Top 10: Joburi, pe cale de disparitie

Marti, 07 Februarie 2012, ora 18:12
11433 citiri
Top 10: Joburi, pe cale de disparitie

Odata cu criza, piata fortei de munca a suferit schimbari. Unele cariere profesionale incep sa dispara, in timp ce altele noi prind forte.

Biroul National de statistica din SUA a publicat un raport care include joburi pe cale de disparitie in urmatorii opt ani, potrivit Business Insider.

Cele mai multe dintre aceste posturi vor disparea datorita avansului rapid al tehnologiei si totodata a concurentei mare de pe piata.

Iata care sunt joburile care vor inregistra declinuri masive in anii urmatori:

Operatorii de echipamente chimice

Pana in 2020, specialistii spun ca in acest domeniu vor disparea aproximativ 3.500 de locuri de munca. Astfel, numarul locurilor de munca in acest domeniu va scadea cu 7,7%.

Reporteri si corespondenti

Pana in 2020, aproximativ 4000 de joburi de reporteri vor disparea, domeniul inregistrand o scadere de 7,5% in numarul de locuri de munca.

Daca pana in prezent, reporterii erau cautati pentru a transmite informatiile pe print sau pe micile ecrane, in prezent, tehnologia si internetul capata amploare.

Operatorii de masini de cusut

42.100 de locuri de munca in acest domeniu nu vor mai exista pana in 2020.

Masinile performante care fac treaba in locul angajatilor va duce incetul cu incetul la disparitia aceastei meserii.

Functionarii publici

Numarul functionarilor publici trebuie redus, aceasta este concluzia la care au ajuns toate guvernele europene si americane.

Chiar si in Romania s-a vorbit despre reducerea numarului functionarilor din sistemul public. Institutiile vor trebui sa functioneze in mare parte online, astfel incat prin reducerea acestor locuri de munca sa fie redusa si birocratia.

Potrivit Biroului de Statistica a Muncii din SUA, pana in 2020, 5.700 de joburi de functionari vor fi inlaturate de pe piata muncii.

Grefierii

In SUA, numarul lor a scazut cu 10.000 intr-un an de zile si se preconizeaza ca pana in 2020, numarul acestora va mai scadea cu 8,800 pe an.

Nici in Romania, acest tip de job nu are un viitor prea indelungat avand in vedere reforma justitiei si informatizarea.

Promoterii de flyere si cei door-to-door

Companiile nu mai aleg marketing-ul traditional. Folosirea tot mai mult a smartphone-urilor si a tabletelor a determinat publicitarii sa se reorienteze spre mobile si email marketing.

Biroul de statistica al muncii din SUA confirma acest lucru. Potrivit raportului, in urmatorii opt ani vor disparea 11.500 de astfel de joburi.

Corectorii de ziar

Aceasta meserie se afla pe lista neagra a joburilor pe cale de disparitie, avand in vedere faptul ca tirajul ziarelor este in scadere.

Astfel, potrivit raportului mai sus mentionat, 13.200 de astfel de joburi vor disparea pana in 2020.

Lucratori agricoli

Nu va ganditi ca investitiile in agricultura nu vor mai exista. Din contra, insa munca cea grea va fi realizata de masinile agricole. Numarul lucratorilor se va micsora in timp, pe masura ce tehnologia va evolua, iar posibilitatea fermierilor de a-si achizitiona masini agricole va creste.

In Romania, prin intermediul programului SAPARD, agricultorii au posibilitatea de a achizitiona tractoare, utilaje, masini agricole, instalatii si echipamente pentru toate activitatile specifice fermelor zootehnice si vegetale. De asemenea, acestia isi pot achizitiona utilaje agricole cu ajutorul fondurilor europene.

Postasii

Cati din noi mai trimit in momentul de fata scrisori prin posta? Email-ul a devenit cea mai simpla si moderna tehnica de a trimite scrisori si notificari. In plus, toate institutiile isi vor dezvolta cu timpul sistemul de trimitere a alertelor s notificarilor online, printr-un simplu cont de abonat.

In urmatorii opt ani, specialistii din Biroul de statistica spun ca peste 38.000 de astfel de joburi vor fi scoase de pe piata muncii.

Agentii de turism

Pana in 2020, acest job va fi aproape inexistent, avand in vedere faptul ca majoritatea agentiilor de turism au pagini pe internet, iar turistul isi poate face rezervarile si platile online. De asemenea, acesta poate alege singur din oferta companiei.

Daca vrei sa stii spre ce fel de job ar trebui sa te reprofilezi citeste Topul joburilor nemuritoare: De la bucatar-sef la matematician.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#top joburi bine platite, #disparitie joburi, #locuri munca disparitie, #locuri munca sua , #Oferte job