Deputatul ALDE Varujan Vosganian a comentat joi, dupa ce bugetul SRI pe 2018 a fost majorat cu peste 13%, ca ar trebui "demontata zvonistica" potrivit careia politicienii dau bani in exces Serviciului "ca sa-si negocieze linistea".
Comisiile din Parlament au aprobat joi, fara niciun vot impotriva, un buget de 2,3 miliarde de lei pentru SRI in 2018, o majorare de 13,2% fata de suma alocata anul acesta.
"Exista impresia ca noi exageram cu sustinerea financiara a SRI ca sa obtinem o anumita bunavointa. (...) Ca am vrea sa ne negociem linistea politica finantand excesiv SRI. (...) As vrea sa demontam aceasta zvonistica legata de excesiva finantare a SRI", a spus Vosganian.
Potrivit informatiilor prezentate de reprezentantii SRI in cadrul dezbaterilor, circa 75% din bugetul institutiei din prezent este cheltuit pe plata drepturilor salariale si a pensiilor cadrelor militare trecute in rezerva, iar trendul este de crestere a acestui buget, cu impact semnificativ asupra bugetului institutiei.
Comisiile au aprobat joi, pentru 2018, si bugetele Serviciului de Informatii Externe (SIE, buget - 290,1 milioane lei, majorare - 15,9%), Serviciului de Protectie si Paza (SPP, buget - 195,1 milioane lei, majorare - 19,35%) si Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS, buget - 332,6 milioane lei, majorare - 21,9%).
Citeste si:
Ministrul de Finante isi bazeaza cifrele din buget pe vanzarea apei grele si a licentelor 5GOpozitia trage semnalul de alarma: Bugetul pe 2018 nu... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 17:17
Al doilea proiect de buget pentru 2017 al Guvernului a majorat puternic, fata de prima varianta, fondurile alocate Ministerului Apararii, de la 11 miliarde la peste 16 miliarde de lei, echivalent cu 2% din produsul intern brut (PIB), dar a redus semnificativ fondurile alocate SRI.
Dintre ministere, cea mai mare crestere, fata de prima varianta, este la Ministerul Apararii Nationale, care va avea un buget de 16,32 miliarde lei, fata de 11,02 miliarde lei in varianta de luni.
Noul buget este in crestere cu 52% fata de nivelul din 2016 si reprezinta exact 2% din PIB, acoperind angajamentul cerut de Klaus Iohannis.
Iata si ce i-a scris Iohannis lui Grindeanu despre reducerea bugetelor in domeniul securitatii nationale
Scade bugetul pentru serviciile secrete
In schimb, la serviciile speciale, singura institutie cu bugetul mentinut era, in prima varianta de buget, Serviciul Roman de Informatii, care primea 1,9 miliarde lei in 2017, cu 0,9% mai mult fata de 2016.
In noua varianta, bugetul SRI scade la 1,7 miliarde lei, cu 9,4% sub nivelul din 2016.
Serviciul de Informatii Externe are un buget de 247,06 milioane lei, la fel ca in prima varianta de buget, in scadere cu 10,6%, pe fondul reducerii la jumatate a cheltuielilor de capital.
De asemenea, Serviciul de Protectie si Paza primeste 156,5 milioane lei (-9,2%), iar Serviciul de Telecomunicatii Speciale - 270,1 milioane lei (-8,1%), niveluri identice cu cele din prima varianta a bugetului.
Mai putini... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 17:32
Rectificarea bugetara anuntata de Guvernul Ponta, prin care suplimenteaza in special bugetele institutiilor speciale (SRI, SIE, MApN), in defavoarea sectoarelor capabile sa incurajeze cresterea economica, a nascut controverse si chiar ingrijorare.
Institutii precum SRI, SIE, DNA, Ministerul Justitiei si Ministerul Apararii primesc suplimentari de la Ministerul Agriculturii, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor si Ministerul Economiei.
Cea mai mare suma va fi taiata de la Ministerul Muncii, de 1,1 miliarde lei (din bugetul initial de 30,44 miliarde de lei), argumentat cu economiile inregistrate pe primele sase luni ale anului la actiunile de "Asistenta sociala" finantate de la bugetul de stat, precum si la cele finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat, caruia i se asigura transferuri de echilibrare din bugetul acestui minister.
Vacanta de vara este un moment bine ales si pentru taieri la Ministerul Educatiei. Bugetul de cheltuieli al institutiei va fi diminuat cu 235,6 milioane lei (8,5 miliarde lei buget initial), rezultat din majorarea cu 40 milioane lei a fondurilor pentru reabilitarea de scoli, gradinite si campusuri universitare, dar concomitent cu reducerea sumei blocate de 10%.
"Statul roman se indreapta intr-o directie gresita, incurajandu-se urmarirea populatiei, anchetarea unor cazuri, vendetele politice. Ne orientam catre un stat politienesc", remarca analistul economic Mircea Cosea.
Taieri de cheltuieli vor fi... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 20:50
Premierul Emil Boc sustine ca Romania nu se poate izola de Europa si ca trebuie sa fie alaturi de nucleul dur al zonei euro, format din state precum Germania si Franta. De asemenea, faptul ca statul roman a adoptat masuri de austeritate care au dus la diminuarea deficitului bugetar, reprezinta un avantaj pentru adoptarea euro in 2015.
Prim-ministrul Emil Boc sustine ca marele castig al Romaniei a fost ca a ramas conectata la marea Europa, la nucleul dur al UE si nu a fost marginalizata. Premierul a explicat ca, in urma summitului incheiat vineri, s-a gasit o solutie prin acordul interguvernamental.
Emil Boc admite ca solutiile iesirii din criza sunt solutii de dreapta, dar a tinut sa sublinieze ca "acum se joaca soarta Uniunii Europene. Prin discutarea monedei euro este in joc soarta UE ca intreg".
"Reuniunea la Marsilia a fost intalnirea Partidul Popular European. Intotdeauna, inaintea unui consiliu european se organizeaza o reuniune a celor mai importanti lideri ai UE. (...) Ce se decide acolo, se consolideaza la summit, avand in vedere ca 14 lideri europeni din cei 27 fac parte din Partidul Popular European", a spus Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate, difuzate luni.
"Viziunea franco-germana viza doar tarile cu euro. Franta si Germania doreau semnarea tratatului. Presedintele Consilului European, Herman Von Rompuy voia altceva. Marea Britanie s-a opus modificarii tratatelor si si-a utilizat dreptul de veto, asadar nu s-a putut merge pe modificarea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 23:10