Compania chineza Huawei s-a vazut nevoita sa sacrifice brandul de smartphone-uri de buget Honor pentru a face fata situatiei complexe in care se afla in prezent.
Dupa mai multe luni de zvonuri si negari din partea producatorului chinez, Huawei a confirmat, intr-un final, ca va vinde brandul Honor sub care comercializeaza smartphone-uri separat de propriile produse.
Cumparatorul este Zhixin New Information Technology, o companie din Shenzhen detinuta de guvernul chinez, alaturi de un grup de parteneri ai Honor.
Valoarea tranzactiei nu a fost comunicata oficial, insa este estimata la aproximativ 15 miliarde de dolari.
Huawei justifica vanzarea prin dorinta de a asigura supravietuirea partenerilor Honor si spune ca aceasta a fost cea mai buna solutie pentru protejarea clientilor si a angajatilor.
Compania chineza pastreaza in continuare propriul brand de smartphone-uri, insa un mai are acces la tehnologii americane, precum aplicatiile Google si cipurile pentru smartphone-uri, cu anumite exceptii.
Huawei se afla sub embargou american, care nu permite companiilor din Statele Unite sa deruleze afaceri cu producatorul chinez, decat exceptional, prin emiterea unei licente speciale.
In continuare, Meng Wanzhou, seful financiar al companiei si fiica CEO-ului, se afla in arest in Canada, unde se judeca extradarea in Statele Unite, acuzata fiind de incalcarea sanctiunilor impotriva Iranului.
Citeste si:
Deputat PNL: "Am primit mesaje de la angajatii Huawei.... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 08:25
In China, vehiculele electrice Tesla le "raporteaza" in permanenta autoritatilor pozitia lor exacta, de cele mai multe ori fara ca soferii sa banuiasca.
Asta pentru ca guvernul chinez le-a cerut tuturor producatorilor de masini electrice sa ii puna la dispozitie informatiile pe care acestia le colecteaza in mod obisnuit despre vehiculele lor, adaugand astfel un nou tip de instrument la arsenalul folosit pentru monitorizarea cetatenilor - bazat din ce in ce mai mult pe tehnologie de ultima ora.
Peste 200 de producatori auto, printre care Tesla, Volkswagen, BMW, Daimler, Ford, General Motors, Nissan, Mitsubishi si NIO, transmit informatii de localizare catre centre de monitorizare controlate de Guvern, in general fara stirea proprietarilor masinilor, noteaza Associated Press.
Companiile in cauza sustin ca nu fac decat sa se conformeze legilor locale, care se aplica doar vehiculelor care folosesc energie alternativa.
La randul lor, autoritatile chineze insista ca folosesc aceste informatii pentru a imbunatati siguranta publica, pentru a stimula dezvoltarea industriala si a infrastructurii si pentru a preveni fraudarea programelor de subventionare.
Pe de alta parte, alte tari care reprezinta piete majore pentru vehiculele electrice - SUA, Japonia si state din Europa - nu colecteaza astfel de date in timp real.
In acelasi timp, cei care critica aceasta practica spun ca guvernul chinez colecteaza mai multe informatii decat ar fi necesar pentru a-si atinge... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 07:53
Vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat ca guvernul de la Beijing a cerut firmelor care lucreaza cu Romania sa renunte la garantii suverane si sa aiba o atitudine "comuna si coerenta".
"Ieri am avut o intalnire cu vicepremierul Zhang Gaoli si, printre altele, i-am cerut sa solicite Ministerului de Externe sa transmita companiilor interesate sa investeasca in Romania un lucru important, si anume sa nu mai solicite garantii guvernamentale sau garantii suverane de la statul roman, pentru ca nu putem sa facem lucrul asta. Chiar acum (marti-n.r.), toate companiile care vor sa investeasca in Romania sunt convocate la la Ministerul de Externe pentru a avea o atitudine comuna si coerenta in relatia cu Romania, o abordare speciala pentru Romania", a spus Dragnea, citat de Mediafax.
Vicepremierul Liviu Dragnea se afla, in perioada 20-26 martie, in vizita de lucru in China, el fiind si coordonatorul Comitetului interministerial pentru monitorizarea indeplinirii angajamentelor asumate de Romania cu ocazia Reuniunii, la Bucuresti, in 26 noiembrie 2013, a sefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze si statelor Europei Centrale si de Est. Comitetul a fost infiintat in decembrie 2013. mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 14:46
Guvernul chinez considera Romania drept un "fanion de colaborare" intre China si Europa Centrala si de Est, incurajand firmele chineze sa investeasca in Romania si, totodata, prin Romania sa activeze si pe alte piete, a afirmat, luni, premierul Chinei, Li Keqiang, dupa discutia cu premierul Ponta.
Premierul chinez a aratat ca vizita sa la Bucuresti, la doar patru luni dupa vizita prim-ministrului Victor Ponta la Beijing, dovedeste ca relatiile bilaterale sunt exceptionale, iar cele doua parti se trateaza ca parteneri strategici.
"Guvernul Chinei acorda o importanta desoebita relatiilor chinezo-romane. Vreau sa va spun ca Romania, atat din punct de vedere al populatiei, cat si al suprafetei, este a doua tara ca marime din Europa Centrala si de Est, iar in ultimii ani Romania a cunoscut o crestere economica foarte rapida si aceasta dezvoltare a Romaniei este in favoarea nivelului de trai al populatiei din Romania, este in favoarea dezvoltarii Europei Centrale si de Est, precum si in favoarea Uniunii Europene (...) Pentru reuniunea liderilor de guverne, noi consideram Romania ca un fanion de colaborare intre China si Europa Centrala si de Est si o sa promovam. Salutam prezenta firmelor romanesti pe piata chineza, iar partea chineza incurajeaza firmele chineze sa desfasoare activitati pe piata romaneasca si sa colaboreze prin Romania pe piata tertiara", a aratat premierul chinez.
Acesta a adaugat ca Romania are o influenta deosebita in spatiul central si est-european,... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 18:21
Guvernele Romaniei si Republicii Populare Chineze au semnat, luni, la Palatul Victoria, in prezenta premierilor celor doua state, mai multe memorandumuri de intelegere in domeniile energiei (nucleara, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societatii informationale si al culturii.
In domeniul energiei s-a semnat un Memorandum de Intelegere intre Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala pentru Energie din China, pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare, document parafat de ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, si Xu Shaoshi, ministrul Comisiei Nationale pentru Dezvoltare si Reforma in domeniul proiectelor nucleare.
Cele doua parti au semnat si o Scrisoare de intentie intre SN Nuclearelectrica - China General Nuclear Power Corporation (CGN), din partea Romaniei semnand Daniela Lulache, directorul general SN Nuclearelectrica, iar din partea chineza He Yu, presedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN).
In cadrul ceremoniei a fost incheiata si o intelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, semnata de Daniel Andronache, director general Complex Energetic Hunedoara, si Zhao Ruolin, presedintele companiei China National Electric Engineering Co.
Tot in domeniul termoenergetic a fost parafat un Acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari - Complexul Energetic Oltenia. Documentul a fost semnat pentru... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 15:10
Pentru a sprijini companiile private care se confrunta cu probleme financiare si pentru a stopa temerile privind cresterea riscurilor financiare, Guvernul Chinei a anuntat schimbarea reglementarilor in sistemul bancar de stat, inclusiv acordarea permisiunii de infiintare a unor institutii de creditare private.
Schimbarile anuntate vineri vor inaspri controlul asupra activitatilor bancilor si de asemenea va stimula creditarea afacerilor private.
Noua conducere a Chinei si-a luat angajamentul sa sprijine antrepenorii care genereaza noi locuri de munca si venituri dar inca nu dat informatii detaliate privind aceste politici.
Potrivit declaratiei de vineri a Bancii Centrale a Chinei si a autoritatilor de reglementare bancara, Guvernul "va incerca" sa permita crearea unor institutii de creditare private dar nu au dat amanunte suplimentare si nici nu au precizat perioada cand se vor crea aceste banci private.
O banca din China conduce pentru prima data in topul primelor 1.000 de banci din lume, conform unui studiu publicat luni de revista britanica 'The Banker'.
Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) a urcat de pe locul trei, schimband locul cu castigatoarea de anul trecut, Bank of America.
A doua mare institutie chineza de creditare, China Construction Bank, si-a majorat de asemenea capitalul cu cu 15% a capitalului, la 137,6 miliarde de dolari, si a scos Citigroup de pe locul cinci. mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 14:40
Guvernul chinez a intensificat in ultima perioada o campanie publica impotriva Apple, pe care o acuza de necinste, lacomie si aroganta si a avertizat ca va lua masuri daca grupul american nu isi va imbunatati serviciile post-vanzare.
Dupa o serie de stiri aparent orchestrate pe marile canale de media din tara, biroul pentru inspectia calitatii a anuntat ca Apple trebuie sa schimbe unele din politicile legate de garantii, sau va suporta "consecinte grave", in conformitate cu legislatia in vigoare, relateaza Financial Times.
Totusi, intr-o tara marcata periodic de scandaluri legate de sanatatea publica, cum ar fi cele referitoare la lapte toxic pentru sugari, aditivi alimentari toxici si poluarea industriala, derapagele Apple au starnit un interes scazut din partea populatiei.
"Cred ca este un motiv ascuns in spatele campaniei impotriva Apple", considera Shi Beichen, blogger chinez cunoscut in domeniul tehnologiei.
El a adaugat ca majoritatea serverelor Apple nu se afla in China, astfel ca guvernul nu poate sa isi impuna cenzura obisnuita.
Alti analisti considera ca guvernul spera sa submineze dominatia Apple si a altor operatori mondiali pe piata chineza, pentru a sustine companii locale, precum Lenovo, Huawei si ZTE.
O cercetare a unui institut guvernamental chinez a aratat ca China este prea dependenta de sistemul de operare Android al Google, iar autoritatile de la Beijing au anuntat ca vor impune standarde mai ridicate si restrictii pentru producatorii... mai mult
Sambata, 30 Martie 2013, ora 14:01
Guvernul chinez nu mai vrea sa cumpere masini de la producatori straini, precum Volkswagen sau Audi, si ameninta sa blocheze un segment din piata auto, in valoare de 13 miliarde de dolari.
Agentiile de stat chineze au voie sa achizitioneze 412 masini anul acesta, dar trebuie sa se limiteze doar la brandurile locale, potrivit unei propuneri lansate de ministrul Industriei si Tehnologiei Informatiei, citata de Bloomberg.
Dongfeng Automobile Co si FAW Car Co. se numara printre producatorii chinezi ale caror actiuni au crescut semnificativ, datorita speculatiilor facute de guvernul din China.
Autoritatile chineze vor sa protejeze producatorii locali si au aprobat mai multe masuri care limiteaza stimulentele acordate investitorilor straini. mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 11:38
China se va orienta in 2012 spre investitii private in infrastructuta pentru a combate o posibila recesiune si pentru a stimula cresterea economiei.
Comisia Nationala pentru Reforma si Dezvoltare din China a precizat ca va sprijini investitiile private in cale ferata, utilitati si proiecte financiare, care in prezent sunt dominate de catre Guvern.
De asemenea, statul chinez are in vedere o posibila politica de stabilizare a preturilor de consum, cu toate ca anul acesta in Beijing "rasuna" ideea de inflatia ca o prioritae pentru politic.
O deschidere catre investitorii privati in 2012 ar fi un contrast puternic cu 2008 cand statul chinez a contracarat o recesiune mondiala cu stimul guvernamnetal masiv.
In ultimele 11 luni, investitii straine in China au totalizat 396,3 miliarde de yuani. Cu toate acestea, China a promis in mod repetat de-a lungul anilor sa elibereze industriile cheie pentru investitii private, insa niciodata nu si-a respectat cuvantul dat.
O mare parte din sectorul privat se concentreaza asupra intreprinderilor mici si mijlocii care au fost cel mai rau afectate de incetinirea ritmului de crestere.
Zhang Dejian, unul din cei patru premieri ai Chinei a declarat ca Beijing-ul va lua mai multe masuri in 2012 pentru a le sprijini.
Potrivit acestuia, China a oferit IMM-urilor mai multe stimulente financiare si fiscale si intentioneaza sa lanseze un Fond National pentru IMM-uri, destinat sa creasca ajutorul financiar acordat acestor firme mai... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 10:41