Cum se schimba UE cu Macron presedinte al Frantei si ce trebuie sa faca Romania - Interviu cu Dan Dungaciu

Joi, 11 Mai 2017, ora 06:40
1125 citiri
Cum se schimba UE cu Macron presedinte al Frantei si ce trebuie sa faca Romania - Interviu cu Dan Dungaciu
Foto: site Consiliul European

Traim intr-o Europa tensionata si care asteapta rezultate din partea parteneriatului franco-german, dupa alegerea lui Emmanuel Macron ca presedinte al Frantei, spune Dan Dungaciu, subliniind totodata ca Romania trebuie sa aleaga foarte clar, si sa spuna asta, intre parteneriatul cu nucleul dur din UE si grupul de la Visegrad.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I.C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI), afirma ca "Perfidul Albion" face un joc extrem de interesant in contextul negocierilor pentru Brexit, Rusia lanseaza fake-news-uri pentru a-si exacerba puterea, iar Turcia joaca strategic intre America si UE, profitand de faptul ca poate da oricand drumul la "robinetul cu migranti".

In acest context, Romania trebuie sa invete sa ia decizii politice si sa isi gandeasca relatiile cu vecinii, pentru ca UE nu se va extinde prea curand, iar noi vom ramane "estul Vestului". "Alegerile parlamentare de anul viitor ar putea plasa Republica Moldova pe axa de confruntare Moscova-Bucuresti", mai spune Dan Dungaciu in interviul acordat Ziare.com.

Ce hopuri mai sunt de trecut dupa alegerile prezidentiale din Franta, castigate de proeuropeanul Emmanuel Macron?

Primul hop pe care mai trebuie sa il treaca Franta este cel al alegerilor parlamentare, care vor trebui sa ii ofere presedintelui Macron o majoritate. Sistemul francez este semiprezidential si trebuie gasit un soi de coabitare, fie ca se va face pe aceeasi culoare politica, fie nu. Batalia in acest moment in Franta se duce pentru conturarea viitoarei majoritati parlamentare. Dupa aceea, probabil ca parteneriatul franco-german va putea sa functioneze, pentru ca dl Macron a fost de fapt candidatul acestui parteneriat in perspectiva proiectului european.

Germanii sigur ca au rabdare cu Franta, dar au si o anumita reticenta, o lipsa de incredere ca Franta va reusi sa livreze ceea ce spune. Politic, sustinerea lui Macron este indiscutabila la Berlin, indiferent cine va fi cancelar, dar Germania asteapta mai mult decat atat. Chiar in campania prezidentiala, Emmanuel Macron s-a intalnit in Germania cu lideri importanti din ambele tabere, si cu tabara lui Schulz, si cu tabara lui Merkel, dar miza e in Franta, unde cei 40% asteapta nerabdatori sa vada ce se va intampla. Franta este inca un stat tensionat, o parte a lui se uita la Macron cu suspiciune.

A doua chestiune importanta este insa ca acest reper fix - pa ...citeste mai departe despre "Cum se schimba UE cu Macron presedinte al Frantei si ce trebuie sa faca Romania - Interviu cu Dan Dungaciu" pe Ziare.com

#Macron presedinte Franta, #Turcia negocieri UE, #Rusia alegeri prezidentiale Trump, #Romania Germania , #Stiri International