Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu spune ca Parlamentul ramane un risc pentru stabilitatea financiara

Isarescu spune ca Parlamentul ramane un risc pentru stabilitatea financiara
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a prezentat luni Raportul asupra stabilitatii financiare, in document unul dintre riscurile mentionate fiind instabilitatea legislativa.

Isarescu a precizat insa ca impredictibilitatea in ce priveste legile care sunt date in Romania e trecuta la categoria de risc moderat si in descrestere.

"In raportul actual veti vedea ca riscul privind riscul de instabilitate se mentine, nu se va diminua usor, pentru ca ramane aici in mintea oamenilor. Cand te aventurezi in asemenea modificari legislative care privesc bazele juridice stabilite in urma cu mii de ani, sa spun asa, nu exagerez, de catre romani, bineinteles ca publicul mentine o anumita impreviziune, ca sa folosesc cuvantul. Nu stim ce se va intampla in Romania in urmatoarea perioada, deci de aceea noi am pastrat acest risc, dar l-am trecut la categoria risc moderat si in descrestere", a declarat Isarescu.

Acesta a precizat ca BNR a avertizat anul trecut asupra acestui risc, facand referire la Legea darii in plata si la Legea privind conversia creditelor luate in franci, dar ca in prezent riscurile sunt diminuate.

"Anul trecut, noi am avertizat in acest Raport privind stabilitatea financiara asupra unui risc sistemic sever. In acest raport veti vedea ca s-a trecut in mod special: Romania nu este in fata unui risc sistemic sever in domeniul financiar. Anul trecut am considerat ca avem si acela a fost incertitudinea legislativa rezultata din cele doua proiecte de lege care interveneau in contractele de credit ipotecare.

Ulterior, in urma discutiilor, inclusiv cu reprezentantii Bancii Nationale, in intelepciunea sa legiutorul roman, Parlamentul, a introdus, a modificat proiectul initial, a introdus niste limite privind accesul la Legea darii in plata, iar ulterior, Curtea Constitutionala a redus si mai mult aceste riscuri prin referire la un principiu care era in Codul Civil, nu a trebuit sa dam drumul la o lege care sa intre in conflict cu ceea ce deja prevedea Codul Civil, e vorba de principiul impreviziunii, in cazul Legii darii in plata si prin declararea drept neconstitutionala a Legii privind conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric. Toate acestea au dus la diminuarea riscului....", a afirmat Isarescu.

Citeste mai departe despre "Isarescu spune ca Parlamentul ramane un risc pentru stabilitatea financiara" pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1190 ori