Bugetul pentru 2021 nu este unul de austeritate, dar nici nu multumeste pe toata lumea si, desi ministrii isi doresc cat mai multi bani de la buget, nu se poate pentru ca trebuie sa ne incadram in deficit, a declarat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Cand ai avut un deficit bugetar anul trecut de 9 si ceva la suta si te angajezi ca il reduci si trebuie sa il reduci si sa il duci undeva la 7% este clar ca nu e nici un buget de austeritate, dar nu este nici un buget care sa multumeasca pe toata lumea. Trebuie sa ne incadram in aceste deficite bugetare, in acest 7 si un pic la suta.
Evident ca toti ministrii isi doresc pentru ministerul pe care il conduc cat mai multi bani de la buget. Nu se poate acest lucru pentru toata lumea. Este clar ca trebuie sa ajustam din cheltuieli, din cheltuielile structurale ale ministerelor si companiile care sunt ineficiente trebuie restructurate", a explicat ministrul la Digi 24.
Referitor la companiile din subordinea ministerului, Virgil Popescu a mentionat ca CE Oltenia este intr-un proces de restructurare inceput de anul trecut, aprobat de Guvern, si se deruleaza negocieri cu Comisia Europeana pentru ajutorul de restructurare.
CE Hunedoara "este in procedura pe Ordonanta 60", in reorganizare, iar deciziile le ia administratorul judiciar. ME este in discutii cu acesta pentru divizarea companiei in doua entitati: una, termocentrala de la Mintia, sa se duca la administratia locala si cealalta, termocentrala de la Paroseni,... mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 14:00
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, luni seara, ca sustine in totalitate dreptul de preemptiune al Primariei Capitalei de a achizitiona Elcen sau activele din aceasta societate.
"Eu cred ca este ok sa fie totul integrat si evident modernizat. Si Elcen are nevoie de modernizare si acolo avem fondul de modernizare si indiferent ca e proprietatea ministerului sau a primariei, acest lucru trebuie facut. Degeaba, insa, faci Elcen fara reteaua de termoficare si aceasta trebuie complet reabilitata. Primaria Generala si-a exprimat (intentia de a cumpara Elcen- n.red.) in 13 ianuarie catre administratorul judiciar, ne-a instiintat si pe noi.
Sigur, sustin in totalitate acest lucru, dreptul de preemptiune de a achizitiona Elcen sau activele din Elcen. Daca acest lucru va fi dus la bun sfarsit este foarte bine. Elcen va putea functiona sub aceeasi umbrela a primariei, cu o conducere unica, nu mai da vina nimeni unui pe altul, ca nu-si mai plateste unul altuia subventiile, datoriile catre furnizori", a spus Popescu, la B1 TV.
Ministrul de resort a sustinut ca pentru achizitia Elcen nu trebuie sa existe bani de la bugetul de stat. "Pot sa existe bani din taxe si impozite. Primaria Capitalei este o primarie bogata. Exista si finantari si din alta parte", a mentionat demnitarul.
Anuntul lui Nicusor Dan
Saptamana trecuta, primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a anuntat, intr-o conferinta de presa, intentia Municipalitatii de a cumpara Elcen, mentionand insa... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 21:31
Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) si Societatea Comerciala Electrocentrale (ELCEN) ar putea fuziona, pana la inceputul iernii viitoare, urmand a fi administrate de Primaria Capitalei prin Consiliul General al Municipiului Bucuresti, a anuntat, joi, ministrul Energiei, Toma Petcu.
"Ministerul Energiei a plecat inca de la inceput de la aceasta strategie de a fi sub aceeasi autoritate, atat partea de productie, cat si partea de distributie a energiei termice a Municipiului Bucuresti, pentru ca am observat in anii anteriori ca au fost sincope foarte mari in aceasta colaborare.
De fiecare data, primaria a aprobat subventii, nu le platea catre RADET si RADET-ul nu le platea catre ELCEN. Erau doua societati diferite, una in subordinea Guvernului, cealalta in subordinea primariei.
Trebuie sa cream o singura entitate care sa administreze ambele societati, este clar ca cea mai buna solutie este o fuziune. Ca sa nu mai fie aceasta posibilitate sa se arunce vina dintr-o parte-n alta, cred ca cel mai corect este sa fie sub o singura autoritate", a declarat ministrul Energiei.
Toma Petcu a subliniat ca fuziunea dintre cele doua societati trebuie realizata inainte de inceperea urmatoarei ierni.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a precizat ca dupa ce ministerele Justitiei si Finantelor Publice isi vor da avizele, se asteapta o hotarare de guvern prin care ELCEN sa fie dat in administrare municipalitatii.
"Vrem sa pregatim inca de pe-acum... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 17:30
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat miercuri ca producatorul de energie al Capitalei, Elcen, nu opreste apa calda in Bucuresti, dar RADET, principalul furnizor de apa calda si incalzire in sistem centralizat, poate falimenta Elcen, ceea ce ar insemna "o situatie catastrofala".
Potrivit ministrului, in cazul Elcen - RADET exista o deciziei a justitiei pe care ambele parti trebuie sa o respecte.
"Politizarea situatiei dintre Elcen si RADET afecteaza ambele societati in mod negativ. Repet ceea ce am mai spus si ar trebui sa fie foarte bine cunoscut publicului: intre cele doua entitati exista o disputa economica pe care justitia a si transat-o in buna masura", a afirmat Grigorescu, intr-un comuncat al ministerului.
RADET are o datorie fata de Elcen pe care trebuie sa o achite, altfel Elcen intra in incapacitate de plata si nu va putea livra agent termic si apa calda catre RADET, a subliniat ministrul.
"Nu este nevoie de politizarea situatiei pentru ca acest lucru ...citeste mai departe despre "Ministrul Energiei: Elcen nu opreste apa calda in Bucuresti, dar RADET poate falimenta Elcen" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 22:11