Cluj Napoca va fi primul oras din Romania care va avea un functionar public virtual. Acesta se va numi Antonia.
Primarul din Cluj Napoca, Emil Boc, a anuntat ca functionarul public virtual va fi functional incepand cu 15 aprilie.
"Va dirija cererile online ale cetatenilor, in prima faza conform tipului de cerere bifat si invatand in timp parcursul optim pentru fiecare cetatean care interactioneaza cu primaria; astfel, se reduce din munca celorlalti functionari publici prin redistribuirea instanta catre serviciul corespunzator a cererii completate de catre cetatean, simplificand din ce in ce mai multe procese si interactiunea clujenilor si vizitatorilor cu primaria.
Va ajuta cetatenii 24 de ore din 24 in interactiunile lor cele mai frecvente cu primaria, respectiv primariile de cartier", a transmis Boc pe Facebook.
Practic, daca pana acum cerererile cetatenilor erau depuse la sediul primariei, acum se vor depune online si vor fi redirectionate imediat de Antonia catre serviciul de care apartine fiecare.
Boc a anuntat ca deocamdata functionarul public virtual nu poate verifica continutul cererii, asa ca, daca cetateanul bifeaza ceva gresit, Antonia va actiona conform casutei bifate.
"A doua componenta implica instalarea unui robot intr-un spatiu al primariei. Acesta ar urma sa functioneze fara intrerupere si sa poata oferi acces la serviciile publice ale Primariei, pe care in mod obisnuit clujenii le pot rezolva la Centrul de informare pentru cetateni... mai mult
Vineri, 09 Martie 2018, ora 10:47
Politica salariala din acest moment duce la o destabilizare si o ineficienta institutionala majora prin migrarea personalului catre alte institutii publice a caror politica salariala corespunde pregatirii profesionale a functionarului public, se arata intr-un comunicat al Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), remis miercuri AGERPRES.
Conform sursei citate, SNFP sustine toate actiunile angajatilor sistemului institutional al Ministerului Muncii, generate de discriminarile salariale existente in momentul de fata, ca urmare a aplicarii politicii salariale promovate de actualul Guvern, prin legea 153/2017, privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
"Salariile functionarilor publici si ale personalului contractual din institutiile aflate in subordinea Ministerului Muncii, precum Inspectia Muncii, ANOFM, ANPIS si institutiile subordonate acestora precum si ANPDCA sunt considerabil mai mici decat ale acelorasi categorii de personal aflate in subordinea altor ministere, diferenta salariala pe aceeasi functie publica ajungand pana la dublul sumei incasate", conform comunicatului.
De asemenea, SNFP precizeaza ca si angajatii din subordinea Ministerului Culturii, Tineretului si din cadrul Protectiei Consumatorului vor protesta alaturi de angajatii Ministerului Muncii.
"Cu toate ca aceste institutii au o importanta strategica in sistemul administratiei publice, politica salariala din acest moment duce la o destabilizare si o ineficienta... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:35
Vicepremierul Vasile Dancu a declarat ca reforma administratiei publice este urmatorul mare proiect al Guvernului, schimbarile vizand inclusiv structura functionarilor publici, despre care Dancu a spus ca "este absolut aberanta".
"Functionarii publici au, in acest moment, o structura care este absolut aberanta la noi. Sa luam un exemplu: 5% din functionarii publici sunt debutanti si 62% sunt functionari superiori, deci asta arata un dezechilibru major. Nu poti innoi sistemul daca nu gasim un mecanism pentru asta. Apoi, in 9 ani de zile un functionar public reuseste sa ajunga la maximul carierei sale si de acolo nu mai poate nici sa avanseze si nici nu mai poti sa il dai afara", a declarat duminica Vasile Dancu, la Digi24, potrivit News.ro.
Salarii consistente pentru functionarii publici - cum vrea Guvernul sa ...citeste mai departe despre "Dancu: Structura functionarilor publici e absolut aberanta. N-au nici cum sa avanseze, nu poti nici sa-i dai afara" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Mai 2016, ora 16:49
A avea un job atrage dupa sine in mod obligatoriu si munca? In cazul angajatilor care nu se omoara cu lucrul este vorba de lene sau de vina este sistemul?
La astfel de intrebari isi propune sa raspunda autorului unui material publicat de The Atlantic.
In urma cu doi ani, un functionar public din Menden, Germania, afirma, intr-un mesaj de ramas bun scris colegilor in ziua in care iesea la pensie, ca nu a facut nimic timp de 14 ani.
"Din 1998 am fost prezent, dar nu am fost cu adevarat acolo. Prin urmare, voi fi bine pregatit pentru pensionare. Adio", a scris fostul angajat german. Mesajul a ajuns la o publicatie locala si a facut apoi inconjurul lumii, declansand o serie de discutii cu privire la etica muncii.
Autoritatile din Menden si-au exprimat regretul cu privire la faptul ca barbatul nu si-a informat niciodata superiorii despre lipsa sa de activitate. Intr-un interviu mai putin cunoscut acordat ziarului Bild o luna mai tarziu, fostul salariat a explicat ca nu a fost el ...citeste mai departe despre "Un adevar usturator despre angajati: arta de a nu munci la serviciu" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 09:00
Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Justitiei, in sedinta de marti, ocuparea unor posturi vacante din cadrul Ministerului Public.
Astfel, Ministerul Public va putea ocupa, in conditiile legii, un numar de 50 de posturi vacante, cu conditia incadrarii in cheltuielile de personal aprobate.
Posturile vacante a caror ocupare se propune sunt: personal auxiliar de specialitate - 25 posturi; personal conex - zece, functionari publici - sapte, personal contractual - opt posturi.
In acest context, MJ arata ca in cursul acestui an a fost aprobata si ocuparea unui numar de 695 posturi vacante de judecator si personal auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti. mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 08:49
Persoanele interesate de un loc de munca in cadrul institutiilor publice din Romania pot cauta postul potrivit printre cele peste 500 de anunturi centralizate de site-ului publicjob.ro.
Mai multe institutii ale statului angajeaza functionari publici in pozitii ca sefi de serviciu, consilieri, inspectori sau directori.
Cristian Botan, fondatorul publicjob.ro, a fost cooptat recent in echipa guvernamentala a premierului Victor Ponta. Potrivit oficialului, site-ul acestuia va fi preluat de Guvern ca pagina oficiala de anunturi privind posturile publice.
Majoritatea posturilor de functionar public sunt disponibile pentru ocupare prin procedura de recrutare.
De exemplu, Ministerul Muncii organizeaza concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioada determinata a unei functii de consilier, clasa I, gradul profesional principal la Compartimentul Financiar Contabil din cadrul Directiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POS DRU), Bucuresti.
Citeste mai multe despre Locuri de munca la stat: Unde se fac angajari si care sunt conditiile pe Ziare.com. mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 08:52
In luna septembrie, in sectorul administratiei publice centrale si locale din Romania existau 557 de posturi vacante de functionar public, in crestere cu 114 fata de luna august.
In cazul a 476 de posturi, care reprezinta 85,5% din numarul total, a fost organizata ori se afla in desfasurare procedura de ocupare prin recrutare, potrivit PublicJob.ro. Pentru 81 de posturi se are in vedere promovarea din randul functionarilor care ocupa deja o functie publica.
Din cele 557 de posturi vacante in administratia publica centrala si locala in septembrie, 224 reprezinta functii publice de conducere, iar 333 constituie functii publice de executie.
De asemenea, 405 posturi sunt definitive, iar 152 sunt temporare.
In ceea ce priveste structura posturilor vacante in administratie in septembrie, 79 de pozitii sunt disponibile in Guvern si ministere, 55 de posturi sunt oferite in structurile nationale, 26 de posturi in consiliile judetene, 130 de posturi in structurile teritoriale, 223 de posturi in primarii si 34 de posturi sunt disponibile pentru alte autoritati si institutii publice locale.
Majoritatea posturilor vacante in administratie in septembrie se afla in Bucuresti (164). mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 13:20
Functionarii publici vor putea fi concediati sau mutati pe alte posturi si in perioada in care acestia sunt in concediu de boala, in concediu de maternitate sau de crestere si ingrijire a copiilor, potrivit proiectului de modificare a Statutului functionarilor publici, anunta Mediafax.Ministerul Administratiei si Internelor a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.Potrivit proiectului de act normativ, dupa intrarea in vigoare a modificarilor la Statutul functionarilor publici va fi abrogat articolul 36 din Legea 188/1999, potrivit caruia "in perioada concediilor de boala, a concediilor de maternitate si a celor pentru cresterea si ingrijirea copiilor, raporturile de serviciu nu pot inceta si nu pot fi modificate decat din initiativa functionarului public in cauza".Totodata, proiectul prevede ca studiile universitare sau studiile de doctorat nu sunt considerate forme de perfectionare profesionala si nu pot fi finantate din bugetul de stat sau din bugetul local.Raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public este incadrat la cabinetul unui demnitar, primar sau presedinte al consiliului judetean ori la cancelaria prefectului, precum si atunci cand este desemnat de catre autoritatea sau institutia publica sa desfasoare activitati in cadrul unor misiuni diplomatice ale Romaniei, unor organisme sau institutii internationale, potrivit proiectului de act... mai mult
Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 09:41
Functionarii publici vor lua cel mult patru zile de concediu fara plata pana la finalul acestui an si nu opt zile, pentru ca oricum salariul pe luna decembrie se plateste in luna ianuarie, intrand in bugetul pe 2010, a declarat luni presedintele SedLex, Vasile Marica, potrivit NewsIn.
"Daca legea a fost publicata astazi (luni n.r.) in Monitorul Oficial, mai avem doar o luna si jumatate pana la sfarsitul anului, iar legea spune ca nu poti lua mai mult de 15,5% din salarii si nici nu poti aplica mai mult de patru zile de concediu fara plata", a afirmat Marica, la iesirea de la negocierile cu reprezentantii Ministerului Finantelor.
"Ei vor ca in acest an sa luam opt zile de concediu fara plata, dar acest lucru nu se poate aplica pentru ca oricum salariile pe decembrie sunt platite in luna ianuarie. Poate fi aplicat maximum pana la patru zile pana la sfarsitul anului", a completat el.
Liderul SedLex ameninta ca sindicalistii vor da in judecata guvernul daca acesta va reduce salariile cu mai mult de 15,5% intr-o luna.
"Legea a fost prost facuta. Ei sperau sa dea cele zece zile in octombrie si noiembrie, pentru ca in decembrie sa se inregistreze deja reducerea cu 46% a cheltuielilor. Asa nu mai pot face reduceri mai mari de 15,5%. (Gheorghe) Pogea nu poate sa iasa din cadrul legal si trebuie sa se incadreze in textul legii", a mai spus Marica.
mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 16:18