Asociatia de procurori "Initiativa pentru Justitie" ii solicita ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa-si prezinte imediat demisia, pentru modul in care a gestionat procedura de adoptare a OUG nr. 7/2019 de modificare a Legilor Justitiei, ignorand Consiliul Superior al Magistraturii si corpul magistratilor, pentru continutul ordonantei.
Potrivit "Initiativei pentru Justitie", aceasta OUG incalca Constitutia si nu respecta principiului separatiei carierelor. Asociatia mai arata ca Toader a comunicat in spatiul public informatii neadevarate, indicand Consiliul Superior al Magistraturii drept autor al modificarilor contestate de corpul magistratilor adoptate prin respectiva ordonanta de urgenta.
"In cazul in care acesta refuza sa-si asume raspunderea pentru procedura de adoptare si continutul OUG nr. 7/2019 si sa-si dea demisia, solictam prim-ministrului si presedintelui Romaniei sa procedeze la eliberarea acestuia din functia de ministru al justitiei", arata "Initiativa pentru Justitie", intr-un comunicat de presa semnat de copresedintii asociatiei, procurorii Sorin Marian Lia si Bogdan Ciprian Pirlog.
Problemele OUG 7/2019
Procurorii precizeaza ca recentele masuri legislative sunt contrare principiului constitutional al unitatii de actiune ce caracterizeaza activitatea Ministerului Public, ii implica in mod nejustificat pe judecatori in politica penala a statului (plasandu-i in subordinea ministrului justitiei, in masura in care vor putea detine functii... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 08:44
In premiera pentru Romania, presedintele Curtii Supreme, judecatorul Cristina Tarcea, semnaleaza faptul ca proiectul de modificare a Legilor Justitiei nu a ajuns la Parlament printr-un mecanism legal si cere Parlamentului sa il retrimita la minister. Solicitarea se discuta azi si in CSM.
Nemultumirea este legata de faptul ca proiectul de lege propus de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu a fost adoptat mai intai de guvern, asa cum e normal, pentru a fi trimis apoi la Parlament, ci a ajuns direct pe masa comisiei special infiintate pentru modificarea legilor justitiei, nefiind asumat in integralitate de nimeni. Mai mult, presedintele comisiei, Florin Iordache (PSD), a spus ca unele prevederi ale proiectului nu vor fi luate in calcul, in schimb vor putea fi aduse amendamente. Este o "crima cu autor necunoscut", a declarat vicepresedintele PNL Catalin Predoiu, in timp ce USR s-a plans ca, in afara de Florin Iordache, niciun alt parlamentar nu a vazut documentul neasumat de nimeni inainte ca el sa fie discutat in comisie.
In aceste conditii, presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a luat, joi, atitudine.
Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si semnat de presedintele Tarcea, se reaminteste inca de la inceput ca Romania si-a luat anumite angajamente in fata partenerilor europeni, care au instituit "Mecanismul de cooperare si verificare (MCV) pentru a remedia deficientele reformei sistemului judiciar si pentru a combate... mai mult
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 12:07
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, ca va trimite propunerile de modificare a Legilor Justitiei doar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu si la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv ca doar CSM avizeaza propunerile legislative si pentru ca procurorii nu fac legi, ci doar aplica si interpreteaza legea.
"Propunerile privind modificarea legilor justitiei nu le voi trimite la Ministerul Public si nici la componentele ministerului public, pentru ca avizator este CSM. CSM care are Sectie pentru judecatori, Sectie pentru procurori si CSM-ul care este garantul independentei justitiei si avizator pe Legile Justitiei. (...) Trimit proiectul de lege la CSM, astept sa-l primim inapoi, il trimit la Guvern si de acolo incepe procedura decizionala. MJ este initiator, am pus in dezbatere principalele probleme", a aratat Tudorel Toader.
Ministrul a criticat luarile de pozitie ale procurorilor care au respins majoritatea propunerilor facute de el si a aratat ca anchetatorii nu fac legi, in Romania nefiind un parlament tricameral.
"Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie sa-si respecte limitele de competenta constitutionala. Procurorii nu fac legi. Eu nu am stiut ca avem un Parlament tricameral. Un Parlament cu Senat, cu Camera Deputatilor si procurorii care sa voteze legi. Eu am fost procuror si stiam si inca stiu ca procurorii interpreteaza si aplica legea, legea este opera legiuitorului, CSM-ul fiind cel care avizeaza continutul... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 09:37