneasca se estimeaza o crestere... mai mult
Vineri, 07 Mai 2021, ora 08:59
Primul adjunct al directorului general al FMI, Geoffrey Okamoto, a declarat sambata, 20 martie, ca apar semne de redresare mai puternica a economiei mondiale, dar a avertizat ca se mentin inca riscuri semnificative, inclusiv aparitia unor mutatii ale noului coronavirus, transmite Reuters.
Okamoto a spus ca la inceputul lunii aprilie FMI isi va actualiza estimarea actuala privind o crestere a economiei globale de 5,5% in acest an, pentru a reflecta masurile de stimulare suplimentare adoptate de Statele Unite, dar nu a oferit detalii, informeaza news.ro.
Intr-un discurs sustinut la China Development Forum, Okamoto si-a exprimat totodata ingrijorarea referitoare la cresterea divergentelor intre economiile avansate si pietele emergente, circa 90 de milioane de oameni coborand sub pragul saraciei extreme de la debutul pandemiei.
Okamoto a spus ca China a revenit la cresterea economica anterioara pandemiei, inaintea tuturor economiilor mari, chiar daca cheltuielile private se afla in urma investitiilor.
Mai puteti citi:
Mesajul dur, dupa vaccinarea cu Pfizer a Simonei Halep: "D-aia nu va haleste populatia, papagalilor..."Ce mancam in Postul Pastelui ca sa nu ajungem anemici. Explicatii despre "metoda intermitentei", care poate ajuta la slabireCum a primit o deputata PSD ajutor de stat de la Ministerul Economiei. "Urla in comisiile reunite ca omoram exporturile"Povestea clanului Caran. Veniti cu carutele in Bucuresti, controleaza acum cu duritate infractionalitatea... mai mult
Duminica, 21 Martie 2021, ora 09:00
Un barbat din Craiova a scos la vanzare pe internet un tun din al Doilea Razboi Mondial.
"Tun cu ghiulele din al 2'lea razboi mondial 3000Euro cu transport", astfel suna anuntul barbatului postat pe grupul Anunturi Gratuite Craiova.
Anuntul este insotit de mai multe fotografii cu tunul, din toate pozitiile.
Postarea craioveanului a provocat hazul internautilor care au comentat intr-un mod original fotografiile de pe grupul de anunturi:
Nu bate. Nu trocane
Anvelopele ce DOT au?
Schimbi cu mitraliera? Bineinteles diferenta de la mine 3kg de coca
Functioneaza ca vreau sa il probez in cartier
E pe benzina sau diezzel
Ai si munitia adecvata... sper ca il dai la proba?
Daca e adevarat anuntul... Scoate-l repede ca daca se autosesizeaza politia e de belea
Tu nu mai ai mancare acasa si ai auzit ca se da gratis la parnaie
Citeste si:
VIDEO Imagini splendide cu cerbi surprinsi, noaptea, in fata unor pensiuni din Brasov, dupa ce au coborat din padure
VIDEO Zece salvamontisti au intervenit timp de sase ore pentru evacuarea unui turist ranit, intr-o zona foarte dificila din Apuseni ...citeste mai departe despre "FOTO Ce mai vand romanii pe internet. Un craiovean ofera un tun din al Doilea Razboi Mondial in schimbul a 3.000 de euro" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Ianuarie 2021, ora 19:28
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a acordat joi, 31 decembrie, prima aprobare de urgenta de la inceputul pandemiei Covid-19 pentru vaccinul Pfizer-BioNTech. In acest fel, este facilitata calea pentru tarile care doresc sa utilizeze vaccinul rapid, potrivit AFP.
"Acesta este un pas foarte ]ncurajator in asigurarea accesului universal la vaccinurile anti-Covid-19", a declarat Mariangela Simao, directorul responsabil cu accesul la medicamente la OMS.
CITESTE SI:
VIDEO Revelion in strada la Wuhan, orasul din care a pornit pandemia de coronavirus. Mii de oameni au sarbatorit trecerea in 2021 ...citeste mai departe despre "Organizatia Mondiala a Sanatatii a acordat prima licenta de urgenta pentru vaccinul Pfizer-BioNTech" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 23:16
Dupa ce in martie 2020 toate bursele au cazut mai puternic decat in 2008, acum ne uitam la fiecare veste care vine dinspre companiile farmaceutice. Vestile ca se pregateste un vaccin nu mai impresioneaza bursele. In schimb, unul aparut anul acesta ar vindeca si economia mondiala care ar evita o criza severa ce va aparea odata cu prelungirea lockdown-urilor de pe mapamond, avertizeaza strategul consultant al XTB Romania, Claudiu Cazacu.
"Bursele sunt pe crestere de cateva saptamani, a crescut indicele S&P cu vreo 12 procente, in mai putin de o luna, ceea ce este foarte mult. Apoi a venit vestea aceasta cu vaccinul care a dus la un plus de aproape 5% pentru S&P, la un moment dat. A ajuns la noi maxime istorice si problema este ca nu au putut fi mentinute aceste maxime istorice si s-a intrat pe vanzare. De ce? Pentru ca primul val de euforie, generat de vestea vaccinului, s-a suprapus peste rezultatul alegerilor si a lasat locul unor intrebari precum "Este de ajuns aceasta veste pentru a iesi din criza actuala?", a declarat Claudiu Cazacu.
Daca ne uitam in teren, situatia nu este deloc imbucuratoare, nici in SUA si nici in Europa, din punct de vedere al numarului de noi cazuri care apar in fiecare zi. Anuntul venit din partea companiei farmacuetice Pfizer ca vaccinul sau experimental pentru tratarea Covid-19 a fost eficient cu peste 90%, inca nu a confirmat daca medicamentul este sigur si cat timp va proteja oamenii, doua piese esentiale care lipsesc din acest puzzle.... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 00:01
Consiliul de Administratie al Bancii Mondiale a aprobat marti un plan de ajutoare de 12 miliarde de dolari pentru a garanta tarilor in curs de dezvoltare accesul rapid la vaccinuri cand vor fi disponibile, potrivit unui comunicat al institutiei, citat de AFP.
Aceasta suma va servi "pentru finantarea achizitionarii si distributiei de vaccinuri, teste si tratamente COVID-19 pentru cetatenii lor", a precizat sursa.
Finantarea ar putea permite vaccinarea a "pana la un miliard de persoane", a adaugat ea.
Banca Mondiala intentioneaza sa trimita un "semnal cercetarii si industriei farmaceutice ca cetatenii din tarile in curs de dezvoltare trebuie sa aiba si ei acces la vaccinuri COVID-19 sigure si eficiente".
In plus, ea va aduce un sprijin tehnic pentru a pregati tarile in curs de dezvoltare pentru utilizarea pe scara larga a vaccinurilor, in coordonare cu partenerii internationali.
Aceasta finantare face parte dintr-un pachet de ajutorare initiat de Banca Mondiala cu o valoare de pana la 160 de miliarde de dolari pana in iunie 2021 pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa lupte impotriva pandemiei de COVID-19, a mai precizat institutia de la Washington.
"Accesul la vaccinuri sigure si eficiente si la sisteme de distributie intarite este esential pentru modificarea cursului pandemiei si ajutorarea tarilor confruntate cu un impact economic si bugetar catastrofal sa mearga spre o recuperare rezilienta", a declarat presedintele Bancii Mondiale, David... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 07:40