Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alarma in Franta: Somajul a ajuns la maximul ultimilor 13 ani

Alarma in Franta: Somajul a ajuns la maximul ultimilor 13 ani


Somajul din Franta a crescut in trimestrul al doilea la maximul ultimilor 13 ani, din cauza concedierilor determinate de stagnarea economiei.

Situatia a generat presiuni severe asupra guvernului de a revigora cresterea economica, una dintre promisiunile de campanie ale presedintelui Francois Hollande.

Rata somajului in Franta calculata conform metodologiei Organizatiei Internationale a Muncii a crescut la 10,2% din populatie, de la 10% in primul trimestru, potrivit datelor prezentate joi de institutul national de statistica de la Paris, citat de Bloomberg.

Franta: Numarul somerilor a depasit trei milioane de persoane

Spania si Italia sunt in recesiune, iar economia franceza stagneaza de trei trimestre consecutive. Marile companii franceze, de la PSA Peugeot Citroen la Air France-KLM, deruleaza campanii masive de concedieri, iar ministrul Muncii, Michel Sapin, a declarat ca numarul cererilor pentru ajutor de somaj a depasit trei milioane, nivel care nu a mai fost atins din august 1999, si va continua sa creasca.

Francois Hollande ia in calcul masuri propuse de mediul de afaceri, precum reducerea contributiilor sociale si promisiuni de scadere a deficitului bugetar, in timp ce sindicatele, care l-au sustinut agresiv pe actualul presedinte in campania electorala, il indeamna sa-si respecte promisiunile si sa evite masuri de austeritate.

Sapin a declarat recent ca guvernul ia in calcul modificarea legislatiei pentru a flexibiliza piata muncii si a ajuta companiile sa depaseasca mai usor socurile economice.

Franta are nevoie de reglementari "care sa permita companiilor sa se adapteze", a declarat Sapin saptamana trecuta pentru Bloomberg Television.

Guvernul vrea de asemenea sa distribuie "inteligent" catre populatie si mediul de afaceri eventualele majorari de taxe necesare pentru reducerea deficitului bugetar din 2013, pentru a nu "goni" investitorii in strainatate.

Taxa lui Hollande ii goneste pe cei bogati din Franta

Guvernul lui Hollande va prezenta saptamana viitoare proiectul de buget pentru anul 2013, fiind necesare economii de cel putin 33 miliarde euro pentru a cobori deficitul bugetar sub pragul UE de 3% din PIB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2799 ori