Croatia a depus, luni, o cerere pentru intrarea in Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-2), care precede adoptarea euro, a anuntat Mario Centeno, presedintele Eurogrup, din care fac parte ministrii de Finante din zona euro.
Acest lucru va permite Croatiei sa intre in zona euro, care reuneste in prezent 19 state, cel mai devreme in 2023, a spus un oficial european, transmite Reuters.
Angajamentele asumate de Croatia intr-o scrisoare au fost salutate de Eurogrup la o reuniune de luni, a declarat Centeno intr-o conferinta de presa.
Comisarul pentru Concurenta Pierre Moscovici a spus ca decizia Zagrebului este "un vot de incredere pentru euro".
Croatia s-a angajat sa pregateasca terenul pentru ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa preia supravegherea bancara a tarii. De asemenea, s-a angajat sa aplice reforme privind legislatia de combatere a spalarii banilor si sa eficientizeze si sa reduca cheltuielile in administratia publica, potrivit unui comunicat al UE.
BCE si Comisia Europeana vor monitoriza aplicarea acestor angajamente pe parcursul unui proces care va dura un an.
Ulterior, Croatia va intra efectiv in ERM-2, unde va stat cel putin doi ani, inainte de a incepe pregatirile practice pentru intrarea in zona euro, proces care va dura inca un an, astfel incat 2023 este cel mai timpuriu termen pentru adoptarea monedei unice.
Bulgaria a inceput acelasi proces anul trecut si ar putea intra in zona euro cel mai devreme in 2022.
Citeste si:... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 09:35
Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.
Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.
Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".
Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
Cedand presiunilor venite de la Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana, Bulgaria va incerca anul viitor sa adere simultan la uniunea bancara si la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, a declarat marti ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov.
In urma cu doar cateva saptamani, acelasi Vladislav Goranov spunea ca autoritatile de la Sofia insista pentru ca Bulgaria sa adere la uniunea bancara abia dupa aderarea la ERM-2, transmite Bloomberg.
Se pare insa ca Guvernul celui mai sarac stat membru UE s-a pliat in cele din urma recomandarilor venite de la BCE si Comisia Europeana, care insista ca Sofia trebuie sa imbunatateasca guvernanta corporativa, economiile si bancile.
"Vom insista pentru ca ambele sa se intample in aceeasi zi", a spus marti Vladislav Goranov intr-o conferinta organizata la Sofia. Potrivit lui Goranov, in zilele urmatoare o delegatie de oficiali bulgari se va deplasa la sediul BCE pentru discutii intense cu privire la procedurile de aderare si calendarul pentru ambele institutii.
Goranov nu a precizat daca Guvernul de la Sofia intentioneaza sa isi respecte promisiunea anterioara de a depune cererea de aderare la ERM-2 pana la finele lunii iunie.
Bulgaria, cea mai saraca tara membra a Uniunii Europene, indeplineste toate criteriile economice pentru aderare la ERM-2. Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE,... mai mult
Marti, 12 Iunie 2018, ora 23:33
Ministrii de finante din zona euro se vor intalni la 13 decembrie pentru a examina complexa operatiune de rascumparare de datorii efectuata de Grecia, a decide plata ajutorului financiar pentru aceasta tara si a face un bilant al situatiei din Cipru.
"Ne vom intalni din nou la 13 decembrie, in timpul diminetii", a declarat luni seara liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, intr-o conferinta de presa.
Aceasta noua reuniune va avea loc cu cateva ore inaintea unui summit european de 48 de ore la Bruxelles.
Aceasta va fi o ocazie pentru ministri de a da primele rezultate ale operatiunii de rascumparare a datoriilor, tocmai lansata luni de Atena. Obiectivul tranzactiei este de a reduce datoria Greciei la 124% din PIB pana in 2020, asa cum s-a convenit intre zona euro si FMI, aminteste AFP.
De succesul acestui program depinde deblocarea, asteptata la 13 decembrie, platii de catre UE si FMI a unor transe de imprumut acordate tarii, inghetate din iunie si vitale pentru a evita insolventa.
Ministrii vor evalua de asemenea nevoile financiare ale sectorului bancar cipriot. Aceasta tara are nevoie de un ajutor de 17 miliarde de euro, dintre care in jur de 10 miliarde pentru bancile ei. mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 08:43
Ministrul grec de finante Evangelos Venizelos va merge la Bruxelles, unde ministrii de finante din zona euro urmeaza sa se reuneasca joi dupa-amiaza.
Analistii explica faptul ca liderii politici greci sunt supusi la presiuni enorme pentru a ajunge la un acord inainte de reuniune.
"Plec la Bruxelles cu speranta ca Eurogrup va lua o decizie pozitiva in ceea ce priveste noul plan de ajutor", a spus Venizelos inainte de a pleca de la Atena.
Dupa discutiile din coalitie, Papademos s-ar fi dus direct la o reuniune cu oficiali UE si FMI. Acestia reprezinta asa-numita troica de creditori - UE, BCE si FMI - care au convenit marti seara asupra propunerilor impreuna cu premierului.
Printre acestea se numara o reducere cu 20% a salariilor, reducerea pensiilor si concedierea a 15.000 de bugetar.
Potrivit unor surse apropiate discutiilor, oficiali din Pasok, Noua Democratie si partidul de extrema-dreapta Laos au primit textul de 50 de pagini abia miercuri dimineata.
Potrivit unor informatii neconfirmate, publicate de presa elena, masurile vizeaza reducerea cheltuielilor cu 3,2 miliarde de euro.
Premierul grec Lucas Papademos nu a reusit sa obtina sustinerea coalitiei sale pentru noi masuri de austeritate, dupa mai mult de sapte ore de discutii.
Principalul obstacol in reprezinta propunerea de reducere a pensiilor, au declarat surse apropiate discutiilor.
Papademos a precizat ca sunt necesare noi discutii cu troica de creditori si si-a exprimat speranta ca... mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 09:38
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a anuntat vineri anularea reuniunii ministrilor de Finante din zona euro care urma sa aiba loc luni, la Bruxelles, pentru discutarea situatiei Greciei.
"Nu va avea loc luni o reuniune a Eurogroup. Intalnirea ar putea fi programata mai tarziu, in cursul saptamanii", a afirmat Juncker intr-un comunicat.
O sursa apropiata Eurogroup a declarat anterior pentru AFP ca reuniunea de luni nu va avea loc, ceea ce lasa sa se inteleaga ca negocierile dintre autoritatile de la Atena cu creditorii privati pentru reducerea datoriilor risca sa nu se finalizeze in weekend.
Ministrul elen de Finante, Evangelos Venizelos, declarase, la televiziunea publica Net, ca negocierile cu troika formata din FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana vor fi incheiate pana duminica seara, inainte de reuniunea Eurogroup de luni. mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 10:58
Ministrii de Finante din zona euro sustin candidatura sefului Bancii Italiei, Mario Draghi, la presedintia Bancii Centrale Europene (BCE), acesta obtinand astfel primul aviz dintr-o serie de trei necesare inainte sa poata prelua postul, potrivit cotidianului Wall Street Journal, transmite Mediafax."L-am desemnat unanim pe Draghi ca succesor al actualului presedinte al BCE, Jean Claude Trichet", a afirmat Jean Claude Juncker, seful Eurogroup, organizatie care reuneste ministrii de Finante din zona euro.
Mandatul lui Trichet se va incheia in octombrie.
Draghi, in varsta de 63 de ani, este in prezent guvernatorul Bancii Italiei si membru in consiliul monetar al BCE.
Parlamentul European urmeaza sa voteze nominalizarea lui Draghi in iunie. Daca acesta obtine acordul legislativului, o decizie finala va fi luata de guvernele statelor din zona euro in iulie. mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 15:47
Pachetul de finantare externa de la FMI si UE pentru Portugalia va fi aprobat azi, de catre ministrii de finante din zona euro, care se vor decide si in privinta conditiilor impuse de Finlanda, desi discutiile sunt puse intr-un con de umbra de acuzatiile de tentativa de viol aduse sefului FMI, transmite Reuters, anunta Mediafax.Dominique Strauss-Kahn, arestat duminica la New York, va fi inlocuit la reuniunea ministrilor europeni de directorul executiv adjunct al FMI Nemat Shafik, potrivit institutiei financiare de la Washington.
Oficialii europeni vor exercita presiuni si asupra Greciei pentru a obtine promisiunea unor noi masuri de austeritate in schimbul aprobarii unui nou imprumut de urgenta.
Un oficial elen a declarat ca arestarea lui Strauss-Kahn ar putea cauza unele intarzieri in programul de bailout al Greciei cu FMI si UE.
Strauss-Kahn ar fi trebuit sa participe luni la reuniunea ministrilor de finante din statele zonei euro si sa se intalneasca cu cancelarul german Angela Merkel.
Portugalia a convenit recent, cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International asupra unui pachet de finantare externa de 78 miliarde euro.
Planul trebuie aprobat in unanimitate de ministrii finantelor din zona euro, insa parlamentul Finlandei a stabilit vineri conditii pentru a aviza programul, impunand Lisabonei sa ceara creditorilor din mediul privat sa-si mentina expunerea pe datoriile portugheze.
Cea de-a doua conditie stabilita de finlandezi este demararea unui program de... mai mult
Luni, 16 Mai 2011, ora 10:17
Ministrii de Finante din zona euro au convenit ca, pentru moment, nu este nevoie de majorarea fondurilor mecanismului destinat protejarii uniunii monetare, in pofida riscurilor care continua sa ameninte planurile de ajutor pentru Irlanda si Grecia, transmite AFP, citat de Mediafax."Nu este nevoie de o majorare imediata", a declarat presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, dupa o reuniune a membrilor zonei euro organizata luni seara la Bruxelles.
Statele din zona euro au infiintat in primavara acestui an Mecanismul European pentru Stabilitate Financiara, un fond de garantii de 440 de miliarde de euro din partea statelor uniunii monetare.
Dispozitivul poate fi suplimetat cu imprumuturi de 250 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International si finantare de 60 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene.
Investitorii apreciaza ca Spania si Portugalia ar putea apela in curand la ajutor prin intermediul acestui mecanism.
Contributia facilitatii la pachetul de asistenta financiara externa destinat Irlandei, de 85 de miliarde de euro, va fi de 17,7 miliarde de euro.
"Sumele necesare programului de ajutare a Irlandei sunt destul de mici in comparatie cu posibilitatile Fondului. Acest mecanism va utiliza in cazul Irlandei mai putin de 10% din capacitatea totala de imprumut. Raman destule resurse pentru a-i ajuta si pe altii, daca va fi nevoie", a afirmat Klaus Regling, directorul Mecanismului.
Cancelarul german, Angela Merkel, a respins ferm posibilitatea... mai mult
Marti, 07 Decembrie 2010, ora 12:30