Vosganian garanteaza ca preturile la gaze si electricitate raman neschimbate in trimestrul III

Joi, 16 August 2007, ora 15:45
933 citiri

Ministrul economiei, Varujan Vosganian. a declarat joi ca preturile reglementat la gazele naturale si la energia electrica nu vor fi modificate in trimestrul al treilea, iar costurile suplimentare ale unor producatori vor fi absorbite de sistemul energetic.

Acesta a aratat ca recunoasterea unor costuri suplimentare de productie pentru unii producatori de energie nu inseamna automat cresterea preturilor, intrucat aceste costuri pot fi absorbite de sistemul energetic.

Pretul energiei electrice pentru populatie ar putea creste cu maximum 2% de la 1 ianuarie, dupa ce vor fi analizate efectele secetei si cererile producatorilor de majorare a preturilor in trimestrul patru, a declarat joi ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, la Realitatea TV.

Ministrul a aratat in repetate randuri ca preturile pentru populatie nu vor fi influentate de cresterile preturilor unor producatori pe piata reglementata intrucat aceste costuri vor fi absorbite de sistemul energetic national.

Pretul reglementat al energiei nucleare ar putea creste cu 2 euro/MWh, echivalentul contributiei Nuclearelectrica la fondurile pentru deseuri radioactive, prevazute intr-un act normativ elaborat de Ministerul Economiei, potrivit directorul general al companiei.

Totodata, Electrocentrale Bucuresti (Elcen) ar putea solicita Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) cresterea preturilor la energie din trimestrul patru, in functie de cantitatea de pacura ce va utilizata pentru productie, au declarat saptamana trecuta, pentru NewsIn, oficiali din cadrul companiei.

Complexul Energetic Rovinari a solicitat recent ANRE majorarea cu 5-10 procente a pretului energiei electrice livrate pe piata reglementata, in vederea acoperirii unor costuri cu investitiile de mediu, cresterile salariale si scumpirea materiei prime, potrivit directorului general al complexului, Laurentiu Ciurel.

Oficialul CE Rovinari a mai spus ca va solicita ANRE reducerea cantitatii de energie electrica livrata de complex pe piata reglementata de la 30% la 20% din totalul productiei.

Si reprezentantii Complexului Energetic Turceni (CET) sustin ca si-ar putea acoperi costurile mai mari din acest an daca pretul energiei electrice de pe piata reglementata va creste cu 10-15% in acest an.

Complexul Turceni livreaza ca si Complexul Rovinari, 30% din totalul productiei de energie electrica pe piata reglementata, destinata consumatorilor captivi, categorie din care face parte si populatia.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.