Presedintele francez Francois Hollande va incerca sa revigoreze economia prin reducerea taxelor pe forta de munca platite de companii, cu un impact total de 30 miliarde euro, si a promis ca va incerca sa scada taxa pe profit, sa amelioreze birocratia si sa relaxeze reglementarile pe piata muncii.
Hollande a anuntat masurile intr-o conferinta de presa in timpul careia a evitat sa raspunda la intrebari legate de relatia amoroasa pe care ar avea-o cu o actrita, noteaza Financial Times (FT).
Aflat in criza de popularitate, presedintele francez incearca sa revigoreze economia aflata in stagnare si sa reduca somajul ridicat, sa consolideze finantele publice, aflate intr-o situatie precara, si sa majoreze competitivitatea economica a Frantei.
Holllande a subliniat ca masurile fiscale anuntate nu reprezinta o schimbare politicilor economice la mijlocul mandatului sau, ci o accelerare a reformelor.
"Este imperativ ca Franta sa redea puterea economiei sale. Nu este timp de pierdut. Franta trebuie sa-si revina pentru a-si pastra influenta in lume si in Europa", a declarat presedintele.
El a reiterat tinta de reducere a cheltuielilor publice pentru acest an cu 15 miliarde euro, urmate de taieri de 50 miliarde euro in urmatorii trei ani.
Promisiunea privind reducerea taxelor pe munca platite de angajatori cu 30 miliarde euro reprezinta o scadere de 5,4% a costului muncii.
Guvernul a implementat deja in timpul mandatului lui Hollande o reducere de 20 miliarde euro a... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 13:18
Presedintele Frantei, Francois Hollande, intentioneaza sa reduca taxa pe castiguri de capital pentru a convinge investitorii ca economia franceza este deschisa antreprenorilor si pentru a remedia relatiile cu mediul de afaceri, dupa ce anul trecut au fost adoptate unele masuri criticate puternic.
Liderii din sectorul de business sunt nemultumiti de decizia guvernului de la Paris de a impune majorari de taxe cu impact fiscal de 20 de miliarde de euro pentru bugetul din acest an, precum si de insistenta lui Hollande de a introduce o taxa temporara de 75% pentru veniturile mai mari de 1 milion de euro, potrivit Financial Times.
Planul de reducere a taxelor este parte a eforturilor Frantei de a convinge investitorii si partenerii europeni ca guvernul socialist al tarii este decis sa reporneasca econonmia.
"Incearca (masura - n.r.) sa transmita un semnal ca Franta este un loc bun pentru investitii, prietenos pentru afaceri", a declarat ministrul responsabil pentru afaceri mici si economia digitala, Fleur Pellerin.
Guvernul francez neaga ca ar fi avut loc un exod al bogatilor din cauza taxelor si afirma ca decizia actorului Gerard Depardieu de a renunta la cetatenia tarii nu este tipica. Oficialii francezi au admis, insa, ca o cresterea prea mare a taxei pe castigurile de capital a fost o greseala.
Reducerea taxelor poate ajunge la 85% pentru investitiile cu o durata mai mare opt ani
Hollande ar trebui sa anunte luni, la o intalnire cu antreprenorii la Palatul... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 10:47
Guvernul francez este interesat de felul in care companiile americane Google, Facebook si Amazon fac o gramada de bani de pe urma utilizatorilor din Hexagon, dar totusi, platesc prea putine taxe catre statul francez.
Prin urmare, presedintele Francois Hollande a cerut un raport pe aceasta tema, pregatind, pare-se, impozitarea internetului.
Potrivit New York Times, raportul, prezentat la finalul saptamanii trecute, le vizeaza pe companiile care colecteaza datele utilizatorilor. Aceste companii, in mare parte, aduna informatii despre anumite persoane pentru publicitate directionata. Taxa va fi aplicata proportional cu numarul de utilizatori pe care o companie IT ii atrage.
Google are venituri anuale mai mari de 30 de miliarde de dolari din publicitate. Doua miliarde de dolari dintre acestea sunt aferente activitatii din Franta. Cum Google nu este o companie franceza, nu trebuie sa plateasca taxe pentru intreaga suma.
Batalia Hexagonului cu firmele de IT nu este una noua. In octombrie, Guvernul a propus o lege prin care motoarele de cautare ar trebui sa plateasca pentru articolele - stiri daca doreau ca acestea sa apara la cautari. Nici pe vremea lui Sarkozy, companiile de internet nu au fost scutite de emotii. Fostul presedinte a adus in discutie taxarea publicitatii pe internet.
Cei de la Google au declarat ca internetul ofera oportunitati multiple de crestere economica, respectiv creare de locuri de munca.
Propunerea presedintelui Frantei are nevoie de... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 18:32
Consiliul Constitutional francez a respins sambata impozitul de 75% asupra partii de venituri care depaseste un milion de euro anual, o masura propusa de presedintele Francois Hollande si adoptata in bugetul pe 2013 de catre majoritatea de stanga.
Cresterea taxelor pentru cei care castiga mai mult de un milion de euro a fost una dintre promisiunile lui Francois Hollande, ales presedinte in mai, relateaza BBC.
In motivarea sa, Consiliul Constitutional a explicat ca nivelul de taxare este "excesiv" si a respins, totodata, noile metode de calculare a impozitelor.
Consiliul a fost sesizat de catre formatiunea de dreapta UMP, principalul partid de opozitie, care a atacat dur politicile fiscale promovate de Hollande.
Propunerea a creat dezbateri aprinse in Franta si a nemultumit comunitatea de afaceri si numerosi francezi bogati care au amenintat ca emigreaza. Printre ei, s-a numarat si actorul Gerard Depardieu care a decis sa paraseasca Franta, din cauza majorarilor repetate de taxe aplicate de liderul socialist.
De altfel, taxa ar fi avut o valoare mai mult simbolica. Impozitul de 75% ar fi urmat sa se aplice partii de venit care depasea un milion de euro anual, in aceasta categorie intrand aproximativ 1.500 de persoane.
Hollande a pledat impotriva politicilor de austeritate aplicate in mai multe tari europene afectate de criza economica si s-a declarat in favoarea unor taxe mai mare, in locul taierilor bugetare menite sa reduca deficitul.
In schimb,... mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 15:30
Francois Hollande, presedintele Frantei, a promis in luna iulie ca va impune o taxa de 75% pe averile care depasesc un milion de euro, in scopul obtinerii unei sume de 7,2 miliarde de euro pentru acoperirea deficitului bugetar. Acest anunt a starnit nemultumiri in randul mai multor categorii sociale.
Presedintele francez a declarat ca si bancile sau companiile energetice vor achita o serie de taxe.
Franta aplica noi taxe pentru a acoperi deficitul
Vincent Grandil, partener in cadrul unei firme de avocatura din Paris, a declarat ca o serie de oameni bogati au sunat la compania pe care o reprezinta, intreband daca este cazul sa plece din Franta, potrivit CNBC.
Vincent Grandil, specializat in domeniul taxelor pentru corporatii si persoane cu venituri ridicate, spune ca pana si persoanele mai tinere care au venituri de 200.000 de euro "se intreaba daca merita sa ramana intr-o tara in care castigarea banilor nu este considerata un lucru bun".
Francois Hollande, primul presedinte socialist al Frantei, dupa Francois Mitterrand, sustine achitarea unor taxe suplimentare pentru revigorarea economica a tarii. Aplicarea taxei de 75% din venituri urmeaza sa fie adoptata de Parlament in luna septembrie.
In Franta exista insa putine persoane bogate care se incadreaza in contextul legislativ pentru aplicarea acestei taxe, probabil nu mai mult de 30.000, intr-o tara de 65 de milioane de locuitori, astfel ca va fi stransa doar o suma mica din necesarul de 33 miliarde de... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 14:24