Romania ar putea urma exemplul altor tari de a valorifica potentialul tinerilor absolventi ai unor institutii de invatamant din strainatate, se arata intr-un comentariu postat pe blogul Bancii Mondiale (BM) si semnat de Donato de Rosa, economist principal, alaturi de Andrei Dospinescu, economist BM, si Giuseppe Russo, profesor asociat de economie in cadrul Universitatii din Salerno.
"Case frumoase, noi, ridicate in locuri pustii. Nici ca ne-am putea imagina un tablou mai expresiv al efectelor generate de emigratia romanilor, pe care Banca Mondiala a cercetat-o intr-un raport recent. Daca va intrebati cine sunt proprietarii acestor 'case-fantoma',trebuie doar sa va uitati la numarul mare de romani care traiesc si lucreaza in strainatate - intre 3 si 5 milioane, conform unor estimari sau 3,6 milioane, conform datelor ONU (2017) . Dintre acestea, 2,7 milioane de persoane sunt apte de munca, echivalentul a 20,6% din populatia aflata la varsta activa a Romaniei", scriu cei de la Banca Mondiala.
In conditiile in care mai bine de unul din patru absolventi de studii superioare (26,6%) pleaca din tara, exodul creierelor poate avea consecinte serioase asupra dezvoltarii Romaniei, de vreme ce emigratia permanenta a persoanelor cu studii superioare poate priva tara de cunostintele si competentele necesare pentru imbunatatirea productivitatii si a standardelor de viata, pe termen lung.
In orase infloritoare, cum ar fi Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, este o provocare pentru... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2018, ora 14:40
Prim-vicepresedintele Sectorului 2 PNL, Viorel Catarama, a prezentat, sambata, in cadrul reuniunii Consiliul de Coordonare al PNL Bucuresti, o motiune prin care propune privatizarea integrala a invatamantului superior in Romania si a sistemului de sanatate, precum si eliminarea ajutoarelor sociale pentru persoanele capabile sa munceasca.
"Propunerea noastra este de privatizare integrala a invatamantului superior in Romania, sa nu mai existe niciun fel de invatamant superior subventionat. De ce trebuie sa platim noi din banii nostri studiile unui viitor medic timp de sase ani, ca sa plece imediat in strainatate? Deci tot invatamantul superior ar trebui privatizat, inclusiv partial invatamantul mediu si invatamantul primar", a declarat prim-vicepresedintele PNL Sector 2.
Referitor la domeniul sanatatii, Catarama a afirmat ca degeaba se face 3.500 de euro salariul unui medic, daca, in continuare, "la o operatie se folosesc de o suta de ori mai multe tampoane decat sunt necesare, daca se cumpara utilaje sau aparate de 10 milioane de euro care stau nefolosite".
"Tot sistemul de sanatate, toate spitalele trebuie privatizate, cu exceptia situatiilor de urgenta, care trebuie sa ramana la stat", a precizat Catarama.
El a pledat si pentru eliminarea tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele intre 18 si 62 de ani, capabile sa munceasca.
Citeste si Aberatia zilei: S-au calcat in picioare la targul de joburi ca sa nu ramana fara ajutorul social
De asemenea, el a... mai mult
Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 13:54
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, spune ca romanii din diaspora vor putea accesa fonduri europene prin POSDRU, pentru a invata meserii cautate pe piata externa si pentru a-si deschide afaceri, cu puncte de lucru in strainatate, conditia fiind ca sediile firmelor sa fie in Romania.
"Ne gandim la o schema de finantare pentru comunitatile de romani, ceva ce pana acum nu s-a mai facut. Vizam cel putin doua zone: o data sa pregatim romanii din afara tarii noastre, fie ca sunt someri, fie absolventi ai unei forme de invatamant, fie alte categorii, pentru a-si putea gasi mai usor un loc de munca, din PODSRU al nostru, cu bani europeni, fiindca avem o axa dedicata acestui tip de finantare. Acesta ar fi un element, iar al doilea chiar sa-si faca mici afaceri acolo unde locuiesc, dar companiile sa se deschida in Romania, pentru ca noi, in Romania, sa luam totusi taxele si impozitele unei afaceri pe care o instituim intr-un mediu economic, sa spunem mult mai facil, poate, dar afacerea sa se faca strict de romani, cu romani", a declarat Eugen Teodorovici, sambata, intr-o conferinta de presa, la Bistrita.
Raspunzand unei intrebari, Teodorovici a spus ca sediul firmelor trebuie sa fie in Romania, iar in strainatate acestea sa aiba doar puncte de lucru sau sucursale.
"Asta este si ideea. Cele doua zone sa fie acoperite si in acest fel toata lumea va castiga. Statul respectiv va spune ca e in regula fiindca tu creezi locuri de munca cu banii tai, romanul de aici... mai mult
Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 10:21
2Familiile din Romania care doresc sa asigure copiilor lor o educatie de elita in strainatate sunt invitate sa participe la cel mai mare targ de invatamant secundar de elita si tabere de limbi straine in strainatate, care va avea loc pe 7 si 8 decembrie la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucuresti.
Evenimentul este organizat de Consultantul numarul 1 in Romania pentru studii in strainatate - IntegralEdu.
Participantii vor avea oportunitatea sa se intalneasca si sa discute personal cu reprezentantii scolilor de elita din Europa si America de Nord si sa participe la seminarii gratuite de prezentare, menite sa informeze copiii si parintii privind cele mai potrivite programe de studiu in strainatate.
Editia de licee de elita si tabere de limbi straine a targului World Education se adreseaza familiilor care au copii cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani. Special pentru acest eveniment vor sosi unii dintre cei mai buni consultanti internationali pentru admitere, care vor oferi informatii cu privire la optiunile si oportunitatile de studiu in strainatate, in functie de varsta copilului, aptitudinile, calitatile si dorintele sale individuale.
Consultanta educationala oferita de IntegralEdu si reprezentantii scolilor de elita din strainatate este oferita gratuit si pe langa spijinul regasit in sfaturile oferite de consultanti profesionisti, constituie o sursa de informatii de "prima mana" imperios necesare in alegerea unui program potrivit de studiu pentru copii.... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 10:45
Pentru romanii care isi permit, intelectual si financiar, studiile in strainatate sunt imperative, considera Andreea Paul Vass, consilierul pe probleme economice al primului ministru.
Andreea Paul Vass, una dintre cele mai importante femei din politica romaneasca, are o "colectie" impresionanta de diplome obtinute in strainatate. In timpul acestor studii a locuit in state precum Italia, Franta sau Marea Britanie, experiente ce au schimbat-o si au modelat-o ca om si ca profesionist.
Cel mai mare impact l-a avut anul petrecut la Universitatea din Trieste, Italia, ca student Erasmus, stagiul efectuat la London School of Economics si lunile petrecute la Maison des Sciences de l'Homme din Paris, ca bursier.
"In Italia, spre exemplu, am avut posibilitatea sa inteleg ce inseamna de fapt sa traiesti si sa inveti intr-o societate asezata si intr-un mediu normal", a declarat Andreea Paul Vass intr-un interviu acordat Business24. Aici a vazut cum arata o biblioteca pusa la punct si un invatamant centrat pe student.
"Am priceput cat de departe era Romania de toate acestea, desi nu-i lipsea nicidecum potentialul", mai spune consilierul.
In metropola cosmopolita londoneza, Andreea Paul Vass si-a facut o idee despre modul in care ar trebui sa arate o scoala adevarata de economie si de stiinte sociale.
Impactul studiilor
"Studiile in strainatate au fost absolut decisive in formarea mea. Cu siguranta ca as fi fost mai putin pregatita din punct de vedere profesional... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 08:55
Romanii au o parere proasta despre invatamintului romanesc, astfel ca 61 la suta dintre ei ar prefera sa-si trimita copiii la studii in strainatate, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategii citat de Mediafax.Sondajul realizat pe 1.316 indivizi cu varste peste 18 ani, in perioada 6-8 septembrie, arata ca aprecierea generala a romanilor asupra invatamintului national este negativa. Cei mai multi dintre romani (61%) au in general o parere proasta si foarte proasta despre scoala romaneasca, in timp ce doar 36% au o parere buna si foarte buna.
De asemenea, 61% dintre romani ar prefera sa-si trimita copii la studii in strainatate. Comparativ cu invatamantul din Uniunea Europeana, doar un sfert dintre romani (26%) cred ca in Romania este un invatamant mai bun, in timp ce 55% cred ca invatamantul romanesc este mai slab.
Principalele motive invocate pentru a justifica aceasta evaluare negativa sunt legate de caracterul neaplicat, lispa de dotare a scolilor si calitatea scazuta a actului educational. Totodata, invatamantul romanesc este perceput ca fiind preponderent centrat pe informatie si rupt de realitatile de pe piata muncii.
Astfel ca 69% dintre romani considera ca invatamantul romanesc nu ii pregateste pe elevi pentru viata, ceea ce demonstreaza un caracter formativ scazut al invatamantului actual. Concluzia este intarita si de faptul ca 78% dintre romani apreciaza ca invatamantul este centrat prea mult pe informatie si mai putin pe... mai mult
Marti, 14 Septembrie 2010, ora 00:35