A trecut aproape un an de la momentul in care Ziare.com va relata ca modernizarea Centurii Capitalei se face cu viteza melcului.
Atat de incet mergeau lucrarile, incat era greu de spus daca ele vor mai fi vreodata finalizate. Ce s-a intamplat intre timp? Nu mare lucru! Pe ici, pe colo s-au mai semnalat cateva progrese.
Dar nici pe departe suficiente pentru a-i imbunatati viata bucuresteanului. Si nici perspectivele nu sunt tocmai imbucuratoare, din pacate.
Din cauza ca avea o singura banda pe sens, Drumul National de Centura al Bucurestiului (DNCB) - lung de circa 70 de kilometri - a devenit tot mai aglomerat, inca de la inceputul anilor '90. In mod normal, statul ar fi trebuit sa inceapa inca de atunci sa modernizeze soseaua. Dar n-a facut-o.
Abia pe la inceputul anilor 2000 s-a stabilit ca centura trebuia largita de la 2 la 4 benzi. Pe atunci, Centura era in grija autoritarilor locale, care au intocmit documentatii si s-au apucat lucru. Dar s-a muncit haotic, fara vreo strategie pentru intreaga sosea. Autoritatile au reabilitat doar portiuni mici, intr-o maniera paguboasa, mai mult ca sa le arate bucurestenilor cu drept de vot ca se lucreaza la Soseaua de Centura.
Pana la urma, Centura a ajuns de la Primaria Capitalei in grija Ministerului Transporturilor. S-au refacut documentatii si s-au semnat contracte. Din pacate, in anii care au urmat, statul n-a dat bani pentru lucrari. Asa ca, rand pe rand, contractele s-au reziliat. Iar mai tarziu s-au incheiat... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 07:45
Desi a trecut aproape un an de la semnarea contactului pentru constructia unui pasaj pe deasupra centurii Capitalei (pe drumul Mogosoaia), inca nu stim cand vor incepe lucrarile.
Scopul acestui pasaj este sa le permita soferilor care circula pe DN1A (spre si dinspre Mogosoaia) sa nu se mai intersecteze cu cei care tranziteaza partea vestica a centurii Capitalei.
Pentru bucurestenii de rand, constructia pasajului e urgenta, intrucat drumurile din zona sunt din ce in ce mai aglomerate. Cat de mare este numarul masinilor care circula prin zona si cat de greu trec prin intersectia centurii cu DN1A se poate vedea clar dintr-o filmare realizata de Asociatia Pro Infrastructura (API) la inceputul lunii mai:
Din pacate, autoritatile fie n-au remarcat cat de aglomerata e zona, fie nu considera ca asta reprezinta o problema pentru oameni si tergiverseaza inceperea lucrarilor la pasaj.
Pro Infrastructura: In loc sa lucram, asteptam hartii
Compania de Drumuri - care administreaza centura Capitalei - a anuntat in august 2018 ca a ales, prin licitatie, societatea Strabag pentru a construi pasajul Mogosoaia.
Contractul pentru realizarea lucrarilor a fost semnat, insa, abia pe 23 octombrie 2018. S-a stabilit atunci ca proiectarea pasajului va dura 6 luni, iar constructia lui propriu-zisa va lua inca 2 ani.
Daca respectivul program s-ar fi respectat, acum lucrarile ar fi trebuit sa fie in toi la pasajul Mogosoaia. In realitate, insa, in zona n-a fost adus nici macar... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 14:56
Cu o intarziere de un an si jumatate, incep lucrarile la singurul capat al Autostrazii Ploiesti-Brasov care are sanse reale de finalizare, in viitorul apropiat. In schimb, principalul tronson al acestei sosele de mare viteza - care ar urma sa treaca prin munte si pe care romanii il asteapta de peste 20 de ani - are toate sansele sa ramana, in continuare, doar pe hartie.
Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, anunta la finele lunii aprilie ca pe 20 mai va inaugura santierul tronsonului de 6,3 kilometri - dintre Rasnov si Cristian - al Autostrazii A3. Intre timp, Asociatia Pro Infrastructura (API) a descoperit ca pe respectivul santier, constructorul (societatea Alpenside - n.red.) a inceput deja sa decoperteze terenul.
Inainte sa ne bucuram prea tare ca, in sfarsit, au inceput sa se construiasca si la noi autostrazi in ritm alert, ar trebui sa tineam seama de cateva lucruri, a explicat pentru Ziare.com directorul - executiv al API, Ionut Ciurea. Mai exact, ar trebui sa stim ca lucrarile la capatul de autostrada incep cu mare intarziere si - chiar daca, printr-o minunea, ar urma sa fie gata la timp - vor rezolva problemele de trafic doar intr-o zona restransa din centrul tarii. Iata de ce:
"In acest caz, contractul de lucrari a fost semnat pe 2 octombrie 2017, adica acum un an si jumatate. Ordinul de incepere al lucarilor s-a dat in aprilie 2018. Deci, in urma cu un an. Si abia acum incep lucrarile...
Tot ar fi fost ceva daca toate problemele care tin de... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 19:40
Guvernul vrea, in 2019, un buget de 11,6 miliarde de lei pentru Ministerul Transporturilor. E o suma uriasa, care ne-ar alimenta speranta ca, in sfarsit, vom incepe sa construim in ritm alert sosele si cai ferate noi, in Romania. Din pacate - spun specialistii in infrastructura consultati de Ziare.com - simplul fapt ca vom avea multi bani nu ne va fi de niciun folos, in situatia in care cheltuirea lor nu e planificata asa cum trebuie. Si, din pacate, o simple lectura a bugetului Transporturilor indica faptul ca planificarea lasa de dorit, cel putin in cazul unora dintre proiecte.
Cu toate ca n-a reusit sa isi cheltuiasca nici macar banii din 2018, Ministerul Transporturilor urmeaza sa primeasca, in acest an, un buget cu 54,9% mai mare. Ar putea fi o veste buna, in conditiile in care autostrazile se construiesc cu viteza melcului, iar cea mai mare parte a caii ferate din Romania ar trebui inlocuita cu una mai noua.
Cu toate astea - a declarat Ionut Ciurea, directorul Asociatiei Pro Infrastructura pentru Ziare.com - faptul ca avem un buget mai mare nu e o garantie ca infrastructura se va dezvolta intr-un ritm satisfacator, in acest an.
"Ca sa te poti dezvolta, nu ajunge sa aloci multi bani, ci trebuie sa alcatuiesti un buget echilibrat. Este esential ca beneficiarii - cum ar fi CNAIR si CFR - sa isi calibreze corect cheltuielile, inca de la inceput. De ce?
Din cauza ca, de fapt, constructorii vor lucra in functie de cum ii bugetezi. Daca aloci multi bani pe... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 00:00
Asociatia Pro Infrastructura sustine ca statul tergiverseaza din comoditate deschiderea traficului pe sectorul Aiud-Turda al Autostrazii A10.
Membrii ONG-ului au facut chiar si un test drive pe respectivul sector de autostrada, pentru a demonstra ca in zona se poate circula in conditii de maxima siguranta.
Compania de Autostrazi ramane, insa, de neclintit, sustinand ca legea nu-i permite receptionarea lucrarilor la loturile 3 si 4 ale autostrazii decat atunci cand acestea vor fi conforme si finalizate in proprotie de 100%.
Asociatia Pro Infrastructura a testat sectorul de autostrada dintre Aiud si Turda si a concluzionat ca traficul s-ar putea desfasura in zona in conditii excelente. Vreme de aproape 30 de minute, o masina a ONG-ului a circulat fara incidente de-a lungul celor doua loturi de autostrada inca nereceptionate si despre care CNAIR sustine ca sunt inca neconforme.
In aceste conditii, CNAIR ar trebui sa tina cont ca miile de soferi care circula in conditii de risc pe DN1 merita sa aiba acces la autostrada chiar din aceste zile, sustine directorul executiv al Asociatiei Pro Infrastructura, Ionel Ciurea.
"CNAIR sustine ca legea nu permite receptionarea de lucrari nefinalizate. Am vorbit si noi cu avocati care ne-au spus ca recepetia partiala a unui lot de autostrada se poate face. Mai exact, se poate receptiona doar parte dintr-un lot. Iata de ce. Autostrada nu inseamna doar cale de rulare. Inseamna si centre de intretinere si coordonare (CIC) si... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 23:09