Cum se apara Tudorel Toader in fata celor care l-au acuzat ca nu a respectat procedurile in cazul Legilor Justitiei

Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 16:31
1017 citiri
Cum se apara Tudorel Toader in fata celor care l-au acuzat ca nu a respectat procedurile in cazul Legilor Justitiei
Foto: Ministerul Justitiei (Arhiva)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, afirma ca a dat dovada de "loialitate constitutionala" atunci cand a prezentat proiectul privind Legile Justitiei la Comisia speciala parlamentara si subliniaza ca nimic nu ii impiedica pe senatori sau deputati sa il preia, asa cum s-ar fi si intamplat. Ministrul le raspunde astfel celor care il acuza ca nu a respectat in acest caz procedurile legale.

Explicatiile apar intr-un comunicat de presa publicat, vineri, pe site-ul Ministerului Justitiei, dupa ce, joi, in premiera, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-a atras atentia lui Tudorel Toader ca s-a abatut de la parcursul legal obisnuit, iar procurorul general l-a acuzat ca a "deturnat" procesul legislativ. Si CSM s-a raliat punctului de vedere al celor doi inalti demnitari, cerand Parlamentului sa retrimita proiectul la Ministerul Justitiei, pentru continuarea transparenta a procedurii in Guvern.

Premiera dupa ce Toader s-a dus cu Legile Justitiei la comisia lui Iordache: Curtea Suprema il acuza de incalcarea procedurii legaleProcurorul general: Procesul legislativ privind Legile Justitiei a fost deturnatDupa ICCJ si Ministerul Public, si CSM cere ca proiectul de modificare a Legilor Justitiei sa se intoarca la minister

In replica, Liviu Dragnea a ironizat-o pe sefa Curtii Supreme, iar Tudorel Toader a anuntat ca are deja pregatit un punct de vedere.

Dragnea, iritat de reprosurile sefei Curtii Supreme la adresa ministrului Toader: Sa-l aresteze si sa-l condamne. Si cu zurgalai!Reactia lui Toader dupa ce sefa Curtii Supreme l-a acuzat ca a incalcat procedura legala ducand Legile Justitiei in Parlament

In comunicatul de presa postat vineri pe site-ul Ministerului Justitiei se arata, printre multe altele, ca au drept de initiativa legislativa, potrivit Constitutiei: Guvernul, deputatii, senatorii si cetatenii.

"In privinta Guvernului nu se poate retine un drept de initiativa legislativa in sens constitutional pentru niciunul dintre ministerele care alcatuiesc Guvernul", subliniaza Tudorel Toader, cu alte cuvinte Ministerul Justitiei nu isi poate asuma de unul singur proiectul respectiv, daca el nu este adoptat de Guvern.

Pe de alta parte, in comunicat este subliniat si faptul ca "nicio norma constitutionala nu ofera temeiul juridic pentru impiedicarea vreunui deputat sau senator de a avea initiativa legislativa, dupa cum nicio norma constitutionala nu ofera temeiul juridic de a impiedica exercitarea dreptului de initiativa le ...citeste mai departe despre "Cum se apara Tudorel Toader in fata celor care l-au acuzat ca nu a respectat procedurile in cazul Legilor Justitiei" pe Ziare.com

#Toader proiect lege justitie Parlament , #Stiri Guvern