Uniunea Europeana cere autoritatilor din Republica Moldova, tara asociata la UE, sa respecte statul de drept si sa garanteze democratia, in conformitate cu principiile de baza ale Acordului de Asociere, potrivit site-ului deschide.md.
"Uniunea Europeana se asteapta ca Republica Moldova, tara asociata la UE, sa respecte statul de drept si sa garanteze democratia, in conformitate cu principiile de baza ale Acordului de Asociere", se anunta intr-un comunicat de presa al Serviciului de Actiune Externa al UE.
"Ca urmare a deciziilor adoptate de Parlament si in lumina evolutiilor ulterioare, Uniunea Europeana face apel la calm si retinere. Oficialii alesi democrat trebuie sa gaseasca o cale de dialog pentru Republica Moldova. Uniunea Europeana se asteapta ca Republica Moldova, tara asociata la UE, sa respecte statul de drept si sa garanteze democratia, in conformitate cu principiile de baza ale Acordului nostru de Asociere", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit celor mentionate, UE va sprijini in continuare Republica Moldova. In mod special, Serviciul se refera la combaterea coruptiei si asigurarea independentei sistemului judiciar si depolitizarea institutiilor statului.
"Uniunea Europeana este pregatita sa sprijine in continuare reformele care se afla in centrul acordului nostru de asociere", se precizeaza in comunicatul emis de autoritatea europeana.
Ambasadorii din Rusia, Uniunea Europeana si Statele Unite au urmarit procedurile in parlament.
"Statele... mai mult
Duminica, 09 Iunie 2019, ora 09:19
In Republica Moldova a intrat in vigoare sambata legea care completeaza Codul Audiovizualului, cunoscuta si ca legea anti-propaganda.
Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial acum o luna si de atunci posturile radio si TV au avut timp sa isi modifice programele la noua lege, informeaza Radio Chisinau.
Potrivit legii, spre retransmisie nu vor fi admise programele radio si TV cu continut informativ, informativ-analitic, militar si politic ce nu sunt produse in tarile membre ale UE, SUA, Canada si statele participante la Conventia Europeana cu privire la televiziunea transfrontaliera.
copul acestor modificari este combaterea propagandei si manipularii rusesti pe teritoriul Republicii Moldova.
Amintim ca Parlamentul de la Chisinau a votat aceasta lege pe 7 decembrie 2017.
Ulterior, presedintele Igor Dodon a fost suspendat temporar din functie pentru ca a refuzat sa promulge aceasta lege. Astfel, ea a fost promulgata de presedintele Parlamentului, Andrian Candu.
Citeste si Parlamentul de la Chisinau condamna amestecul Rusiei in R. Moldova. Dodon reactioneaza vehement ...citeste mai departe despre "In Moldova a intrat in vigoare Legea anti-propaganda. Emisiunile rusesti trebuie eliminate din grila" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Februarie 2018, ora 17:49
Alegerile prezidentiale de duminica din Republica Moldova vor fi un verdict pentru ceea ce isi doreste cea mai saraca natiune din Europa.
Poate ca sunt noua candidati la scrutinul din weekend, insa, in realitate, paleta se reduce la doua optiuni: Rusia sau Uniunea Europeana, scrie Politico intr-un articol despre situatia din Republica Moldova.
Candidatul socialist Igor Dodon, prorus, care a fost ministru al Economiei si care conduce in toate sondajele de opinie, declara recet ca acordul de asociere semnat de tara sa cu Bruxelles-ul a fost o greseala. Daca va fi ales presedinte, va organiza un referendum pe aceasta tema.
Candidatul proeuropean Maia Sandu se situeaza, in general, pe locul al doilea in preferintele moldovenilor. Presedinte al Partidului Actiune si Solidaritate si fost ministru al Educatiei, Maia Sandu este sprijinita de Partidul Popular European (PPE). Sandu este convinsa ca ea e singura "care poate asigura parcursul proeuropean" al tarii sale.
Alti doi ...citeste mai departe despre "Alegerea Moldovei: Rusia sau UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 16:26
Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei in Romania si Republica Moldova, a declarat miercuri, la Chisinau, ca Moldova trebuie sa se reorienteze pe piata UE si ca Olanda poate oferi asistenta pentru cresterea calitatii productiei agricole.
"Republica Moldova trebuie sa se reorienteze pe piata Uniunii Europene. Noi va putem oferi asistenta in cresterea calitatii productiei agricole in conformitate cu standardele Uniunii", a spus Matthijs van Bonzel, in timpul unei intrevederi cu presedintele moldovean, Nicolae Timofti, potrivit unui comunicat de presa emis de Administratia Prezidentiala de la Chisinau.
Diplomatul olandez a mai spus ca, dupa semnarea Acordului de Asociere, principala preocupare a autoritatilor de la Chisinau ar putea fi crearea conditiilor de acces pe pietele Uniunii Europene pentru intreprinderile si producatorii mici si mijlocii, inclusiv agricultori, din Republica Moldova.
Prinsa intre Rusia si Occident, Moldova vede UE drept singura optiune
Diplomatul ...citeste mai departe despre "Olanda promite ajutor R. Moldova si o indeamna sa se reorienteze pe piata UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 21:31
In conflictul dintre Rusia si Occident, Moldova vede aderarea la Uniunea Europeana drept singura optiune, considera ministrul de Externe al Guvernului de la Chisinau, Natalia Gherman.
"Astazi este mai important decat oricand sa oferim o perspectiva europeana Moldovei, in contextul situatiei regionale tensionate, care ridica mai multe provocari", a spus Gherman, intr-o declaratie pentru AFP.
Decizia Moldovei de a semna acorduri comerciale si politice cheie cu Uniunea Europeana a costat scump tara vecina, uriasul sau partener comercial Rusia pedepsind tara printr-un embargo care a "strangulat" industriile agricola si viticola, noteaza Mihaela Rodina, in articolul agentiei de presa.
Cum a dat Rusia o lovitura teribila Moldovei: "Noi, moldovenii, am fost mereu la intersectia intereselor. E soarta noastra!"
Unele organizatii internationale considera Moldova cea mai saraca tara a Europei, iar cu mai mult de doua decenii inainte de izbucnirea violentelor rebelilor prorusi in estul ...citeste mai departe despre "AFP: Prinsa intre Rusia si Occident, Moldova vede UE drept singura optiune" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 15:38
Criza din Ucraina pare ca se linisteste, in toate privintele sale, iar urmatoarea regiune care ar putea deveni un punct fierbinte intre Rusia si Occident este "zona de frontiera" a Marii Negre, din Europa de Est, scrie presa rusa.
Romania, Moldova si Bulgaria, impreuna cu Ucraina ravasita de conflicte se afla in jurul Marii Negre, asemenea Turciei, Abhaziei, Georgiei si Rusiei, scrie jurnalistul irlandez din Rusia Bryan MacDonald, pentru Russia Today.
Acesta pune accent pe primele trei tari, despre care sustine ca sunt zonele de granita in marele joc al Europei, cu toate ca Moldova nu are deschidere la Marea Neagra, fiind insa la doar 50 de kilometri distanta de esentialul port ucrainean Odesa si, prin urmare, isi ocupa locul in aceata regiune, un loc vital strategic.
Citeste mai departe despre "Romania si Moldova, noile puncte fierbinti din marele meci Rusia - UE" pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 23:43
Cancelarul german Angela Merkel este de parere ca Rusia creeaza greutati tarilor est-europene care au semnat acorduri de asociere cu UE, printre care si Republica Moldova.
Intr-un interviu acordat Die Welt, Merkel i-a reprosat presedintelui rus Vladimir Putin ca sta in calea tarilor est-europene, care doresc sa se alature Uniunii Europene sau sa-si intareasca relatiile cu aceasta, scrie Deutsche Welle.
Merkel a spus ca Rusia "creeaza dificultati" pentru Moldova, Georgia si Ucraina, care, "pe propriile decizii suverane, au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeana".
De asemenea, liderul de la Berlin a dat exemplu "conflictele inghetate" din regiunile separatiste ...citeste mai departe despre "Merkel acuza Rusia: Creeaza greutati tarilor care au semnat acorduri cu UE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 11:45
Republica Moldova va solicita Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) adoptarea unor sanctiuni impotriva Rusiei, dupa interzicerea importurilor de fructe si legume pe piata rusa, a declarat directorul Agentiei Nationale pentru Securitatea Alimentelor, Ion Sula, relateaza Unimedia.
"Suntem obligati sa facem anumite solicitari catre OMC. Au fost niste decizii neargumentate, vrem sa cerem explicatii de ce anume au fost luate aceste decizii. Avem si un memorandum in care este foarte bine specificat cum trebuie sa facem exportul de origine vegetala din Republica Moldova", a precizat Ion Sula.
Directorul ANSA a afirmat ca mai intai trebuie estimat prejudiciul suferit de R. Moldova in urma interzicerii importurilor de legume si fructe pe piata rusa, iar ulterior sa fie solicitate sanctiuni. "Este pentru prima data cand R. Moldova va cere sanctiuni. In 2006, cand a fost impus embargoul la vinuri, Federatia Rusa nu era membru al OMC si nu puteam cere sanctiuni pentru Rusia", a precizat oficialul.
Decizia de a solicita sanctiuni impotriva Federatiei Ruse ar putea fi luata in decurs de o saptamana, responsabil fiind Ministerul Economiei de la Chisinau.
Rusia a interzis importurile de conserve de fructe si legume din R. Moldova
Rusia a interzis, incepand de luni, importurile de conserve de fructe si legume din Republica Moldova, dupa ce a decis sa impuna un embargo asupra fructelor moldovenesti, din cauza unei "insecte periculoase". Autoritatile de la Chisinau... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 14:59
Comisia Europeana (CE) vrea sa deschida complet piata UE pentru vinurile din Republica Moldova, dupa ce Rusia a interzis incepand cu 10 septembrie importul acestor produse, invocand calitatea nesatisfacatoare.
"Comisia Europeana propune sa deschida complet piata Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, inainte de intrarea in vigoare a Acordului de Asociere intre UE si Republica Moldova si a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare, ca o masura pentru a compensa dificultatile cu care Republica Moldova se confrunta in exportul vinurilor pe unele dintre pietele sale traditionale", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de CE.
In luna iunie a acestui an, UE si Chisinaul au incheiat negocierea acordului de asociere, care prevede si crearea zonei de liber schimb, incurajand astfel integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana.
Acordul de asociere va fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc in noiembrie la Vilnius. Acordul si zona de liber schimb vor intra in vigoare imediat dupa semnarea acestuia.
CE propune Consiliului si Parlamentului European modificarea de urgenta a reglementarilor, astfel incat importurile de vinuri din Republica Moldova in UE sa fie complet liberalizate inainte de intrarea in vigoare a acordului si a zonei de liber schimb.
"Piata Uniunii Europene este o alternativa durabila si un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 15:10