Franta aplica noi taxe pentru a acoperi deficitul

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 20:17
1239 citiri
Franta aplica noi taxe pentru a acoperi deficitul

Guvernul francez a anuntat miercuri ca intentioneaza sa stranga 7,2 miliarde de euro in 2012 prin majorarea taxelor pentru companii si gospodariile instarite, in incercarea de a acoperi deficitul provocat de o crestere economica anemica, transmite Reuters.

Principala masura inclusa in proiectul de rectificare a bugetului, prezentat miercuri in Consiliul de Ministri, este o suprataxa "exceptionala" de 2,3 miliarde de euro care va fi platita in acest an de gospodariile care castiga mai mult de 1,3 milioane euro pe an. In plus, va fi introdusa o taxa speciala pentru marile banci si companii energetice care ar urma sa aduca alte 1,1 miliarde de euro. De asemenea, va fi eliminata scutirea de la plata cotizatiilor sociale pentru orele suplimentare, iar taxa pentru tranzactiile financiare va fi dublata pana la 0,2%.

Aceste masuri, in linie cu promisiunile facute de presedintele Francois Hollande in campania electorala, ar trebui sa fie aprobate fara probleme avand in vedere ca socialistii detin o majoritate clara in parlament.

Curtea de Conturi a avertizat luni ca Franta va fi nevoita sa gaseasca intre sase si zece miliarde de euro in acest an si nu mai putin de 33 de miliarde de euro in 2013 pentru a-si atinge tintele de deficit convenite cu Uniunea Europeana, in caz contrar riscand sa tulbure pietele.

De asemenea, marti, premierul francez Jean-Marc Ayrault a revizuit, in jos, estimarile de crestere pentru acest an, pana la 0,3% de la 0,7% anterior, si pentru anul viitor, la 1,2% de la 1,75% anterior.

#Franta deficit, #Franta aplicare taxe, #taxe Franta, #Franta masuri acoperire deficit , #Franta