Masura privind plata TVA la incasarea facturii, anuntata de Guvern si aprobata de delegatia FMI la Bucuresti, este una benefica micilor afaceristi doar in prima faza, avertizeaza consultantii de la Nexia.
FMI, de acord cu plata TVA la incasarea facturii, dar pragul maxim ramane in discutie
"Pe de o parte, trebuie sa rezolve problemele de cash-flow ale societatilor, sa reduca evaziunea fiscala si sa contribuie la cresterea gradului de colectare a TVA la buget. Insa, pe de alta parte, implementarea acestei masuri, fara o strategie detaliata de aplicare, poate sa afecteze indirect mediul economic. Modificarea trebuie facuta cu multa responsabilitate astfel incat atat sistemul de stat pentru colectare, cat si agentii economici sa fie pregatiti", afirma Luminita Ristea, partener al CRG Nexia, filiala din Romania a Nexia International, una dintre primele zece retele de consultanta si contabilitate din intreaga lume.
Conform Luminitei Ristea, daca Guvernul va aplica aceasta modificare privind plata TVA la incasare de la 1 ianuarie 2013, asa cum s-a anuntat, organele statului ar trebui sa elaboreze rapid normele de aplicare si sa ofere contribuabililor transparenta si o cat mai buna informare in legatura cu aplicarea masurii.
"Daca vom lasa informarea pe ultima suta de metri, asa cum suntem obisnuiti, riscam un mare haos. In calitate de consultanti, am identificat doar cateva dintre problemele majore care pot aparea si la care asteptam raspunsuri de la Guvernul... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 18:00
Majorarea pragului pentru care firmele trebuie sa plateasca TVA a intrat in vigoare de la 1 iulie, plafonul fiind ridicat de la 35.000 la 65.000 de euro sau 220.000 de lei. Din aceasta categorie fac parte aproximativ 60% din platitorii de TVA inregistrati in Romania.
Insa ce au, mai exact, de facut cei care vor sa nu mai plateasca taxa pe valoare adaugata?
Agentii economici care sunt deja inregistrati ca platitori de TVA pot face oricand o solicitare pentru a fi scosi din evidente. Contribuabililor care nu au depus niciun decont de TVA si nu au realizat achizitii ori livrari de bunuri si servicii, le este recomandat sa faca singuri o solicitare de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, pentru a evita anularea din oficiu a acesteia.
Daca acest lucru se intampla, agentii economici nu vor avea dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, dar vor avea, insa, obligatia de plata a taxei in situatia in care desfasoara activitati economice in perioada in care nu sunt inregistrati astfel.
Persoanele carora le-a fost anulata inregistrarea in Registrul persoanelor impozabile, nu vor mai beneficia, incepand cu 1 iulie 2012, de dreptul de deducere a taxei pe valoare adaugata pentru achizitiile respective, exceptie facand achizitiile de bunuri efectuate in cadrul procedurilor de executare silita.
Scutirea de plata a TVA poate fi solicitata atat de contribuabilii care s-au inregistrat ca platitori inainte de 2012, dar si in primele sase luni ale anului. Astfel,... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 08:15