Paradoxul inegalitatilor sociale se mentine in Romania, in conditiile in care cresterea economica este peste media Uniunii Europene, a declarat, miercuri, Angela Cristea, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, intr-o conferinta de presa.
"Cresterea economiei este peste media UE. Se mentine acest trend al cresterii economice. Se mentine si paradoxul inegalitatilor sociale si saraciei, mai ales in grupurile defavorizate, vorbim de zona rurala, de copii. Unul din doi copii in Romania este in risc de saracie. Aceasta crestere se bazeaza pe consum si mai putin pe investitii. Deficitul bugetar se apropie de pragul de avarie de 3%, in timp ce deficitul structural isi continua tendinta de deviere semnificativa de la obiectivul de 1%. Risca sa sara de 4% in 2018, de unde si procedura de deviere de la obiectivul mediu", a spus Cristea.
Ea a precizat ca pe de alta parte somajul este la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani.
"Avem o veste buna pe somaj. Romania inregistreaza un record, cel mai scazut somaj din ultimii 20 de ani, mai mic decat media UE. Apar probleme de disponibilitate a fortei de munca, din cauza imbatranirii populatiei", a precizat seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Reprezentanta Comisiei Europene in Romania organizeaza miercuri conferinta cu titlul "Semestrul European: Raportul de tara pentru Romania 2018".
Sesiunea plenara a evenimentului va prezenta principalele concluzii ale Raportului de tara pentru Romania, precum... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 11:05
Numarul pensionarilor inregistrati in Romania se situa la 5,229 milioane, in ultimul trimestru din 2017, in crestere cu 5.000 de persoane fata de trimestrul anterior, raportul dintre aceasta categorie si numarul de salariati fiind de 9 la 10, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.
Conform statisticii, in perioada de referinta, pensia medie lunara a fost de 1.132 lei, mai mare cu 2,4%, in timp ce pensia medie de asigurari sociale de stat s-a ridicat la valoarea de 1.071 lei.
Raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 52,5%, comparativ cu 55,3% inregistrat T3 din 2017.
Totodata, in T4 din 2017, indicele pensiei medii reale, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 100%.
Potrivit sursei citate, raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10, acesta prezentand variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti, la 17 pensionari la 10 salariati, in judetul Teleorman.
De asemenea, pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2018, ora 10:51
Contribuabilii din Romania si din intreaga lume se pot astepta sa plateasca impozite mai mari in anii urmatori, pe masura ce guvernele isi consolideaza sistemele fiscale pentru a acoperi datoriile acumulate si pentru a plati pentru o bunastare sociala crescuta, potrivit sondajului "Global Tax Rate Survey", realizat de KPMG, dat luni publicitatii.
"Pe baza informatiilor furnizate de companii membre ale retelei KPMG din 145 de tari, sondajul arata ca desi cotele de impozitare nu se schimba intr-un mod alert, guvernele actioneaza in sensul largirii bazei de impozitare, extinzand gama de bunuri, servicii si activitati care pot fi impozitate pentru a aduce venituri suplimentare. In acelasi timp, facilitatile fiscale acordate in timpul recesiunii pentru a sustine economia si pentru a incuraja consumatorii sa cumpere incep sa fie retrase.
Aceasta schimbare la scara larga este generata, in parte, de redresarea economica, dar si de schimbarea asteptarilor in ce priveste securitatea ...citeste mai departe despre "Contribuabilii din Romania ar putea plati impozite marite in anii urmatori - KPMG" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 21:44
Modificarile Codului Fiscal vor fi prezentate, miercuri, Guvernului si discutate apoi cu reprezentantii mediului de afaceri, urmand sa fie implementate pe masura ce sunt discutate cu toti actorii sociali, a declarat premierul Ponta, precizand ca aceste modificari sunt deja dezbatute cu BNR si FMI.
"Pe masura ce aceste modificari se discuta cu toti actorii sociali, acestea vor fi implementate. Ceea ce noi vrem sa facem este un tip de predictibilitate si nimic nu se adopta intr-o luna, doua luni sau trei luni. Totul se discuta cu sase luni, cu un an, cu doi ani inainte, se discuta cu toti cei carora li se aplica si, din punctul asta de vedere, cred ca doamna Petrescu (ministrul de Finante- n.r.) merge in directia foarte buna (...) Ministrul de Finante, cu acest proiect pe care miercuri il va prezenta si in sedinta de guvern, merge si se intalneste cu reprezentantii mediului de afaceri, merge si are dezbateri in mediul academic, economic vorbesc - cu Banca Nationala, FMI si Comisia Europeana sunt deja dezbatute aceste lucruri - si trebuie prezentate predictibil", a spus Ponta.
Vineri seara, agentia Mediafax a anuntat ca, potrivit proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 10:57
Doar reducerea CAS nu este suficienta pentru a rezolva problema structurala a diferentei mari dintre numarul redus de contribuabili si cel de beneficiari, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, adaugand ca este nevoie de un program de creare de locuri de munca.
"Singura, reducerea CAS nu este o solutie, pentru ca iti creeaza alte probleme. Iesirea dintr-un cerc vicios este o treaba grea. Iti trebuie un program. Trebuie sa creezi locuri de munca, dar poti sa faci asa? Spui vreau locuri de munca, dar uite ca nu apar", a declarat Isarescu.
Guvernatorul a aratat ca in cazul in care raportezi munca salariala la faptul ca platitorii de impozite sunt putini, atunci constati ca platitorii de taxe si impozite ajung la 50-60% din impozitare, din costul fortei de munca, "ceea ce e foarte mult".
"Solutia pentru Romania e sa ajungi la cel putin 6 milioane de contribuabili, altfel cercul vicios este aici, nu ai cum sa il rezolvi financiar, nici pe termen scurt, nici mediu si nici pe termen lung", a adaugat Isarescu.
Seful BNR considera ca nu este o solutie a inlocui o taxa cu alta, ci trebuie un program de creare de locuri de munca, mai ales in mediul rural, unde este vizibila sub-angajarea fortei de munca.
"Am discutat acest lucru si in comitetul de trecere la euro. Chiar eu am solicitat specialistilor bancii, daca pot sa imagineze scenarii de iesire din acest cerc vicios. Financiar este o ecuatie imposibila: cum sa asiguri 'a la long' contributii,... mai mult
Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 08:30
Societatea pentru Libertate Individuala (SoLib) a lansat Open Budget, o platforma interactiva de transparenta bugetara, care permite utilizatorilor sa vada cate taxe si impozite platesc romanii si cum cheltuieste statul banii publici.
"Prin Open Budget incercam sa oferim oamenilor posibilitatea de a intelege modul in care statul gestioneaza banii publici, pentru ca rezultatul acestui proces are un impact direct asupra vietii fiecaruia dintre noi. Atunci cand actiunile guvernamentale pot fi intelese si verificate de oricine, autoritatilor le va fi mai greu sa faca promisiuni electorale nerealizabile, sa distribuie bugetul Romaniei intr-un mod ineficient sau in scopul satisfacerii propriilor interese," a declarat Claudiu Nasui, Presedinte SoLib.
Platforma cuprinde patru sectiuni interactive si interconectate, care permit utilizatorului sa vizualizeze nivelul impozitelor pe care le suporta economia, impactul fiscal asupra unui salariat, in functie de salariul introdus de acesta, sumele pe care statul le colecteaza din impozite, contributii, taxe, accize sau din alte surse sau modul in care sunt directionati banii colectati de stat, in functie de ordonatorul de credite caruia ii sunt destinati, domeniul inspre care se transfera si natura fondurilor cheltuite.
Prin functionalitatile sale, Open Budget poate fi utilizat pentru a testa impactul bugetar al politicilor publice. Orice crestere sau scadere a impozitelor si taxelor sau a cheltuielilor bugetare poate fi... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 15:44
De la 1 februarie toate societatile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de pana la 65.000 de euro in 2012, indiferent de numarul de salariati, sunt obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor.
In luna aprilie, acesti contribuabili trebuie sa raporteze si sa plateasca, pentru prima oara, impozit conform noului sistem de impunere.
Potrivit reglementarilor fiscale, calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
Potrivit art. 1126 din Codul fiscal, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plati, incepand cu trimestrul in care a depasit plafonul, impozit pe profit, luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.
Citeste continuarea articolului pe Avocatnet mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 13:28
Romania are cel mai mare numar de taxe din Europa, dar incaseaza mai putin decat celelalte state din UE, a anuntat Dan Badin, partener in cadrul Deloitte Romania.
Astfel, Romania se plaseaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana ca pondere in PIB a incasarilor bugetare din impozite si taxe, a declarat Badin, citat de Agerpres.
"Ponderea in PIB de 27,2% a veniturilor tarii noastre din taxe si impozite se situeaza dupa Lituania, cu 27,1% din PIB, in timp ce media europeana depaseste 36% din PIB, iar in tarile nordice ajunge la aproximativ 50%", spune oficialul Deloitte.
In opinia sa, acest paradox ar putea fi determinat de neimpozitarea unor sectoare mari, precum agricultura. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 18:24
Criza a inmultit numarul romanilor care muncesc la negru, iar taxele si impozitele par a fi tot mai impovaratoare pentru angajatorii romani. Expertii atrag atentia asupra faptului ca statul roman inregistreaza pierderi de 18 miliarde de euro/an din evaziune fiscala.
Numarul romanilor care muncesc la negru depaseste 2,3 milioane, mai mult de o treime(35,3%) din totalul salariatilor fata de 900.000 in 2008, potrivit raportului intocmit de Consiliul Fiscal.
Raportul arata ca la sfarsitul lui 2011, lucrau in economie 6,647 de milioane de persoane, iar angajatorii au raportat un numar de 4,297 de salariati, rezultand ca 2,348 de milioane de oameni munceau la negru.
In opinia consultantului financiar Ionel Blanculescu, fost ministru al Controlului in guvernarea Nastase, statul pierde 18 miliarde de euro pe an din evaziune fiscala.
"Un angajator practica mai multe sisteme de plata. Cei pe care noi ii consideram la alb, ei de fapt sunt la gri. Nivel evaziunii ajunge la 18 miliarde de euro.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, se bazeaza doar pe cifrele pe care le poate obtine de la statistica: CAS, impozit pe venit, TVA. TVA-ul la nivelul veniturilor fiscale reprezinta cam 46%, dar la nivelul veniturilor bugetare are o pondere de aproape 25%", a declarat Ionel Blanculescu, pentru Business24.
Nivelul veniturilor fiscale raportate la PIB in Romania a fost de 27,2% in anul 2011, semnificativ mai mic decat in Slovenia (37,8%), Ungaria (36%), Polonia... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 12:42