Guvernul: cheltuielile de personal sunt mai mici cu 1,4 mld lei

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 22:18
2008 citiri
Guvernul: cheltuielile de personal sunt mai mici cu 1,4 mld lei

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2010 prevede, in forma adoptata de Guvern, reducerea cheltuielilor de personal cu 1,4 miliarde lei comparativ cu cele din bugetul anului 2009, a declarat joi purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean.

Muntean a spus ca face aceste precizari in contextul informatiilor aparute in mass-media referitoare la majorarea cheltuielilor de personal in 2010.

Potrivit purtatorului de cuvant, cheltuielile de personal prevazute in bugetul pe anul 2010 totalizeaza 45,7 miliarde lei, fiind mai mici cu 1,4 miliarde lei comparativ cu 2009, insa bugetele unora dintre institutiile publice prevad intr-adevar majorarea acestor cheltuieli, ca urmare a aplicarii unor acte normative si a unor sentinte judecatoresti care impun acordarea de sporuri si drepturi salariale restante.

Cresterea cheltuielilor cu personalul in cazul unor institutii publice este generata si de preluarea activitatii unor foste agentii si autoritati de stat in cadrul ministerelor.

"A fost preluat si personalul din agentii, dar veniturile proprii obtinute de aceste institutii au trecut la bugetul de stat. Subliniez ca personalul preluat nu mai primeste salariile privilegiate finantate din veniturile proprii, ci este remunerat conform legii salarizarii unice", a declarat Muntean.

Purtatorul de cuvant a mai precizat ca sumele prevazute la capitolul "Fond de premii" nu sunt destinate platii premiilor in anul 2010, ci reprezinta achitarea unor drepturi castigate de angajati in instanta.

Astfel, in cazul Ministerului Justitiei, cheltuielile de personal sunt mai mari in 2010 deoarece Guvernul trebuie sa plateasca sporurile de risc, de suprasolicitare neuropsihica si de confidentialitate castigate in instanta de magistrati.

Un alt motiv de majorare a cheltuielilor la capitolul "Fond de premii" este finantarea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) prin bugetul ministerului. Pana in prezent, aceasta institutie a fost finantata integral din venituri proprii.

In ceea ce priveste bugetele Senatului si Camerei Deputatilor, purtatorul de cuvant a spus ca se poate vorbi chiar de o reducere a cheltuielilor Legislativului, avand in vedere ca nu vor mai fi platite ore suplimentare si premii in 2010, iar sporurile acordate potrivit legii nu mai pot depasi 30 % din suma salariilor de baza.

In bugetul Ministerului Apararii Nationale (MApN) sunt cuprinse si drepturile de echipare de care beneficiaza personalul si care nu au fost acordate in 2009. In ceea ce priveste capitolul "Fond de premii" din bugetul MApN, aici sunt cuprinse sumele aferente premiului anual pentru 2009 acordat angajatilor institutiei.

Cresterea fondurilor alocate este cauzata de angajarea, in 2009, a 3.500 de soldati si gradati voluntari. Majorarea "Fondului aferent platii cu ora" este cauzata de cresterea numarului de profesori colaboratori care vor preda in 2010 la Academia de Tehnica Militara, ca urmare a cresterii cifrei de scolarizare.

La alineatele "Indemnizatii de delegare" si "Indemnizatii de detasare", sumele prevazute in proiectul de buget pe anul 2010 sunt stabilite in functie de planul de activitate al institutiei pentru aceasta perioada, incluzand drepturile de care beneficiaza personalul militar si civil care participa la misiunile din afara tarii.

In ceea ce priveste Ministerul Administratiei si Internelor, fondurile reprezentand "Alocatii pentru locuinte" includ compensatiile lunare pentru chirie de care beneficiaza personalul institutiei si care nu au fost achitate in 2009.

De asemenea, la alineatul "Cheltuieli salariale in natura" este inclusa plata drepturilor de hrana si echipare de care beneficiaza personalul si care nu au fost acordate in 2009. In ceea ce priveste "Prima de vacanta", sumele cuprinse in bugetul pe anul 2010 includ si fondurile necesare platii acestor drepturi pentru anul 2009, a mai precizat purtatorul de cuvant.

Fondurile care se regasesc la alineatele "Indemnizatii de delegare" si "Indemnizatii de detasare" sunt destinate angajatilor care fac parte din misiunile de evaluare Schengen in Romania, misiuni de mentinere a pacii sub egida ONU, OSCE si misiuni de preluare a extradarilor conform acordurilor incheiate cu tarile membre UE.

La alineatul "Indemnizatii platite unor persoane din afara unitatii" se regasesc indemnizatiile pentru membrii birourilor electorale de la alegerile europarlamentare, prezidentiale, care nu au fost platite anul trecut. Muntean a mai precizat ca bugetele SRI si SIE nu cuprind cheltuieli de personal majorate. 

Ce taxe scad în România. Parlamentul a votat proiectul de lege
Ce taxe scad în România. Parlamentul a votat proiectul de lege
Scad taxele în România pentru cetățenii implicați în partaje și divorțuri. Taxele judiciare scad cu aproape 50%, potrivit proiectului de lege inițiat de Guvern și aprobat de Parlament....
#guvern, #cheltuieli, #personal, #legea bugetului , #Buget

Curs valutar

1 EUR = 4.9752 RON

-0.0007

1 USD = 4.5471 RON

-0.0050
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  4. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  5. Carburanți cum n-a văzut Vestul. România este aproape singura țară din UE în care benzina și motorina s-au scumpit față de anul trecut
  6. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  7. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  8. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  9. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  10. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul