Curtea Constitutionala explica decizia pe care a dat-o marti in privinta Legii darii in plata, cand a admis doua exceptii de neconstitutionalitate.
CCR a transmis ca instanta este cea care va decide fie adaptarea contractului, fie incetarea sa in forma pe care o hotaraste si care poate merge pana la preluarea de catre creditor a imobilului adus garantie cu stingerea intregii datorii.
CCR subliniaza ca accesul partilor din contractele respective la o instanta judecatoreasca "este absolut necesar", avand in vedere ca judecatorul trebuie sa verifice ca institutia darii in plata sa nu fie un instrument discretionar pus la dispozitia doar a unei parti.
CCR face precizarile dupa reactiile din spatiul public referitoare la decizia de marti.
Astfel, Curtea Constitutionala aminteste ca a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.11 teza intai raportate la art.3 teza a doua, art.4, art.7 si art.8 din Legea nr.77/2016 sunt constitutionale numai in ...citeste mai departe despre "CCR: Instanta va decide de la caz la caz daca un imobil poate fi dat in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Octombrie 2016, ora 10:30
Curtea Constitutionala discuta, marti, pentru a doua oara, exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de banci cu privire la Legea darii in plata.
CCR a discutat pe 11 octombrie 33 de dosare in care bancile au ridicat exceptii de neconstitutionalitate cu privire la Legea darii in plata, din totalul de peste 500 de sesizari depuse de la intrarea in vigoare a actului normativ.
La sedinta de acum doua saptamani, judecatorii CCR au amanat dosarele, dupa ce ele au fost conexate in patru spete diferite, in functie de obiectul sesizarii si articolelor invocate ca fiind neconstitutionale.
In sedinta de marti discutiile vor fi reluate, fiind posibila chiar si o pronuntare.
Reprezentantii bancilor au cerut CCR declararea ca neconstitutionala a Legii darii in plata, pe motiv ca prevederile acesteia actioneaza retroactiv, suprima drepturi consacrate in Constitutie si impune vointa unilaterala a debitorilor, fara ca aceste situatii sa fi putut fi prevazute la momentul incheierii ...citeste mai departe despre "Sesizarile privind Legea darii in plata, din nou pe masa CCR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 09:47
Curtea Constitutionala discuta marti 33 de dosare in care bancile au ridicat exceptii de neconstitutionalitate cu privire la Legea darii in plata, din totalul de peste 500 de sesizari depuse de la intrarea in vigoare a actului.
Vor fi audiati reprezentanti ai bancilor, care vor expune argumente in favoarea declararii unor prevederi din lege neconstitutionale.
Potrivit uzuantei, CCR ar putea conexa toate aceste dosare, avand in vedere ca se refera la aceeasi lege, iar criticile ridicate de avocatii bancilor sunt similare.
Vrei sa beneficiezi de Legea darii in plata? Cat trebuie sa scoti din buzunar
In total, peste 500 de sesizari au fost facute de reprezentantii bancilor la acest act normativ, urmand ca judecatorii Curtii sa decida daca marti vor prelua criticile ridicate in toate aceste cazuri sau le vor dezbate in separat.
Numarul sesizarilor s-a dublat in mai putin de o luna. La mijlocul lunii septembrie, existau aproximativ 250 de astfel de sesizari.
Avand in ...citeste mai departe despre "Sesizarile bancilor privind Legea darii in plata, pe masa CCR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 07:31
Curtea Constitutionala va dezbate luna viitoare cel putin 151 de exceptii de neconstitutionalitate ridicate de banci cu privire la Legea darii in plata, dar si una a Judecatoriei Sinaia.
Cele mai multe sesizari au fost depuse de Raiffeisen Bank, Bancpost, Banca Transilvania si Banca Romaneasca.
Judecatoria Sinaia s-a sesizat din oficiu asupra unui dosar aflat pe rol.
Curtea Constitutionala va dezbate aceste dosare cel mai probabil in septembrie, la revenirea din vacanta judecatoreasca, moment pana la care numarul de sesizari inregistrate ar putea creste. Avand in vedere ca toate aceste dosare se refera la aceleasi spete, normele CCR sunt de comasare a tuturor cazurilor si dezbatere a sesizarilor in comun, intr-o singura sedinta.
Pana in acest moment, Raiffeisen Bank este institutia care a depus cele mai multe sesizari, in numar de 35.
Raiffeisen este urmata de Bancpost, cu 26 de dosare, dintre care trei in comun cu ERB New Europe Funding, Banca Transilvania, cu 24 de ...citeste mai departe despre "Darea in plata va fi transata de CCR: Bancile au depus peste 150 de sesizari, dar deocamdata e vacanta pentru judecatori" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 12:41
Banca Romaneasca, membra a National Bank of Greece, a contestat la Curtea Constitutionala legea darii in plata, aratand ca incalca principiul separatiei puterilor in stat, al neretroactivitatii legii civile, dreptul la proprietate, libertatea comertului si principiul securitatii juridice.
Banca precizeaza in cererea adresata CCR ca a solicitat instantei de fond, printr-o contestatie, sa constate ca notificarea de dare in plata nu indeplineste conditiile de admisibilitate, informeaza News.ro.
Totodata, a invocat exceptia de neconstitutionalitate in solicitarea catre instanta, care a decis sa trimita exceptia ridicata catre Curtea Constitutionala pentru solutionare.
Banca Romaneasca, reprezentata prin casa de avocatura Margarit Florov si Asociatii, expune in cererea care se intinde pe 12 pagini contextul care a determinat aparitia Legii darii in plata si cadrul legal aplicabil ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata, contestata la Curtea Constitutionala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 19:52
Patronatele bancare sunt dezamagite ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, nu a trimis legea darii in plata la Curtea Constitutionala, considerand in continuare ca legea contine elemente de neconstitutionalitate si apreciaza ca promulgarea in aceasta forma este "regretabila".
"Promulgarea de legi este unul din prerogativele Presedintelui Romaniei. Cu toate acestea, CPBR isi exprima dezamagirea pentru faptul ca presedintele Romaniei nu a solicitat verificarea constitutionalitatii acestei legi la Curtea Constitutionala a Romaniei, CPBR mentinandu-si opinia ca legea contine elemente de neconstitutionalitate", a transmis, intr-un comunicat, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, citat de News.ro.
CPRB reuneste sase banci, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Bancpost si ING Bank.
Iohannis a promulgat legea darii in plata si a semnat decretul de numire a noului procuror general
Patronatele considera totodata ca promulgarea legii in aceasta forma este ...citeste mai departe despre "Bancile, dezamagite dupa promulgarea legii darii in plata - ce ii reproseaza lui Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Aprilie 2016, ora 19:20
Legea darii in plata a fost votata de Camera Deputatilor, for decizional, miercuri, insa bancile au cerut atacarea la Curtea Constitutionala a actului normativ.
Intr-un comunicat remis Ziare.com, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), ale carui banci membre detin peste jumatate din totalul activelor bancare la nivelul intregului sistem, solicita "cu toata responsabilitatea institutiilor abilitate sa-si exercite prerogativele si sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu aceasta lege, in vederea verificarii constitutionalitatii acesteia".
Principalele probleme semnalate au fost ca actul normativ se aplica si contractelor din trecut, incalcandu-se astfel principiului neretroactivitatii, dar si incalcarea dreptului de proprietate privata (prin privarea fortata a institutiilor de credit de bunurile proprii - drepturile de creanta), discriminarea creditorului ipotecar in raport cu alti creditori.
"Toate aceste aspecte de neconstitutionalitate (...) au ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata, aprobata: Bancile cer atacarea la CCR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 18:36
BCR, cea mai mare banca la nivel local, va ataca Legea darii in plata privind aspecte de neconstitutionalitate, dupa ce actul normativ va produce efecte, daca altcineva nu o va face pana la acel moment, a declarat, miercuri, presedintele institutiei de credit, Sergiu Manea.
"Este foarte clar ca, pana ce Legea darii in plata isi va produce efecte, ar fi foarte important ca, din punct de vedere constitutional, jucatorii care pot cere verificarea constitutionalitatii legii inainte ca aceasta sa produca efecte sa o faca.
In cazul in care decizia acestor actori va fi sa nu verifice constitutionalitatea, o vom face noi, iar constitutionalitatea dupa ce legea produce efecte presupune un litigiu intre doi subiecti", a precizat Manea, la un briefing de presa.
Darea in plata: Initiatorul legii jubileaza, BNR il trimite la Constitutie
El a mentionat ca banca poate ataca constitutionalitatea legii doar dupa ce aceasta produce efecte, insa BCR va decide calea de atac la momentul ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Cea mai mare banca din Romania o va ataca la CCR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 13:45
Legea darii in plata ar putea avea un efect mai mic asupra creditelor in derulare decat cel estimat, insa pe de alta parte impactul negativ este semnificativ, cu o inasprire a conditiilor financiare, prin cresterea avansurilor si costurilor de creditare, apreciaza economistii UniCredit Bank in raportul trimestrial.
"In timp ce legea Darii in Plata ar putea conduce la o inasprire a conditiilor financiare, efectul asupra creditelor in derulare ar putea fi mai mic decat cel estimat. Legea ar putea fi declarata neconstitutionala deoarece modifica retroactiv contractele de credit", noteaza economistii UniCredit Bank in raportul trimestrial, transmis de News.ro.
Darea in plata: Ciolos crede ca ar putea arunca in aer sistemul bancar
Daca legea s-ar aplica contractelor in vigoare, cei care vor apela la lege si-ar putea pierde accesul la piata creditelor ipotecare pentru o perioada indelungata.
Totodata, darea in plata ar putea genera o crestere a avansurilor si costurilor, ...citeste mai departe despre "Banca: Efectul legii darii in plata asupra creditelor in derulare ar putea fi mai mic decat cel estimat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Martie 2016, ora 20:36