Noii ministri din Guvernul Ponta 4 au depus juramantul, miercuri, la Palatul Cotroceni. In deschiderea ceremoniei, presedintele Traian Basescu a explicat ca a fost obligat de o decizie CCR sa accepte toate numirile, altfel i-ar fi refuzat pe Liviu Pop si Sorin Cimpeanu.
Presedintele a facut referire la decizia CCR nr. 98 din 7 februarie 2008, "pentru a elimina orice dubiu", si a citat urmatorul fragment: "Din textul Constitutiei rezulta ca, in cazurile prevazute la alin. (1) si (3) ale art.85, numirea de catre Presedintele Romaniei a ministrilor este un act de executare a hotararii Parlamentului si de investire, pe aceasta baza, a ministrilor, de catre seful statului. Hotararea organului reprezentativ suprem al poporului roman [art.61 alin. (1) din Constitutia Romaniei] este un act obligatoriu, pe care Presedintele nu l-ar putea refuza decat prin savarsirea unor fapte grave de incalcare a Constitutiei".
"Acesta este si motivul pentru care voi primi juramantul ministrului pentru ...citeste mai departe despre "Guvernul Ponta 4 a depus juramantul: Ce ministri ar fi vrut Basescu sa refuze" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 09:14
Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica seara, structura si componenta noului Executiv, pentru care cere, luni, votul Parlamentului. Insa pana sa primeasca unda verde de la alesi, ministrii propusi vor trebui sa treaca prin audierile comisiilor parlamentare.
Noul Guvern Ponta 4 este unul mult mai suplu. Numeroase ministere au fost comasate, iar numarul de vicepremieri a fost redus de la trei la unul, pozitie care ii revine lui Gabriel Oprea, seful UNPR.
Din formula guvernamentala au disparut ministrii UDMR, formatiune care a decis retragerea de la guvernare, si au aparut reprezentantii PLR, condusi de Calin Popescu Tariceanu, partid neinregistrat oficial.
16:14 - La comisia Romanilor din Strainatate a fost demarata o ancheta pentru ca nu e clar cati parlamentari erau in sala. Se pare ca de la vot ar fi lipsit cativa social-democrati, adica exact oamenii care pe care Ponta se baza ca Anghel sa primeasca aviz pozitiv fara probleme, informeaza Digi 24.
16:13 - Social-democratii sustin, insa, ca "este o atentionare la adresa ministrului Anghel" si ca votul care conteaza este obtinut in Parlament, nu in comisii.
16:00 - Eugen Tomac i-a cerut premierului Victor Ponta sa vina cu o noua propunere, pentru ca acum a trimis un "ministru total nepregatit" si sa continue cu aceeasi propunere ar insemna "o sfidare fara margini".
15:54 - Ultimul ministru propus de Ponta pentru portofoliul Relatiei cu Romanii de Pretutindeni, Adrian Anghel (PSD), a starnit polemici... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 13:45
Coalitia de guvernare a stabilit, duminica, structura si componenta noului Executiv, care a fost anuntat de Victor Ponta, pe Facebook.
Premierul va cere luni votul Parlamentului pentru noul Cabinet.
Noul Executiv are o formula restransa, in care se gasesc doar ministri plini, fara delegati. PC, PLR si UNPR au primit cate doua portofolii. In plus, in Cabinetul Ponta 4 exista o singura functie de vicepremier, care i-a revenit lui Gabriel Oprea.
Sedinta CExN a fost una tensionata. Victor Ponta i-a amenintat pe parlamentarii PSD, carora le-a transmis ca cine nu voteaza noul Guvern va fi exclus din partid. In plus, deputatul Miron Mitrea si-a anuntat demisia din partid si retragerea din politica.
Mai mult, Ioan Cindrea, presedintele CJ Sibiu, a demisionat din toate functiile de conducere detinute in PSD, in timp ce Titu Bojin va pleca de la sefia CJ Timis, din cauza problemelor pe care cei doi le au cu justitia.
...citeste mai departe despre "Guvernul Ponta 4: Dragnea ar putea pierde functia de vicepremier, Oprea nu LIVE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Decembrie 2014, ora 17:06
Dupa ministrul Energiei, Razvan Nicolescu, ministrul pentru IMM-uri, Florin Jianu, si ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristean, un al patrulea ministru confirma ca a vorbit cu Victor Ponta si nu va mai face parte din Cabinetul Ponta 4.
Ministrul delegat pentru Romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a confirmat ca nu se va mai afla in viitoarea structura guvernamentala.
Demisii pe banda rulanta: Al treilea ministru isi anunta retragerea din Guvern
"Am avut o discutie cu premierul, am convenit de comun acord, ca urmare a acestor negocieri. Premierul nu avea nimic sa-mi reproseze, dimpotriva. Sunt extrem de mandru ca am facut parte din acest guvern", a declarat Bogdan Stanoevici, la Antena 3.
Acestuia i se ceruse demisia dupa dezastrul de la alegerile prezidentiale, cand romanii din diaspora au stat ore intregi la coada pentru a ajunge la urne, iar multi din acestia nu au reusit sa voteze.
Tot sambata, si-au anuntat retragerea din Guvern, pe Facebook, si Razvan ...citeste mai departe despre "Demisii pe banda rulanta din Guvern: Al patrulea ministru confirma ca pleaca din Guvernul Ponta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Decembrie 2014, ora 22:07
Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Florin Jianu a anuntat ca se va retrage din Guvern. Portofoliul pe care aceasta il conducea va fi comasat cu Ministerul Economiei.
"Guvernul viitor va contine numai oameni politici. Eu nu sunt om politic, sunt un tehnocrat care a fost onorat sa se puna in slujba tarii lui.
Portofoliul IMM-urilor se va alipi la Economie si va fi condus politic. Nu m-a interesat si nu ma intereseaza nicio alta functie, nu am alergat dupa niciuna, nu o voi face nici de acum inainte. Iar politica ramane o problema a carei rezolvare, desi sunt matematician, imi ramane necunoscuta", a scris pe Facebook Florin Jianu.
Ministrul Razvan Nicolescu pleaca din Guvern - Energia revine la Ministerul Economiei
Acesta a facut si un scurt bilant al activitatii sale in Guvern.
"Las in urma un mandat cu realizari majore pentru IMM-uri (strategia pentru IMM-uri 2020, legea IMM-urilor, Legea Intreprinzatorului debutant, Legea ...citeste mai departe despre "Inca un ministru pleaca din Guvernul Ponta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Decembrie 2014, ora 17:12
Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca deficitul si evaziunea au crescut in primele opt luni ale anului, potrivit datelor statistice publicate de Ministerul Finantelor, ceea ce arata ca Guvernul Ponta a esuat in relansarea economiei.
"Potrivit datelor statistice publicate de ministerul Finantelor, cresterea deficitului pe opt luni a fost cu 11,4% iar cresterea evaziunii cu 14% fata de anul anterior. Evaziunea a ajuns sa conteze cat bugetele Educatiei si Sanatatii la un loc. In opinia noastra acesta este cel mai important si mai grav esec inregistrat de Guvern, esecul relansarii economiei nationale, cu perspective de faliment pentru cat mai multe IMM-uri si disparitia unor locuri de munca", a spus Predoiu.
El a prezentat, duminica, un bilant al esecurilor si erorilor Guvernului Ponta si USL, pe baza analizei facute de ministrii din Guvernul alternativa al PDL.
Predoiu a spus ca primul esec inregistrat in aceasta saptamana este legat de aderarea la Spatiul Schengen si a aratat ca autoritatile romane nu pot blama la infinit terte parti fara sa-si faca propriile teme in ce privinta aderarii la Schengen.
Al doilea esec constituie, potrivit lui Predoiu, amanarea pentru 2014 a introducerii manualelor digitale, masura fiind anuntata de ministrul Remus Pricopie pentru aceasta toamna.
Promovarea unui Cod Rutier "superficial", care nu tine cont de realitati, contituie al treilea esec, in timp ce trimiterea, de... mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 15:35
Membrii noului Cabinet au depus juramantul vineri seara, la Palatul Cotroceni, in fata Presedintelui Traian Basescu. La ceremonie au mai participat Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si Crin Antonescu, Presedintelui Senatului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, dar si membrii CCR.
Anterior, in Monitorul Oficial au fost publicate Hotarararea Parlamentului pentru acordarea increderii Guvernului si Decretul pentru numirea Guvernului.
Cu aceasta ocazie, Presedintele Romaniei le-a spus noilor ministri ca sunt "obligati, condamnati" sa aiba succes, iar daca acest lucru se va intampla, "va avea succes Romania si cei 4,5 milioane de cetateni care si-au pus increderea in dumneavoastra."
"Aveti premise sa trageti, sa tractati Romania catre crestere economica", a mai adaugat Basescu.
Traian Basescu a semnat, vineri, decretul pentru numirea Guvernului, in urmatoarea componenta:
Victor-Viorel Ponta - prim-ministru;
Nicolae-Liviu Dragnea - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;
Daniel Chitoiu - viceprim-ministru, ministrul Finantelor Publice;
Gabriel Oprea - viceprim-ministru;
Daniel Constantin - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
Titus Corlatean - ministrul Afacerilor Externe;
Radu Stroe - ministrul Afacerilor Interne;
Mircea Dusa - ministrul Apararii Nationale;
Mona-Maria Pivniceru -... mai mult
Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 09:28
Guvernul Ponta a venit, luni, in Parlament, pentru a cere votul de investitura. Procedurile au decurs fara probleme, noul Executiv obtinand 284 de voturi, din cele 231 cat avea nevoie. In aceasta seara, la Cotroceni, cel de-al 8-lea guvern din ultimii patru ani va depune juramantul.
Toti ministrii desemnati au primit avizul favorabil din partea comisiilor de specialitate, iar Business24 a selectat principalele declaratii si argumente ale viitorilor ministri.
Victor Ponta a spus ca noul Guvern al Romaniei isi propune o schimbare radicala in modul de guvernare, de atitudine, de prioritati si de oameni.
"Poate exista dialog cu Guvernul Romaniei, o abordare normala a relatiei cu opozitia si societatea civila, putem sa avem mai multa deschidere si suntem mult mai disponibili sa ascultam vocea opiniei publice si a mass-media", a declarat Victor Ponta.
Ministrul Finantelor Publice - Florin Georgescu
Pe parcursul audierilor, Georgescu a afirmat ca atragerea fondurilor europene ramane prioritatea zero, fiind sursa cea mai ieftina si cea mai accesibila de finantare.
"E un capital care sta acolo la Bruxelles si ne asteapta", a spus el.
Ministrul desemnat a afirmat ca pentru relansarea durabila a cresterii economice Guvernul Ponta isi propune un mix eficient al politicilor de stimulare a economiei si obiectivul asigurarii unei stabilitati economice si financiare a tarii.
Totodata, noul Guvern va viza o ajustare ordonata in relatia cu organismele... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 18:15
Premierul desemnat, Victor Ponta, a anuntat lista de ministri pe care o va prezenta Parlamentului in data de sapte mai. Unii dintre acestia au ocupat deja functii in ministerele pe care urmeaza sa le conduca, in timp ce altii abia acum vor incepe sa se familiarizeze cu mediul.
De-a lungul carierei lor politice, nou-venitii la sefia ministerelor au reusit, insa sa stranga averi importante. Iata ce averi detin viitorii ministri propusi de USL:
Ministrul Finantelor Publice - Florin Georgescu
Florin Georgescu a mai ocupat functia de ministru al Finantelor Publice in 1992, in Cabinetul Vacaroiu.
In perioada 1996-2004, a ocupat pozitiile de vicepresedinte si presedinte al Comisiei pentru buget finante si banci. Din 2000-2004, Georgescu a ocupat functia de presedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania.
Din octombrie 2004, acesta face parte din Consiliul de Administratie al BNR, iar de atunci este vicepresedinte CA si prim-viceguvernator al Bancii Centrale. Tot de atunci, este si membru in Comitetul de Supraveghere Bancara al Bancii Centrale Europene.
Potrivit ultimei declaratii de avere, Florin Georgescu detine terenuri de 1,113 mp, trei apartamente si venituri anuale de 473,595 de lei (adica 39,466 de lei lunar).
Ministrul Administratiei - Victor Paul Dobre
Vine din partea PNL, partid in care s-a inscris in 1991. Din 1996, timp de patru ani, Dobre a fost prefect al judetului Galati, pentru ca mai apoi sa ajunga deputat pe listele PNL. Paul... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 08:01