Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Premiera dupa ce Toader s-a dus cu Legile Justitiei la comisia lui Iordache: Curtea Suprema il acuza de incalcarea procedurii legale

Premiera dupa ce Toader s-a dus cu Legile Justitiei la comisia lui Iordache: Curtea Suprema il acuza de incalcarea procedurii legale
In premiera pentru Romania, presedintele Curtii Supreme, judecatorul Cristina Tarcea, semnaleaza faptul ca proiectul de modificare a Legilor Justitiei nu a ajuns la Parlament printr-un mecanism legal si cere Parlamentului sa il retrimita la minister. Solicitarea se discuta azi si in CSM.

Nemultumirea este legata de faptul ca proiectul de lege propus de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu a fost adoptat mai intai de guvern, asa cum e normal, pentru a fi trimis apoi la Parlament, ci a ajuns direct pe masa comisiei special infiintate pentru modificarea legilor justitiei, nefiind asumat in integralitate de nimeni. Mai mult, presedintele comisiei, Florin Iordache (PSD), a spus ca unele prevederi ale proiectului nu vor fi luate in calcul, in schimb vor putea fi aduse amendamente. Este o "crima cu autor necunoscut", a declarat vicepresedintele PNL Catalin Predoiu, in timp ce USR s-a plans ca, in afara de Florin Iordache, niciun alt parlamentar nu a vazut documentul neasumat de nimeni inainte ca el sa fie discutat in comisie.

In aceste conditii, presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a luat, joi, atitudine.

Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si semnat de presedintele Tarcea, se reaminteste inca de la inceput ca Romania si-a luat anumite angajamente in fata partenerilor europeni, care au instituit "Mecanismul de cooperare si verificare (MCV) pentru a remedia deficientele reformei sistemului judiciar si pentru a combate coruptia".

"Mecanismul adoptarii legilor, indiferent care ar fi obiectul acestora de reglementare, presupune respectarea dispozitiilor legale in baza carora acest mecanism functioneaza.

Ieri, ministrul Justitiei, invitat al Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului, a anuntat ca desi urma sa vada procedura de urmat, a luat act ca trebuie sa prezinte proiectul in fata acestei comisii.

Intregul parcurs al propunerilor de modificare a Legilor nr. 303, 304 si 317 adoptate in anul 2004, demonstreaza ca nu a existat transparenta, cooperare si dialog interinstitutional si ca nu au fost respectate dispozitiile legale care reglementeaza mecanismul de elaborare si adoptare a actelor normative", atrage atentia presedintele ICCJ.

Cristina Tarcea reaminteste ca, potrivit Constitutiei, "initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot".

Citeste mai departe despre "Premiera dupa ce Toader s-a dus cu Legile Justitiei la comisia lui Iordache: Curtea Suprema il acuza de incalcarea procedurii legale" pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 768 ori
Citeste mai multe despreTarcea proiect lege justitie Toader