Un proiect de Ordonanta de Urgenta care modifica Legea pensiilor a fost trimis, luni, 3 august, in dezbatere Consiliului Economic si Social. Acesta prevede si modalitatea in care, in anumite situatii, se poate dovedi vechimea in munca. Este vorba despre perioada datei anterioare datei de 1 aprilie 2001
Concret, proiectul propune ca, in cazul in care cartea de munca a fost deteriorata sau pierduta sau angajatorul a fost lichidat/radiat ori nu mai exista arhiva acestuia, persoanele care vor sa se pensioneze si nu pot dovedi vechimea in munca, sa ceara informatii caselor de pensii.
"In situatii exceptionale determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetelor de munca, declarati an conditiile legii, angajatorul/angajatorii nu mai exista sau arhiva nu mai poate fi identificata, perioadele prevazite la art.16 li. A) pot fi valorificate pe baza informatiilor existente in arhiva electronica creata in temeiul Hotararii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, daca informatiile preluate din carnetul de munca sunt identice cu cele scanate, din arhiva electronica", se arata in proiectul de OUG citat de adevarul.ro.
La inceputul anului, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spunea ca nu toate cartile de munca sunt scanate, unele dintre ele fiind deja pierdute sau aflate... mai mult
Marti, 04 August 2020, ora 11:13
Avem lege pentru telemunca, cu ceva avantaje, dar si unele dezavantaje majore. Insa oare vom putea tine evidenta orelor lucrate de acasa (sau din alta parte) ori a celor suplimentare?
Ziare.com a stat de vorba cu Mihaela Nitu, avocat senior la Cabinetul de Avocatura Gruia Dufaut, despre acest act normativ, care a intrat in vigoare la data de 4 aprilie.
Utilitatea legii. Avantaje
Legea nr. 81/2018 defineste telemunca drept forma de organizare prin care salariatul isi indeplineste, in mod regulat si voluntar, atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca amenajat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Dar de ce a fost nevoie de o lege speciala pentru telemunca?
Avocatul spune ca era cazul sa ne adaptam "la realitatea relatiilor de munca actuale si la avansul tehnologic, dar si din nevoia de a imprima mai multa flexibilitate in relatia angajat/angajator".
Numai ca tara noastra e putin cam in urma in ceea ce priveste legiferarea lucrului la distanta.
Mihaela Nitu spune ca UE a facut un pas urias in sensul modernizarii pietei muncii inca din 2002, cand la Bruxelles s-a incheiat un Acord-cadru european privind teleworkingul (telemunca) intre partenerii sociali.
Ce s-a schimbat intre timp in Romania?
Ei bine, avocatul spune ca, pana acum, Codul Muncii din tara noastra reglementa doar "munca la domiciliu", care functioneaza oarecum pe acelasi... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 00:00
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care stabileste noi amenzi pentru munca nedeclarata.
Angajatorii pot fi astfel amendati cu 20.000 lei daca primesc la munca persoane fara incheierea unui contract individual de munca. Daca angajatorii continua activitatea dupa amenda risca inchisoarea pana la doi ani.
Senatul nu a aprobat noile amenzi, dar Camera Deputatilor, for decizional, au adoptat legea, dar cu conditia limitatii la un plafon de 200.000 de lei. Proiectul a primit 177 de voturi "pentru", 71 "impotriva" si 6 abtineri.
Conform proiectului de lege adoptat de Camera Deputatilor, "munca nedeclarata" reprezinta:"primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii; primirea la munca a unei persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii". ...citeste mai departe despre "Iohannis a promulgat legea cu noile amenzi pentru munca nedeclarata - cand poate ajunge angajatorul la inchisoare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 09:32
Autoritatile bieloruse au arestat sambata dupa-amiaza sute de persoane, inclusiv jurnalisti si activisti, in timpul protestelor izbucnite la Minsk fata de o asa-numita taxa pentru "parazitii sociali" impusa impotriva somerilor de catre presedintele Lukasenko.
Mii de persoane au sfidat interdictia impusa adunarilor publice si au ocupat strazile in marile orase bieloruse, scandand "fascistii" in directia fortelor de ordine, transmite BBC.
In ultimele saptamani, au existat proteste sporadice fata de taxa de 230 de dolari, pe care trebuie sa o plateasca toate persoanele neangajate de peste sase luni in Belarus.
Presedintele Lukasenko a insistat ca nu va abroga controversata taxa, care ar insufla disciplina in randul persoanelor neinteresate de munca.
Insa, opozitia sustine ca aceasta taxa ii pedepseste in mod nedrept pe oamenii care nu pot sa-si gaseasca un loc de munca in Belarus.
Organizatorii au denumit protestele "Ziua Libertatii", facand trimitere la natiunea bielorusa independenta care a rezistat doar sase luni dupa Primul Razboi Mondial.
In Minsk, marsul a avut loc cu ocazia aniversarii a 99 de ani de la proclamarea Republicii Populare Belarusa.
Protestatarii au incercat sa ocupe o artera principala din capitala bielorusa, dar inaintarea acestora a fost blocata de catre fortele de ordine, care au arestat sute de persoane, inclusiv jurnalisti care acopereau marsul din Minsk.
De asemenea, Vladimir Nekilayev, un lider al opozitiei din Belarus, a... mai mult
Sambata, 25 Martie 2017, ora 21:35
iPhone-ul, iPod-ul si iPad-ul sunt cele mai puternice obiecte cult din lume, Apple reusind sa castige zilnic mii si mii de noi fani. Compania se lauda cu profiturile uriase, preturile produselor sunt accesibile, iar toata lumea este fericita. Insa situatia nu este chiar asa.
Profitul companiei si pretul produsului are la baza un proces de fabricatie care ar fi ilegal in SUA sau Europa.
Adevarul despre modul in care sunt produse iubitele gadget-uri a iesit la iveala in emisiunea radio "This American Life", transmisa recent in SUA. Iata care au fost cele mai importante descoperiri, conform mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 10:24
Au trecut patru ani de cand Sarkozy a desfiintat legea care stabilea programul de munca al francezilor la 7 ore pe zi sau 35 de ore pe saptamana. De atunci, francezii nu au muncit mai mult, ci doar au raportat ore suplimentare pentru a-si mari salariile.Unul dintre sloganurile lui Sarkozy in campania din 2007 era "munceste mai mult pentru a castiga mai mult". De cand a preluat fraiele tarii, presedintele francez a desfiintat legea care limita saptamana de munca la 35 de ore, lege vazuta de multi ca un simbol al culturii anti-munca a Frantei.
Aceasta masura avea doua scopuri: sa duca la cresterea productiei si sa aduca mai multi bani in buzunarele angajatilor, ceea ce ar fi incurajat consumul, conform Wsj.com.
Intr-un studiu recent, doi reputati economisti spun ca francezii nu muncesc mai mult, cu toate ca numarul de ore raportate a crescut.
Acestia doar inregistreaza orele suplimentare pe care nu le-ar fi raportat pe vremea legii de 35 de ore.
Efectele masurii luate de Sarkozy vor fi dezbatute in cursa prezidentiala din 2012.
35 de ore vs. Tepa
Saptamana de lucru de 35 de ore, introdusa in anul 2000 de socialisti, avea ca scop reducerea ratei somajului prin fortarea companiilor sa angajeze mai multe persoane.
La polul opus, "Legea Muncii si Angajarii" din 2007, cunoscuta ca legea Tepa, a dus la cresterea semnificativa a orelor suplimentare.
Ministerul Muncii a realizat un studiu care arata ca numarul de ore suplimentare efectuate de angajatii full-time din companii a... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 16:04
Comisia de munca a Senatului a dat marti raport de admitere cu amendamente la Legea pensiilor, stabilind, printre altele, ca punctul de pensie sa fie 45% din salariul mediu brut, iar categoriile care beneficiau de pensii speciale, cum ar fi militarii, sa nu mai intre sub incidenta actului normativ, relateaza NewsIn.Dupa ce Comisia a hotarat, cu majoritate de voturi, ca Legea pensiilor poate fi modificata in ansamblul ei, senatorii au luat in discutie toate amendamentele depuse de PSD si PNL.
Printre amendamentele care au fost adoptate marti, si care a transformat substantial forma agreata de Guvern, se numara cel care stabileste punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut, si cel prin care sunt eliminatedin Legea pensiilor categoriile care primesc pensii speciale.
Acest lucru inseamna ca cel putin teoretic pensionarea militarilor, magistratilor si alte categorii profesionale nu se va mai face cum a dorit Guvernul prin legea unitara a pensiilor, ci prin legi speciale, ca pana acum.
Senatorii au mai decis si ca stagiul complet de cotizare sa fie de 30 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar stagiul minim de 10 ani, fata de 15 ani, cat este in forma legii trimisa spre promulgare.
O alta modificare a fost adusa titlului actului, care se va numi acum "Legea privind sistemul de pensii".
In ceea ce priveste varsta de pensionare, Comisia de munca a Senatului a adoptat cu majoritate de voturi ca varsta de pensionare a femeilor sa fie 60 de ani, iar a barbatilor... mai mult
Marti, 26 Octombrie 2010, ora 18:46
Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, dupa intalnirea Comisiei interministeriale privind legea unica de salarizare, ca sindicatele vor sa introduca noi criterii de ierarhizare a functiilor bugetarilor, anul trecut negociind la presiunea Fondului Monetar International (FMI), informeaza Mediafax.Hossu a spus ca a sugerat partenerilor de discutii un nou criteriu de ierahizare legat de locurile de munca unde sunt restrictii sau cu regim special, dand exemplul cazului de port arma.
"Modalitatea prin care aceste criterii vor fi evaluate, cu ponderi egale sau diferentiate, este foarte important", a spus Hossu.
Astfel, membri Comisiei se vor intalni saptamana viitoare pentru a discuta din nou si a stabili principiile legii salarizarii.
"Cred ca anul trecut Ministerul Muncii ne-a grabit in negocierea legii unice de salarizare si daca nu ar fi existat presiuni, anul acesta am fi avut o lege care nu ar fi creat dispute si conflicte sociale, care evident nu sunt dorite de nimeni", a spus Hossu.
Liderul sindical a precizat ca grila care se va construi va fi mult mai echilibrata si mai reprezentativa, urmand sa fie facute criterii pe fiecare din cele 830 de functii bugetare in parte.
"Urmeaza partea cea mai importanta, vor fi modificati coeficientii de ierarhizare prin prisma criteriilor stabilite pe fiecare functie in parte", a spus Hossu.
Chiar daca legea unica de salarizare a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2010, "bugetarii isi primesc salariile inghetate... mai mult
Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 13:08
Premierul Emil Boc a declarat, astazi, la Cluj, ca legea salarizarii unice nu va avea exceptii si a tinut sa precizeze ca propunerea privind exceptarea celor 11 institutii nu a venit de la ministrul Muncii, ci de la echipa care a ajutat la redactarea legii salarizarii unice."A fost o discutie in Guvern, pe baza unor propuneri pe care ministrul le-a prezentat, propuneri formulate de comitetul care a lucrat la elaborea legii salarizarii unice. Pozitia Guvernului e foarte clara: de aceea se numeste legea salarizarii unice, si asta inseamna ca nu avem exceptii. Adica toti cei care sunt platiti din bani publici vor avea o singura lege, fara privilegii, fara exceptii, asa cum poate s-ar fi dorit de catre unii sau de catre altii. Repet, ministrul Muncii a fost doar un purtator de mesaj al celor care lucrau in echipa de redactare a legii", a afirmat premierul. "Romania va avea o singura lege pentru tot ce misca in tara asta din bani publici la salarii", a adaugat Boc. Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a prezentat miercuri in Guvern o Nota potrivit careia angajatii a 11 institutii finantate integral din venituri proprii, printre care AVAS si ANRE, nu ar fi intrat sub incidenta Legii unice a salarizarii, insa propunerea a fost respinsa de premierul Emil Boc. "Propunem ca personalul din institutiile publice finantate integral din venituri proprii, ca si autoritatile administrative autonome, sa nu fie cuprinse in proiectul de Lege de salarizare unitara, urmand ca salarizarea acestuia sa... mai mult
Vineri, 15 Mai 2009, ora 13:58