Dinu Patriciu: masurile anuntate sunt luate "din disperare"

Luni, 10 Mai 2010, ora 11:27
2161 citiri
Dinu Patriciu: masurile anuntate sunt luate "din disperare"

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, duminica, la PRO TV, ca masurile economice anuntate de presedintele Basescu sunt luate "din disperare", fiind similare cu cele adoptate in comunism, recomandand concedieri masive printre functionari si conducerea statului in stil corporatist, informeaza Mediafax.

"Evident, cea mai proasta alegere ar fi fost aceea a cresterii TVA-ului si a impozitului direct pe venituri.

O taiere egalitarista a tuturor lefurilor din sectorul bugetar, si a pensiilor si a ajutorului de somaj nu este o solutie. (...) Este un expedient, pentru ca o masura luata pe picior, taind de la toata lumea la fel, ceea ce se intampla numai in comunism.

Aceste masuri sunt luate din disperare. Vin din obsesia inflatiei, pe care cei care au imaginat ideea o au", a spus omul de afaceri, intr-o emisiune a PRO TV.

Patriciu a criticat solutia anuntata de presedintele Basescu, pe care a calificat-o ca fiind "proasta", pentru faptul ca va restrange consumul si va genera o contractare a economiei, precizand ca solutia reala ar fi fost concedierea a 600.000 de functionari.

"Sigur ca aceasta varianta nu creste fiscalitatea, dar fiscalitatea ar fi trebuit scazuta. Dati-mi voie sa o denumesc un paleativ, pentru ca ea nu rezolva problema.

Problema ar fi fost rezolvata daca cel putin 600.000 de functionari publici ar fi fost scosi din sistem, si atunci lucrurile ar fi avut un sens. (...) Solutia buna ar fi fost scaderea taxelor si concedierea celor care fac lucruri inutile", a adaugat liberalul. Intrebat daca aceste masuri elimina posibilitatea cresterii taxelor, omul de afaceri a infirmat, mentionand ca exista pericolul cresterii impozitelor.

"Exista pericolul in continuare a cresterii taxelor si ar trebui sa discutam despre o scadere a taxelor, si de aceea despre o scadere a cheltuielilor publice nu poate fi facuta decat prin scaderea aparatului birocratic cu 600.000 de oameni.

Nu intamplator repet mereu aceasta cifra, pentru ca ea e perfect justificabila si ar aduce o scadere a cheltuielilor de trei ori mai mare decat aduce scaderea salariilor", a explicat Patriciu, reiterand ca patru din cinci birocrati ar trebui concediati, dar ca profesorilor si medicilor ar trebui sa le fie majorate salariile.

El a mai spus ca, daca s-ar reduce taxele, TVA la 15% si cota unica la 10%, s-ar realiza o crestere economica si s-ar crea locuri de munca, iar cei 600.000 de oameni s-ar incadra mai usor in alte domenii.

"Acestor oameni li se poate oferi un pachet de exit din sistemul de stat care sa nu fie cash, o povara pentru stat, ci de exemplu o garantie-cuantumul a trei sau cinci ani de salariu, care sa poata fi folosita pentru investitii pe baza unor credite bancare, analizate de banci si garantate de stat.

Sa nu fie bani ca la mineri pentru bautura, ci bani de la banci care sa sustina planuri de afaceri durabile. Daca realitatea e aceea ca actuala clasa politica nu e capabila sa aiba o astfel de abordare, atunci inseamna ca hiba e la clasa politica", a spus omul de afaceri.

El a mai spus ca nu crede ca actual Executiv este capabil sa aplice pana la capat masurile anuntate. In privinta remanierii Guvernului, Dinu Patriciu a mentionat ca Romania are nevoie de oameni inteligenti, tinand sa recomande si micsorarea numarului de ministere, ca solutie de reducere a cheltuielilor si conducerea statului in maniera corporatista.

"Politicienii sunt administratori vremelnici ai treburilor tarii, e modul lor de existenta.

Acestia vor pleca, vor veni altii, totul este cat de inteligenti, cat de adaptati lumii in care traim vor fi urmatorii, pentru ca din pacate intreaga clasa politica romaneasca sufera de o hiba majora, s-a produs un decalaj imens intre mediul de afaceri si clasa politica", a mai spus Dinu Patriciu. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#basescu, #dinu, #masuri, #patriciu , #stiri Dinu Patriciu