Angela Merkel si Emmanuel Macron indeamna tarile europene, mai ales "frugalii" sa ajunga la un acord, inca de la summitul din iulie, asupra relansarii economice a Uniunii Europene (UE), fragilizata de pandemia noului coronavirus, relateaza AFP.
"Ne confruntam cu provocari economice cu care nu ne-am ami confruntat vreodata de decenii si, fara indoiala, in intreaga istorie", a lansat cancelarul, care l-a primit pe presedintele francez la Meseberg, langa Berlin, inaintea presedintiei germane a UE, care se anunta decisiva.
"Speram sa gasim o solutie (la Consiliul European de la 17-18 iulie), chiar daca drumul este inca lung", a subliniat Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu Macron.
Acesta urmeaza sa fie primul summit "fizic" de la impunerea masurilor de izolare in martie, impotriva pandemiei covid-19, care a aruncat economia Batranului Continent intr-o recesiune istorica.
Summitul este dedicat adoptarii planului de relansare economica in valoare de 750 de euro propus de catre Comsiai Euroeana (CE).
Aceasta propunere este inclusa in bugetul pe termen lung al UE (2021-2027), in valoare de 1.100 de miliarde de euro.
Cuplul germano-francez a promovat un plan in valoare de 500 de miliarde de euro, finantat prin datorii europene comune - un viraj la 180 de grade din partea lui Merkel, acuzata de intransigenta fata de o Grecie aproape de faliment in 2011.
Cancelarul ar putea astfel "sa se foloseasca de aceasta presedintie pentru a-si modela mostenirea",... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 12:33
Transferul puterii in versiunea Emmanuel Macron a constat intr-o ortodoxie traditionala, cu accente gaulliste, chiar razboinice, un discurs de "coach" si o resacralizare a "monarhului republican", la antipozii "normalitatii" hollandiste, considera analisti contactati de AFP.
Innoire sau traditie?
Ambele, spun acesti analisti.
"Este sfarsitul normalitatii pe care a mizat Francois Hollande. Emmanuel Macron reviziteaza toti markerii: mersul pe Champs-Elysees in picioare intr-un vehicul militar la fel ca de Gaulle, bezele trimise multimii la fel ca Chirac" si "un mars singur catre Arcul de Triumf (la fel ca Valery Giscard d'Estaing) pentru a-si desemna hotararea", apreciaza Florian Silnicki, un expert in comunicare politica.
Macron este "regalian in continuare atunci cand alege sa viziteze militari raniti, gesturi esentiale care semneaza o presedintie a primelor ale ore".
"Acesta este un puci generational, care forteaza plecarea generatiei lui Hollande, dar cu toate acestea nu este in ruptura (cu ea), ceea ce este paradoxal in contextul in care si-a facut toata campania pe tema reinnoirii", subliniaza confratele sau Philippe Moreau-Chevrolet.
"Totul se schimba, pentru ca sa nu se schimbe nimic. Regele a murit, traiasca regele", adauga el.
Stil degajat sau solemn?
Un stil grav, sunt de acord toti observatorii.
"El este atent la verticalitate, la inaltime, la gravitate. Vrea sa intre in obiceiurile sefului statului", subliniaza politologul Olivier Ihl.... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 08:43
Presedintele-ales al Frantei, Emmanuel Macron, urmeaza sa fie investit in functie, duminica, devenind cel de-al 25-lea si cel mai tanar presedinte al Republicii franceze, in cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Palatul Elysee.
Citeste cum se schimba UE cu Macron presedinte al Frantei si ce trebuie sa faca Romania
Emmanuel Macron s-a nascut la 21 decembrie 1977, in localitatea Amiens din nord-estul Frantei. A urmat cursurile de Filozofie la Universitatea Paris Nanterre si are un masterat in Afaceri publice de la Institut d'Etudes Politiques de Paris. Dupa absolvirea Ecole nationale d'administration (ENA) in 2004, Macron incepe sa lucreze in cadrul serviciului de Inspectie a Finantelor, dupa un an primind diploma de inspector.
In 2008 renunta la serviciul public si se angajeaza la institutia financiara Rothschild & Cie Banque. Macron a intrat in politica in anul 2012, atunci cand a ocupat postul de consilier al presedintelui Francois Hollande. Ulterior, intre 2014 si 2016, a fost ministru al Economiei.
In 2016, el demisioneza din functia de ministru si anunta ca va candida la presedintia Frantei. Pe 6 aprilie, in acelasi an, Macron infiinteaza miscarea En Marche!
Pe 7 mai 2017, Emmanuel Macron castiga alegerile prezidentiale din Franta in fata lui Marine Le Pen, candidata formatiunii populiste Frontul National.
Macron va prelua functia de presedinte de la Francois Hollande, in cadrul unei ceremonii care este programata sa inceapa la ora locala 10 (ora... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 09:19
Traim intr-o Europa tensionata si care asteapta rezultate din partea parteneriatului franco-german, dupa alegerea lui Emmanuel Macron ca presedinte al Frantei, spune Dan Dungaciu, subliniind totodata ca Romania trebuie sa aleaga foarte clar, si sa spuna asta, intre parteneriatul cu nucleul dur din UE si grupul de la Visegrad.
Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I.C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI), afirma ca "Perfidul Albion" face un joc extrem de interesant in contextul negocierilor pentru Brexit, Rusia lanseaza fake-news-uri pentru a-si exacerba puterea, iar Turcia joaca strategic intre America si UE, profitand de faptul ca poate da oricand drumul la "robinetul cu migranti".
In acest context, Romania trebuie sa invete sa ia decizii politice si sa isi gandeasca relatiile cu vecinii, pentru ca UE nu se va extinde prea curand, iar noi vom ramane "estul Vestului". "Alegerile parlamentare de anul viitor ar putea plasa Republica Moldova pe axa de confruntare Moscova-Bucuresti", mai spune Dan Dungaciu in interviul acordat Ziare.com.
Ce hopuri mai sunt de trecut dupa alegerile prezidentiale din Franta, castigate de proeuropeanul Emmanuel Macron?
Primul hop pe care mai trebuie sa il treaca Franta este cel al alegerilor parlamentare, care vor trebui sa ii ofere presedintelui Macron o majoritate. Sistemul francez este semiprezidential si trebuie gasit un soi de... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 06:40
Transferul puterii catre Emmanuel Macron va avea loc duminica, la Palatul Elysee, a anuntat, luni, presedintele in exercitiu Francois Hollande, in marja ceremoniilor de 8 mai de la Arcul de Triumf, la Paris, la care asista impreuna cu succesorul sau.
Seful statului a declarat in cursul ceremoniilor ca resimte "multa emotie" fata de "cursul de urmat" al lui Emmanuel Macron, care, in cariera sa politica, l-a "urmat", apoi "s-a emancipat" fara sa tradeze si "a fost ales", informeaza News.ro, citand AFP.
"Eu voiam ca Emmanuel Macron sa fie acolo cu mine, alaturi de mine, pentru ca o flacara sa-i fie predata, daca tot suntem alaturi de aceasta flacara" a Soldatului Necunoscut, a declarat presedintele in exercitiu, intervievat de France2.
Citeste si Cine este Emmanuel Macron, noul presedinte al Frantei: un OZN politic sau un iluzionist?
Intrebat daca Macron este "mostenitorul" sau, Hollande s-a aparat spunand ca nu vrea sa-l "capteze pe Emmanuel Macron".
"Este adevarat ca m-a urmat in acesti ultimi ani, cand eram eu insumi candidat, apoi presedinte. El a fost ministru intr-un guvern", a subliniat seful statului.
"Dupa aceea s-a emancipat, a vrut sa le prezinte un proiect francezilor. El s-a prezentat in fata lor. El a fost ales. El este presedintele", a continuat Hollande.
"Lui ii revine acum, imputernicit de experienta pe care a acumulat-o alaturi de mine, imputernicit de asemenea de ceea ce avem impreuna, sa-si continue marsul", a spus el.
Intrebat daca... mai mult
Luni, 08 Mai 2017, ora 16:56
Presedintele-ales al Frantei, Emmanuel Macron, a rostit un al doilea discurs dupa anuntarea rezultatelor scrutinului, promitandu-le alegatorilor sai, stransi la Luvru, sa unifice tara si sa se ridice la inaltimea provocarilor, pentru ca lumea si Europa "asteapta ca Franta sa ii uimeasca, Franta sa fie ea insasi".
In jurul orei locale 22:30 (23:30 ora Romaniei), Macron a iesit singur din Palatul Luvru si a traversat curtea, trecand pe langa piramidele de sticla, simbol ale Parisului, si salutand zecile de mii de alegatori care il asteptau.
El a parcurs distanta destul de mare in acordurile "Odei Bucuriei", imnul european.
In discursul rostit in fata multimii entuziasmate, el le-a multumit sustinatorilor sai pentru eforturile depuse si pentru sacrificiile facute. "In aceasta seara ati castigat! Franta a castigat!", a spus presedintele-ales, adaugand: "Ceea ce am facut noi luni la rand nu are nici precedent nici echivalent".
Peuple de France, nous ne cederons rien a la peur. Nous ne cederons rien a la division. Nous ne cederons rien au mensonge. pic.twitter.com/l9BDqyUm8u- Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 7, 2017
El le-a transmis un mesaj francezilor care l-au votat "pentru a apara Republica in fata extremismului". "Cunosc dezacordurile noastre, le voi respecta, dar voi fi fidel angajamentelor asumate. Eu voi apara Republica", a spus el, in aplauzele multimii.
Sustinatorilor lui Le Pen, presedintele-ales le-a transmis ca le respecta nemultumirile si... mai mult
Luni, 08 Mai 2017, ora 00:15
Presedintele-ales al Frantei, Emmanuel Macron, a transmis duminica seara, in discursul sau, un mesaj de unitate intregului popor din Hexagon, dar si Europei.
Macron le-a multumit "din suflet" celor care l-au votat si l-au sustinut. "Voi depune toata energia pentru a fi demn de increderea voastra".
"In pofida dificultatilor cu care ne confruntam de prea mult timp", el a dat asigurari ca nu va ceda.
El a vrut sa transmita "un salut republican adversarei mele" lui Marine Le Pen si a transmis un mesaj electoratului acesteia. "Cunosc, diviziunile natiunii noastre, care i-au impins pe unii la vot extrem, cunosc furia, indoielile, anxietatile pe care o parte dintre voi le-au exprimat", a dat asigurari Macron, dand asigurari ca va depune eforturi sa ii protejeze "pe cei mai fragili" dintre francezi.
El a promis ca va asigura "securitatea", garantand "unitatea natiunii". "Toti impreuna, poporul Frantei, avem indatoriri fata de tara noastra. Suntem mostenitorii unei istorii marete si a unui mesaj umanist maret adresat lumii. Aceasta istorie si acest mesaj trebuie sa le transmitem copiilor nostri. Dar, mai important, trebuie sa le purtam catre viitor si sa le dam o noua seva", a insistat el.
"Voi apara Franta, interesele sale", a promis Macron.
"Voi apara Europa, comunitatea destinelor pe care si-au oferit-o popoarele continentului nostru. Civilizatia noastra este miza, modul nostru de a trai, de a fi liberi, de a ne promova valorile, demersurile comune,... mai mult
Duminica, 07 Mai 2017, ora 22:34
Emmanuel Macron a castigat al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta, organizat duminica, cu 65% din voturi, potrivit exit-poll-urilor, invingand-o pe contracandidata sa, Marine Le Pen, de extrema-dreapta. Noul ocupant al Palatului Elysee a fost felicitat de liderii europeni pentru victoria sa.
Purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel a transmis ca rezultatul scrutinului din Hexagon da un semnal puternic pentru o Europa unita.
"Felicitari, Emmanuel Macron. Victoria ta e o victorie pentru o Europa unita si puternica, dar si pentru prietenia franco-germana", a transmis Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel.
La randul sau, premierul britanic Theresa May, l-a felicitat pe candidatul centrist la alegerile din Franta.
"Prim-ministrul il felicita cu caldura pe presedintele ales Macron. Franta este unul dintre cei mai apropiati aliati ai nostri si abia asteptam sa lucram impreuna cu noul presedinte", se arata intr-o declaratie oficiala transmisa de biroul premierului britanic.
De asemenea, actualul ocupant al Palatului Elysee, Francois Hollande, a spus ca l-a sunat pe Macron in urma rezultatului exit-poll-ului. Din punctul sau de vedere, votul covarsitor este si unul pro-european iar francezii au votat pentru deschiderea catre restul lumii.
Si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si-a exprimat bucuria legata de victoria lui Macron.
"Sunt incantat de ideea ca voi, francezii, ati... mai mult
Duminica, 07 Mai 2017, ora 22:10
Un atac al hackerilor asemanator celui din campania americana a dus la sustragerea tuturor mailurile de pe serverele din sediul de campanie al candidatului independent Emmanuel Macron. Operatiunea a avut loc cu patru minute inainte de inchiderea legala a campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din Franta.
"Grupuri legate de Rusia, despre care se crede ca au fost implicate in hacking si in campania prezidentiala din 2016 a Statelor Unite, au fost acuzate si anterior ca incearca sa atace computerele din sediul de campanie al candidatului Emmanuel Macron, sustin experti in securitate cibernetica. Reprezentanti ai candidatului spun ca serverele din sediul de campanie au fost tinta unui atac 'masiv' de hacking. Cei care urmaresc activitatea hackerilor rusi cred ca aceleasi grupuri care au atacat si serverele partidului Democrat din SUA sunt implicate si in acest ultim atac", scrie cotidianul american New York Times.
Autoritatile banuiesc ca gruparea de hackeri lucreaza pentru Vladimir Putin, presedintele rus, iar toate datele arata ca acestia au folosit acelasi scenariu ca in cazul atacarii serverelor Partidului Democrat din SUA, de anul trecut.
Ce pierde Rusia daca Macron castiga?
Emmanuel Macron este cel mai mare inamic al lui Vladimir Putin. Liderul rus stie foarte bine ca, odata ce acesta va ajunge presedintele Frantei, o alianta anti-Kremlin va lua nastere in Uniunea Europeana.
Axa Berlin-Bruxelles-Paris va izola si mai mult Rusia, dar va mari si... mai mult
Sambata, 06 Mai 2017, ora 21:30