Macron rateaza "glontul de argint". Vers l'autre flamme. L'Union europeenne En Marche!

Duminica, 10 Martie 2019, ora 10:47
649 citiri
Macron rateaza "glontul de argint". Vers l'autre flamme. L'Union europeenne En Marche!

"Daca Dumnezeu nu exista,

inseamna ca totul este permis si, daca totul este permis,

inseamna ca suntem pierduti",

Feodor Mihailovici Dostoievski- Fratii Karamazov

In anul 1927, la aniversarea unui deceniu de la revolutia bolsevica din Rusia tarista, scriitorul Panait Istrati este invitat in URSS, impreuna cu "tovarasa sa de viata", Marie-Louise Baud-Bovy (Bilili) si cu cuplul Eleni-Nikos Kazantzakis.

Cei doi scriitori comunisti, de o celebritate intrecuta pe atunci doar de cea a lui Romain Rolland, au petrecut 16 luni in proaspata Uniune Sovietica cu intentia de a aduce lumii burgheze marturii din raiul comunist.

Numai ca, la intoarcerea in Franta, Panait Istrati, sfidand sfaturile protectorului sau Rolland, publica trei volume de eseuri sub titlul "Vers l'autre flamme" (Sub alta flamura), in care demasca saracia extrema, birocratia sufocanta si lipsa totala de libertate din "paradisul" sovietic.

Antologia a devenit cunoscuta in toata lumea pentru textul esential intitulat "Confession pour vaincus" (Spovedania unui invins) si a fost motivul pentru care intreaga lume marxista, progresista si comunista l-a ostracizat pe Istrati pana la moarte.

Macron dezamageste

Dupa fix 90 de ani de la gestul de mare curaj al lui Panait Istrati de a demasca prapastia dintre discursul oficial si realitatea din URSS, in oglinda cu Istrati, Emmanuel Macron imbraca costumul unui apparatchik perfect, aparand un regim anchilozat, ineficient si devitaminizat.

Emmanuel Macron, de la pupitrul sau de presedinte al celei de-a cincea Republici Franceze, din pozitia de vice-rege al Europei, face un gest trist si dezamagitor, alegand sa apere ceea ce nu este de aparat, in detrimentul unei reforme demult asteptate.

De fapt, prezidentiatul lui Macron a avut, pentru Europa care astepta reformarea si corectarea erorilor, efectul pe care l-a avut alegerea lui Leonid Brejnev la carma URSS, in 1964, adica inghetarea oricaror sperante.

Prea tanar (doar 41 de ani) pentru a fi contaminat definitiv de morbul functionarului prafuit care se identifica cu institutia birocratica, Macron dezamageste alegand sa isi puna talentul in slujba contra-reformei.

El decide, in deschiderea campaniei electorale pentru alegerile europene din mai 2019, sa publice o scrisoare catre popoarele europene, scrisoare care cucereste prin frazarea inteligenta si exprimarea spumoasa, dar care deziluzioneaza teribil prin continutul fad, tezist, lipsit de substanta (sursa: AICI).

Scrisoarea r ...citeste mai departe despre "Macron rateaza "glontul de argint". Vers l'autre flamme. L'Union europeenne En Marche!" pe Ziare.com

#Macron scrisoare Europa, #Macron Brexit , #Stiri International